Dacă v-aţi enervat zilele acestea ascultându-i pe comentatorii români trimişi la meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal sau citind relatările exagerate despre starea de nesiguranţă şi violenţa care au domnit pe străzile din Brazilia, în timpul acestui eveniment, să ştiţi că nu sunteţi singuri. Lucrurile nu au stat atât de rău chiar dacă, da, au existat unele probleme, iar pentru foarte mulţi oameni din Brazilia ultimele săptămâni au fost cu adevărat fericite. Este şi cazul lui Burme Burmambert (Merdin), un român stabilit în Rio de Janeiro şi care este managerul hotelului Atlantico Sul din acest oraş. Cu Burme am stat de vorbă şi înainte de începerea Campionatului Mondial.  Acum a venit rândul concluziilor.

Campionatul Mondial 2

– Mulţi s-au temut că vor fi proteste de stradă în timpul meciurilor, în condiţiile în care în 2013 şi puţin în 2014, au existat mişcări împotriva organizării campionatului mondial în Brazilia. Până la urmă a fost linişte…

Burme: A existat frica de proteste, dar nu s-a adeverit. La primele meciuri au apărut câţiva protestatari, dar s-au liniştit repede. Bineînţeles că şi poliţia şi-a făcut treaba. Brazilienii au început repede să simtă bucurie că a venit cupa în ţara lor- au împânzit casele cu steaguri şi au ornat străzile.

– Câţi spectatori au fost la meciuri? (discuţia este făcută înainte de cele două finale)

Burme: Până acum au văzut meciurile 3.165.693 de spectatori, o medie de 52.762 pe meci. Din acest punct de vedere, cupa din Brazilia a fost depăşită doar de cea din USA, unde au fost, în medie, 68.991 de spectatori pe meci, dar stadioanele americane sunt mai mari. Cel mai numeros public a fost la Argentina- Bosnia, pe Maracana, unde au fost 74.738 oameni.

– Cât au costat biletele la meciurile din grupe?

Burme: Cel mai ieftin bilet a fost 470 de reali (211 dolari).

– S-a prăbuşit un pod, au murit oameni. S-a spus că de la graba cu care s-au făcut lucrările pentru campionatul mondial.

Burme: A fost un accident nefericit. Se putea prăbuşi oricând, nu are nici o legătură cu campionatul mondial.

– Spuneai înainte de campionat că în cartierul unde se află hotelul tău a crescut infracţionalitatea. Au fost furturi, jafuri?

Burme: Crede-mă, au fost două luni de linişte şi ordine în tot oraşul. Multă poliţie pe stradă… o să-i simţim lipsa în curând, hahaha.

– Cum au mers afacerile hotelului tău în timpul campionatului? Aţi avut încasări bune, îmi imaginez.

Burme: A fost o perioadă excelentă, am cazat ziarişti şi reporteri din toată lumea, care au venit în luna mai şi pleacă după 25 iulie. Aproape trei luni, cu un barem mare. Am încasat până acum 5 milioane de reali (n.r.- 2,2 milioane de dolari)…noi facem banii ăştia într-un an întreg.

Campionatul Mondial 3

– Comentatorii de la TVR spuneau că a fost un campionat mondial sub imperiul fricii, că mulţi suporteri au fost jefuiţi şi că, imediat după meciuri, turiştii se grăbeau să ajungă la hotel, de frica hoţilor, nu rămâneau prin oraş să sărbătorească. Cică nu ar fi fost atmosfera de la alte campionate de fotbal…

Burme: Total exagerat! Toată lumea s-a distrat mult de tot. Au fost pline tot timpul şi locurile „Fan Fest” şi restaurantele şi barurile. Şi înainte şi după meci. Nu înţeleg de unde au scos chestia asta cu frica.

– Una dintre poveştile care au stârnit indignare aici este cea stadionului din Manaus- Amazonia, construit cu bani mulţi, special pentru acest campionat, în condiţiile în care în Amazonia nu ar exista echipă de fotbal. Ce se va întâmpla cu acest stadion, va fi abandonat?

Burme: Stadionul din Manaus a fost o investiţie politică a lui Lula, fostul preşedinte (n.r.-Luiz Inacio Lula da Silva, preşedinte al Braziliei până în 2011), pentru voturi. Sigur o să fie un „Elefant Alb”- statul Amazonia are o echipă de fotbal în a treia divizie şi cel mai mic număr de spectatori pe meci, între 1000 şi 2000.

– Cum au resimţit brazilienii înfrângerea cu Germania? Au fost şi oameni care s-au simţit răzbunaţi pentru cheltuielile exorbitante făcute de stat cu organizarea acestui eveniment?

Burme: Nu cred să fi existat vreunul care să se fi simţit răzbunat. Pentru mulţi, durerea înfrângerii în faţa Germaniei, cu un aşa scor, a fost uriaşă. Am văzut oameni în toată firea care au plâns în hohote. Aşa e fotbalul.

– Am văzut la televizor proteste de stradă după înfrângerea cu Germania. Cum a fost în realitate?

Burme: Nu este adevărat. Am văzut şi eu o ştire din România,care arăta străzile pline de manifestanţi, dar imaginile erau de anul trecut, de la protestele de atunci. În realitate, suporterii au fost trişti, perplecşi, încercând să înţeleagă ce s-a întâmplat. S-au golit repede barurile, restaurantele, oamenii au plecat spre casele lor, trişti. Dar nu s-au luat la bătaie. Au fost 2-3 nebuni care au ars un steag, atât.

Copacabana
Copacabana

– Per total, ce crezi că a câştigat Brazilia din acest campionat mondial?

Burme: Brazilia a primit vreo 800.000 de turişti străini, iar, de bine de rău, oraşele unde au avut loc meciurile au trebuit să facă ceva investiţii, bune pentru localnici. S-au construit noi stadioane, hoteluri, cele vechi au fost renovate. Ţara a fost în centrul atenţiei mondiale, sper ca mulţi dintre turiştii care au venit acum să se întoarcă. Brazilienii au arătat că pot organiza un eveniment aşa mare, deşi nimeni nu prea a avut încredere în ei.  

– Tu cum te-ai simţit?

Burme: A fost fantastic să fiu într-o ţară care organizează o cupă mondială, i-am văzut de aproape pe idolii mei din copilărie şi pe cei din prezent. Îmi place fotbalul şi am trăit la intensitate maximă meciurile. Chiar m-am simţit bine. (Gabriel Bejan)

 

 

Previous post

Reţeta zilei: Tom Kha Gai. Cum se găteşte cea mai cunoscută supă thailandeză

Next post

Viaţa în Israel, prin ochii tinerilor care fac serviciul militar obligatoriu

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.