Cea mai mare parte a iubitorilor de călătorii preferă să evite locuri cu temperaturi de aproape 50 de grade Celsius și nici nu participă la evenimente de genul ”Festivalul Penisului” din Japonia. Cu toate acestea, au apărut o mulțime de tendințe neobișnuite în turismul mondial, care adună din ce în ce mai mulți adepți. Iată câteva dintre cele mai bizare și, totodată, mai populare atracții turistice din lume, selectate de Smarter Travel. 

sursa: abcnews.go.com
sursa: abcnews.go.com

Turismul la călduri extreme

Sezonul de vârf din Europa a ajuns probabil atât de aglomerat încât mulți turiști preferă să fugă în locuri extreme- cum ar fi, spre exemplu, să suporte temperaturile-record de aproape 50 de grade Celsius, din Valea Morții, statul american Utah. O mulțime de traveleri iubitori de călduri extreme se duc în fiecare vară în deșertul american, atât de mulți încât știrea despre aroma copleșitoare a ouălelor prăjite la soare de turiștii care voiau să testeze căldura de peste 50 de grade Celsius din Valea Morții a deschis jurnalul de știri de pe ABC News. Mulți au suferit de insolație în timpul drumețiilor din Valea Morții, unii chiar au murit de epuizare din cauza căldurii, astfel încât angajații National Parks Service s-au văzut nevoiți să-și sfătuiască vizitatorii să se hidrateze corespunzător și să ia în calcul toate consecințele unei astfel de călătorii.

Turismul în spațiu

Orașul american Las Vegas este promotorul unei noi ere în ceea ce privește distracțiile inspirate din călătoriile intergalactice, având în proiect un parc tematic cu tema ”colonizarea planetei Marte”. Investiția în acest parc de distracții va ajunge la 2 miliarde de dolari. ”Mars World” este programată să aibă un rover spațial, locuri de concerte și un animatronic zoo și se va deschide probabil în 2021.

Dacă vrei totuși să fii mai aproape de minunile spațiului cosmic decât poți fi într-un parc tematic, atunci stai cu ochii pe Virgin Galactic. Compania Virgin Airlines a lui Richard Branson a creat o divizie de zboruri cosmice care dezvoltă aeronave spațiale pe care speră să le plaseze în curând pe orbită. În prezent, în jur de 700 de clienți și-au manifestat dorința de a prinde un loc pe unul dintre primele zboruri spațiale ale Virgin Galactic. Prețul unui bilet este însă uriaș.

Turismul concepțional

Cuplurile care caută soluții la problemele de fertilitate sunt atât de numeroase încât au dus la apariția unei piețe specializate de travel- ”conception tourism”- care include de la călătorii la festivaluri cu teme falice, până la vizitarea unor locuri despre care se zvonește că fac minuni în cuplurile sterpe.

Templul Kanayama din Japonia are o istorie extrem de ciudată unde se vorbește inclusiv de o femeie vindecată de un falus și este un loc frecventat de căutătorii de fertilitate din toată lumea. Este de asemenea locul unde se ține anual ”Festivalul penisului”. Venerarea falusului este doar una dintre manifestările care fac parte din acest trend. În această lume mai există ”Scaunul Miracolului” de la Napoli, Dumbrava Sacră Osun din Nigeria. Despre ambele locuri se spune că sunt magice și că pot crește sau corecta fertilitatea femeilor. Iată deci că și acest turism de nișă este suficient de dezvoltat.

Vacanțe pentru fanii unor filme celebre

O adevărată industrie s-a dezvoltat în jurul unor filme celebre, cum ar fi Harry Potter sau Stăpânul Inelelor, industrie care se bazează pe locurilor unde s-au filmat respectivele pelicule, Marea Britanie sau Noua Zeelandă. Fanii din lumea întreagă ai unor filme sau cărți celebre își doresc cu ardoare să viziteze lumea imaginară în care se petrece acțiunea din poveștile lor preferate. Cum nu va mai dura mult până ce turismul spațial va deveni realitate, este aproape imposibil să nu te întrebi dacă Star Wars nu va ajunge la un moment dat mai mult decât o atracție la Disney.

Sursa: Daily Mail
Sursa: Daily Mail

Turismul în zone de conflict

Având, la alegere, conflictele sângeroase din Siria și Afganistan, există călători care vor să meargă acolo unde au loc războaie și de unde localnicii nu știu cum să fugă mai departe. Turismul în zonele de război trăiește bine mersi mulțumită unor tur operatori care duc oamenii pe linia frontului pentru adrenalină. O companie numită War Zone Tours, spre exemplu, va lua turiști în Irak, Liban, Mexic și în diferite țări din Africa sub sloganul că vrea să le arate ce se întâmplă cu adevărat în ”locuri pe care până acum le-au văzut doar la știri”.

Acest trend în turism ridică însă o problemă de etică, dacă nu cumva este imoral să faci un spectacol din locuri unde oamenii suferă, mor sau își pierd toată averea. Unele companii din domeniu au fost criticate pentru că atrag luptători ISIS sau alte grupări teroriste, potrivit CNN. Chiar dacă genul ăsta de turism care exploatează suferința altora poate fi considerat lipsit de gust, există cu siguranță o piață în creștere pentru acesta.

Rio de Janeiro- Cidade de Deus
Rio de Janeiro- Cidade de Deus

Turul mahalalelor

La Olimpiada de anul acesta din Brazilia, orașul Rio va primi probabil tot atâția turiști pe stadioanele olimpice, cât și în favelele sale celebre. Turul cartierelor supraaglomerate, periculoase, mizerabile nu este o atracție chiar nouă- cea mai mare mahala din India, Dharavi, este vizitată de ani de zile de o grămadă de turiști din Occident. Dar moda pare a lua avânt în zilele noastre. Localnicii de multe ori se plâng că a duce turiști în locuri sărace este ca și cum ai transforma oamenii în animale de zoo, pe când cei care organizează astfel de tururi se apără spunând că aduc totuși beneficii comunității pe care o exploatează. Este încă neclar dacă vizitarea locurilor în care trăiesc acești oameni săraci îi ajută cu ceva sau mai degrabă îi rănește, dar măcar ar trebui să te asiguri că banii pe care-i cheltui într-o astfel de excursie ajung și la localnici nu doar la ”întreprinzătorii” care i-au transformat într-o atracție turistică.

Să mănânci chestii otrăvitoare

Să mănânci lucruri bizare este un lucru, dar delicatesele care te pot otrăvi sau carnea vie e deja cu totul altceva. Să mănânci insecte în timp ce se zbat sau pește puffer mortal în Asia au ajuns trenduri care, chipurile, cresc popularitatea experiențelor de călătorie autentice și locale. Această modă este posibil să fi fost alimentată de Anthony Bourdain și Andrew Zimmern care au mâncat delicatese otrăvite și crude la televizor. Cu toate acestea, trebuie să știi că alegerea unui astfel de fel de mâncare te poate costa viața. Spre exemplu, dacă mânânci fugu, un pește parțial otrăvitor, și acesta nu este preparat corespunzător poți muri. La fel, dacă înghiți accidental semințe de ackee, un fruct interzis din Jamaica.

sursa: www.travelandleisure.com
sursa: www.travelandleisure.com

Travel pentru consum de cannabis

Chiar dacă nu mai reprezintă o ciudățenie, consumul de canabis în orașe care au legalizat acest lucru, precum Denver sau Seattle, atrage mulți turiști aleg să meargă acolo, mai ales după restrângerea legislației în alte orașe precum Amsterdam. Să mergi la Amsterdam doar pentru canabis a fost un lucru normal până când guvernul olandez a restricționat consumul acestui drog în cazul străinilor. În America sunt mai multe locuri unde poți merge să fii high cum ar fi Colorado, Washington, Oregon sau Alaska, state unde s-a legalizat consumul de iarbă. Iar alte 10 state din SUA o decizie în acest sens urmează să fie luată anul acesta. Un site de închirieri de vacanțe care se autointitulează Airbnb of THC are chiar ofere de cazare ”marijuana friendly”.

Previous post

Wizz Air lansează zboruri zilnice București - Londra Gatwick

Next post

Promoții Qatar Airways: Bangkok-521 Euro, Bali- 615 Euro, Singapore-474 Euro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.