Dacă tot se discută zilele acestea despre ridicarea vizelor de călătorie și de studii pentru românii care vor să meargă în Canada, tocmai am aflat că această țară e cea mai politicoasă de pe planetă. BBC Travel zice chiar că ar putea să învețe restul lumii cum să fie mai politicoasă.

Eu am reținut din acest articol următoarele:

# Polițiștii de frontieră au lăsat un copil de 9 ani să treacă granița, chiar dacă avea pașaportul expirat.

# Ca să nu te ofenseze, canadienii folosesc expresii mai degrabă aluzive, decât ferme: ”ar putea fi”, ”nu e rău”.

# Canadienii se scuză pentru orice și în fața oricui.

# Deși traficul în orașe mari precum Toronto sau Montreal poate fi îngrozitor, nimeni cu claxonează. Claxonul este considerat un mijloc agresiv care nu e necesar.

# Rata criminalității este foarte redusă pentru că este total nepoliticos să omori pe cineva.

# Un student din Edmonton și-a lăsat farurile la mașină aprinse toată ziua și când s-a întors și-a găsit bateria consumată, dar și un bilet în geam de la cineva care-l anunța că-i lăsase un încărcător de baterie, un cablu de alimentare, plus instrucțiuni despre cum să-și pornească mașina.

# În Ontario, victima unui furt și-a găsit, la un moment dat, bunurile furate, plus 50 de dolari și o scrisoare de scuze pentru neplăcerile cauzate.

# Dacă mergi pe stradă fără fular la minus 5 grade, e posibil să te trezești că cineva-ți oferă unul.

# În 2014, când un atacator a luat cu asalt Parlamentul canadian, acesta a fost împușcat de un polițist, Kevin Vickers, cu un pistol de mână. Presa l-a lăudat punând însă accentul nu pe actul de vitejie, ci pe modestia sa.

# Unii spun că această politețe canadiană s-a născut din nevoie: ”Suntem un grup mic de oameni care trăiește pe un teritoriu vast, al doilea teritoriu național ca întindere de pe planetă. Noi am știut întotdeauna că, pentru a supraviețui, trebuie să avem grijă unii de alții. De aici dorința noastră generală de a oferi mai degrabă asistență decât de a fi agresivi”, crede Taras Grescoe un scriitor din Montreal.

# Cu toate acestea, unii cred că această politețe exagerată nu e un lucru neapărat bun: este un mecanism de apărare pentru o sentiment de inferioritate: ”că hainele noastre nu sunt cele mai potrivite, avem tunsori urâte și nu facem cu adevărat nimic măreț”.

# Există totuși și efecte negative ale acestui fel de a fi al canadienilor. Scriitoarea Manjushree Thapa, mutată recent din Nepal în Canada, povestește că a fost la cinema și, la un moment dat, proiectorul a început să ardă, dar nimeni din sală nu îndrăznea să anunțe personalul cinematograful. Până la urmă, a reușit să-și convingă prietenul cu greu să-l anunțe pe manager.

Poate pentru unii poate părea plictisitoare Canada, dar mie îmi sună bine lucrurile astea :).

 

 

Previous post

Povestea de film a celui mai iubit Rege din lume și a celui mai bogat Prinţ moştenitor

Next post

Singurul festival de filme de călătorie din România începe joi, 27 octombrie. Programul complet al filmelor

4 Comments

  1. Danut Munteanu
    5 iulie 2018 at 21:32 — Răspunde

    Încercați Japonia, pt a înțelege termenul de “ politețe “. Scriu asta acum, fiind in Toronto.

  2. Adrian
    27 august 2019 at 14:29 — Răspunde

    Cu 300.000 de emigranti per an in ultimii 15 ani, in special din China, India, Pakistan, etc – mi-e greu sa cred acest lucru. Va recomand sa vizitati si partea aceasta a lumii. Cu respect, Adrian

    • 27 august 2019 at 14:55 — Răspunde

      Am fost anul trecut în zona Toronto. Părea în regulă 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.