Ai văzut tu nişte preţuri mari pe internet, de la 2-3000 de euro de persoană în sus, ai citit pe undeva că trebuie să te vaccinezi împotriva multor boli şi, în plus de asta, ţi-a povestit şi vecinul care a muncit trei ani în Dubai că negrii miros urât. Nu are, deci, nici un sens să te duci în vara asta în Kenya sau în Zanzibar, nici măcar în Thailanda sau Bali- deşi visai de mult la o asemenea vacanţă- aşa că mai bine mergi la sigur şi alegi din nou hotelul cu servicii all-inclusive din Bulgaria, în care ai mai fost şi anul trecut. Ok, foarte bună alegere, numai că Travel Zoom îţi oferă zece motive să te mai gândeşti, înainte de a renunţa la gândul unei vacanţe exotice.

Resort în Zanzibar
Resort în Zanzibar

1. O vacanţă într-o insulă din Oceanul Indian sau în Africa poate fi cu mult mai ieftină decât îţi imaginezi. În Thailanda sau Bali nici nu-ţi mai vorbesc. Singurul pont pe care pot să ţi-l dau este să cauţi bine ofertele- şi, preferabil, din timp- pentru că sunt multe agenţii de turism româneşti care au parteneriate cu mari turoperatori occidentali, precum TUI, şi pot oferi preţuri bune şi foarte bune. Spre exemplu, cu 1100-1200 de euro poţi petrece 10 zile într-un resort senzaţional de 5 stele pe malul Oceanului Indian din Kenya. Sau poţi să mergi în Thailanda.

2. Ştiu că s-ar putea să te dezamăgesc, dar nivelul serviciilor turistice din Asia de Sud-Est sau din Africa poate fi cu mult superior celui din ţările europene. Multe dintre lanţurile de hoteluri de 4-5 stele de aici sunt administrate de manageri occidentali şi/sau au contracte cu turoperatori renumiţi din Germania sau Marea Britanie care trimit anual milioane de turişti şi nu-şi permit să dea rateuri. Vorbim totuşi de o industrie de miliarde de dolari. Nu sunt singurele motive, dar pentru mulţi sunt importante.

Bine, poţi să alegi şi varianta extremă şi să-ţi închiriezi o colibă sub nişte copaci de mango. Zic totuşi să începi cu o ofertă mai comodă, din cele aflate pe piaţa românească.

Resort în Ao Nang
Resort în Ao Nang

3. Când ajungi chiar în miezul turismului mondial (şi globalizat) vei vedea şi cum arată adevăraţii profesionişti în domeniu. Nu ţi se va da senzaţia că  primeşti o favoare, cum te simţi de multe ori prin locurile turistice din România. Vei fi tratat cu recunoştiinţă şi respect pentru că ai ales să-ţi cheltui banii în locul respectiv. Nu-ţi va cere nimeni la plecare să le promovezi hotelul sau restaurantul când ajungi la tine în ţară, nici să le recomanzi prietenilor şi colegilor de serviciu. Au suficienţi turişti şi chiar nu au nevoie de ajutorul tău să-şi vândă serviciile.

4. Vei avea ocazia să te simţi un cetăţean global. În general, nu-i va păsa nimănui ce scrie la tine în paşaport, dar tu, curios ca orice român, vei putea studia cu atenţie lumea pestriţă din jurul tău. Vei înţelege, de pildă, de ce sunt japonezii aşa cum sunt, când îi vei vedea că sunt în stare să meargă sute de metri şi să iasă din resort pentru a fuma o ţigară, doar pentru a respecta regulile locului. Asta deşi nu ar fi îndrăznit nici un angajat al resortului să-le atragă atenţia.

Zanzibar
Zanzibar

5. Iarăşi vei fi surprins să constaţi că multe dintre aceste ţări nu sunt aşa de sărace şi nesigure precum ştiai de acasă. Şi nici devastate de războaie şi conflicte civile, după cum ţi-a spus ţie un coleg de la serviciu. Spre exemplu, Sri Lanka este acum o destinaţie senzaţională de vacanţă, cu zeci de milioane de turişti din toată lumea, deşi a trecut recent prin două încercări serioase: războiul civil cu tigrii tamili şi tsunami-ul devastator din 2004.

6. Într-o astfel de vacanţă exotică vei vedea cu ochii tăi şi care este preţul plătit de localnici pentru a trăi într-o ţară extraordinar de frumoasă, dar care se bazează exclusiv pe turism şi agricultură. Spre exemplu, un român obişnuit are mult mai multe şanse să plece într-o vacanţă în Bali, decât un balinez mediu, care câştigă aproximativ 100 de dolari pe lună, să vină în Europa. Balinezul munceşte de dimineaţă până seară pentru suta respectivă de dolari şi ştie că are un acoperiş deasupra capului şi ce pune pe masă familiei. O fi suficient pentru el? Habar nu am, dar înclin să cred că nu. Viaţa într-un paradis exotic, fără poluare şi cu natura intactă, are totuşi preţul ei.

Ao nang, Thailanda
Ao nang, Thailanda

7. Contactul direct cu alte culturi decât cea occidentală poate fi o lecţie de viaţă nepreţuită. Oricâte lucruri ai fi citit despre lumea budistă sau cea musulmană, ar fi bine să mai aştepţi cu concluziile. Bineînţeles că nu vei afla nimic dacă nu părăseşti resortul, dar dacă intri în contact cu localnicii poţi avea mari surprize. Spre exemplu, în ciuda a ceea ce ai citi tu pe internet, thailandezii sunt oameni foarte decenţi, cu tradiţii şi o cultură a respectului foarte bine înrădăcinată. Şi, da, există staţiuni unde nu găseşti picior de prostituată, iar masajul thailandez nu este nici pomeneală o perversiune sexuală locală 🙂

Iar dacă te-ai gândit să-i priveşti pe musulmani cu superioritate, stai să vezi ce părere au despre tine şi obiceiurile tale musulmanii din Zanzibar. 🙂

Bangkok
Bangkok

8. Vei privi cu alţi ochi sistemul de educaţie de la tine din ţară când vei afla ce eforturi financiare trebuie să facă oamenii din Africa sau Asia pentru a-şi ţine copii la şcoală. Sau când vei afla că, uneori chiar şi în ţări dezvoltate din America de Sud, cum ar fi Brazilia, şcolile publice produc oameni atât de slab pregătiţi, încât nu sunt buni de nimic pe piaţa muncii. Şi la noi e la fel, veţi spune. Din nou, nu vă pripiţi. Veţi avea o cu totul altă părere despre nivelul de cunoştinţe al tinerilor din România după ce veţi sta de vorbă cu localnicii.

9. Am ajuns să apreciez cu adevărat diversitatea culinară a planetei, doar după ce am explorat la faţa locului bucătăriile asiatică, africană sau cea sud-americană. Cunoştinţele mele în domeniu sunt încă la genunchiul broaştei, dar pot să vă spun, cu mâna pe inimă, că ce puteţi mânca în Thailanda seamnă doar vag cu mâncărurile thailandeze din restaurantele cu specific din Bucureşti. Iar despre bucătăria din Sri Lanka, nici măcar nu ştiam că există aşa ceva 🙂

Ao nang
Ao nang

10. O grămadă de lucruri pe care le ştiai despre animalele exotice, se vor dovedi eronate la faţa locului. Adică mă aşteptam, spre exemplu, ca oamenii să ia la sănătoasa când au văzut un şarpe cobra lângă resortul nostru din Sri Lanka. Ei bine, localnicii s-au bulucit să-l prindă, să-i fure bietei reptile veninul (scump, pe piaţa locală, înţeleg) pentru ca apoi să-l elibereze în pădure. Sau am mai învăţat că nu are nici un sens să fugi de o şopârlă uriaşă, de 2 metri şi jumătate care-ţi iese în cale, pentru că ea se va feri prima din calea ta. Se teme de oameni mai mult decât îţi imaginezi tu.

Parc din Bangkok
Parc din Bangkok

Şi, da, în unele ţări ai nevoie să-ţi faci vaccinuri (de febră galbenă, de exemplu) sau să umbli cu pastilele de malarie la tine. Nu a murit însă nimeni din asta şi, oricum, dacă ai trăit în România până acum, eşti deja vaccinat împotriva multor rele. 🙂

Ao Nang, Thailanda
Ao Nang, Thailanda

 

 

Previous post

20 of Turkey's most impressive historical sites

Next post

Intelligent Travel. Sri Lanka a ajuns la preţ de Grecia

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.