Dacă tot se discută zilele acestea despre ridicarea vizelor de călătorie și de studii pentru românii care vor să meargă în Canada, tocmai am aflat că această țară e cea mai politicoasă de pe planetă. BBC Travel zice chiar că ar putea să învețe restul lumii cum să fie mai politicoasă.

Eu am reținut din acest articol următoarele:

# Polițiștii de frontieră au lăsat un copil de 9 ani să treacă granița, chiar dacă avea pașaportul expirat.

# Ca să nu te ofenseze, canadienii folosesc expresii mai degrabă aluzive, decât ferme: ”ar putea fi”, ”nu e rău”.

# Canadienii se scuză pentru orice și în fața oricui.

# Deși traficul în orașe mari precum Toronto sau Montreal poate fi îngrozitor, nimeni cu claxonează. Claxonul este considerat un mijloc agresiv care nu e necesar.

# Rata criminalității este foarte redusă pentru că este total nepoliticos să omori pe cineva.

# Un student din Edmonton și-a lăsat farurile la mașină aprinse toată ziua și când s-a întors și-a găsit bateria consumată, dar și un bilet în geam de la cineva care-l anunța că-i lăsase un încărcător de baterie, un cablu de alimentare, plus instrucțiuni despre cum să-și pornească mașina.

# În Ontario, victima unui furt și-a găsit, la un moment dat, bunurile furate, plus 50 de dolari și o scrisoare de scuze pentru neplăcerile cauzate.

# Dacă mergi pe stradă fără fular la minus 5 grade, e posibil să te trezești că cineva-ți oferă unul.

# În 2014, când un atacator a luat cu asalt Parlamentul canadian, acesta a fost împușcat de un polițist, Kevin Vickers, cu un pistol de mână. Presa l-a lăudat punând însă accentul nu pe actul de vitejie, ci pe modestia sa.

# Unii spun că această politețe canadiană s-a născut din nevoie: ”Suntem un grup mic de oameni care trăiește pe un teritoriu vast, al doilea teritoriu național ca întindere de pe planetă. Noi am știut întotdeauna că, pentru a supraviețui, trebuie să avem grijă unii de alții. De aici dorința noastră generală de a oferi mai degrabă asistență decât de a fi agresivi”, crede Taras Grescoe un scriitor din Montreal.

# Cu toate acestea, unii cred că această politețe exagerată nu e un lucru neapărat bun: este un mecanism de apărare pentru o sentiment de inferioritate: ”că hainele noastre nu sunt cele mai potrivite, avem tunsori urâte și nu facem cu adevărat nimic măreț”.

# Există totuși și efecte negative ale acestui fel de a fi al canadienilor. Scriitoarea Manjushree Thapa, mutată recent din Nepal în Canada, povestește că a fost la cinema și, la un moment dat, proiectorul a început să ardă, dar nimeni din sală nu îndrăznea să anunțe personalul cinematograful. Până la urmă, a reușit să-și convingă prietenul cu greu să-l anunțe pe manager.

Poate pentru unii poate părea plictisitoare Canada, dar mie îmi sună bine lucrurile astea :).

 

 

Articol precedent

Povestea de film a celui mai iubit Rege din lume și a celui mai bogat Prinţ moştenitor

Articol următor

Singurul festival de filme de călătorie din România începe joi, 27 octombrie. Programul complet al filmelor

Nu sunt comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *