Care ar fi cele mai importante provocări pe care 2016 le va aduce din punct de vedere al călătoriilor și vacanțelor? Este o întrebare la care USA Today a încercat să răspundă cu ajutorul unor specialiști din industrie. Iată ce a ieșit.

1. Hoteluri pline și prețuri la cazare ridicate.

”2016 va aduce cel mai înalt nivel de ocupare al hotelurilor și prețurile cele mai mari la camere care au existat vreodată”, spune profesorul Bjorn Hanson de la NY University. Explicația constă în aceea că cererea de locuri de cazare va fi foarte mare. De asemenea, în opinia specialistului, hotelurile vor avea taxe și suprataxe mai mari. ”Căutați să faceți check-in din timp pentru a evita suprataxarea”. În același timp, Sally Greenberg, director executiv al Ligii Naționale a Consumatorilor prevede că taxele obligatorii, precum cele adăugate la tariful camerei pentru prosoape de piscină sau wireless, ar putea să nu mai existe în 2016. ”Pentru că multe hoteluri au introdus multe taxe în resort, unii clienții au protestat”. Un grup de avocați fac presiuni pentru ca aceste taxe să fie interzise. Asta înseamnă că prețul anunțat va fi și cel pe care-l vei plăti în realitate, ceea ce va duce la oaspeți mai puțin nemulțumiți.

2. Zboruri cu avionul mai ieftine

Zburați undeva în 2016? Atunci veștile sunt bune, spune Tim Winship care editează site-ul Frequentflier.com. Acesta prevede scăderi semnificative de prețuri în 2016. Motivul: Companiile aeriene au suplimentat prea mult numărul zborurilor noi, ceea ce se traduce printr-un exces de locuri în avioane. În aceste condiții, companiile nu vor putea să mențină prețurile ridicate. Cererea pentru aceste locuri suplimentare nu va ține pasul cu locurile suplimentate, astfel încât prețurile vor coborî, explică Tim Winship.

O altă noutate ar fi că, anul acesta, s-ar putea să ne permitem să zburăm și în condiții de confort sporit. ”JetBlue și Virgin America sunt primele care au introdus conceptul de loc la clasa întâi pe care să ți-l permiți (”affordable first-class seat”)”, spune Jeff Klee de la CheapAir.com.  ”Nu voi fi suprins să văd noi intrări în categoria ”premium affordable” ale altor companii aeriene pentru 2016”, spune Klee.

3. Programele de loialitate vor fi regândite

”Mă aștept să văd companii aeriene, hoteluri și alți furnizori de servicii de travel începând să-și regândească programele de loialitate”, spune Dave O’Flanagan, CEO unei companii de marketing. O analiză făcută recent de această companie a scos la iveală faptul că un procent surprinzător de mic de călători (mai puțin de o treime) crede că are ceva de câștigat dacă este membru al unui program de loialitate al unei companii aeriene. În 2015, câteva companii mari și-au devalorizat semnificativ programele de loialitate, îndepărtându-și astfel clienții altădată fideli. Se așteaptă multe schimbări din acest punct de vedere.

4. Concurență mai mare pe piața companiilor aeriene

Prețurile biletelor vor coborî, ceea ce va împinge unele companii aeriene să fuzioneze în timp ce altele vor intra în faliment, crede Paul Hudson, președintele grupului Flyersrights.org. Cei care călătoresc în scop de afaceri apelează din ce în ce mai des la companiile care închiriază avioane private. Industria va deveni mai competitivă, vor apărea noi companii aeriene mici în 2016.

5. Creșterea economiei de tip ”sharing”

Alți experți vorbesc tot mai hotărât despre creșterea unui alt tip de economie în turism și anume cea de tip ”sharing”. Cele mai bune exemple ar fi Airbnb (un site care intermediază închirierea unei proprietăți în regim hotelier) sau Uber (servicii de taxi prestate de persoane care-și folosesc propria mașină). Acești prestatori de servicii vor fi descoperiți și de călătorii mainstream. Andrew McConnell, cofondator și CEO la rented.com, un site de închirieri pentru vacanțe, spune că 2016 va fi anul turismului de tip sharing. ”Doar o mică parte din călătorii de acum știu că există aceste opțiuni. Le vor descoperi în 2016”, crede McConnell

6. Cumpără-ți un telefon nou!

Într-o lume în care prețurile la biletele de avion scad, există mai multe locuri de cazare și oportunități multiple de a-ți petrece vacanța, viteza de reacție devine foarte importantă. Henrik Kjellberg, președintele Hotwire, spune că aplicațiile de mobil și browserele permit acum să-ți faci planurile de călătorie din orice loc și în orice moment. ”Fiecare om va vrea să călătorească mai mult”, spune Clem Bason de la site-ul de căutări hoteluri goSeek.com. ”Dar fiecare călător va fi stresat de faptul că…ei bine, există foarte mulți oameni care fac același lucru ca și el”. Călătorii isteți vor sări peste programele de loialitate ale prestatrilor de servicii și vor prefera să negocieze noi locuri de cazare și transport. În 2016, oamenii vor pleca în vacanță la mare depărtare pentru a evita mulțimile. Mai ales în vacanța de vară.

Sfaturi pentru 2016 (pe scurt)

Consumă-ți punctele de loialitate adunate. Experții spun că 2016 este un an potrivit pentru a-ți folosi ce ai acumulat până acum nu să faci alte rezerve în puncte de loialitate. Companiile de travel, în special cele aeriene, își vor devaloriza din ce în ce mai mult punctele de loialitate.

Ia-ți un telefon mai bun. Cele mai noi aplicații pentru rezervări sunt destinate telefoanelor noi, cu tehnologii mai avansate. Cu un telefon bun poți să-ți rezervi rapid vacanța potrivită.

Evită locurile bătute. (”Tu fă zig când ceilalți fac zag”). Mulțimile de turiști vor fi în 2016 mai mari ca oricând. Tu mergi în direcția opusă în care merg cei mai mulți. Caută vacanțe în afara sezonului și alege zborurile de noapte, cele pe care nu le preferă cei mai mulți. Astfel, vei evita cozile din aeroporturi.

Articolul a fost realizat pentru USA Today de Christopher Elliott de la  National Geographic Traveler. 

 

 

 

 

 

 

Previous post

De ce ard hotelurile în Dubai

Next post

Sfârșitul autonomiei Hong Kong-ului? Disparițiile suspecte ale criticilor regimului de la Beijing

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.