Dacă în Occident mâncarea thailandeză este destul de răspândită, nu s-ar putea spune acelaşi lucru şi despre România. Din fericire, în hipermarket-urile din Bucureşti poţi găsi cam tot ce ai nevoie pentru a putea găti acasă mâncăruri delicioase din bucătăria thailandeză. Travel Zoom vă prezintă o reţetă foarte simplă, „pui aromat cu alune caju” sau, dacă vreţi cu tot dinadinsul, „kai phat met ma muang him ma phan”.

Ce îţi trebuie

– 4 căţei de usturoi

– 300 grame de piept de pui dezosat

– o pungă de alune caju

– 3 cepe mici

– un ardei gras (roşu sau galben)

– un morcov

-2 legături de ceapă verde, preferabil subţire

– sos de soia

– sos de peşte

– sos de scoici

(Pont: Toate sosurile se găsesc la rafturile cu mâncare exotică din supermarket-uri şi costă în jur de 7 lei sticluţa)

– un ardei iute

– o lingură de zahăr

Cum se găteşte

Pieptul de pui se taie fâşii subţiri, apoi în bucăţi mici, astfel încât să se poată prăji foarte repede.

Morcovul se taie în felii, iar ardeiul gras în bucăţele puţin mai mari decât cele pentru ciorbă. Cepele se taie în patru. Ceapa verde se taie în bucăţi cam de 2 cm lungime, iar căţeii de usturoi se pisează bine. În acelaşi timp, într-o tigaie wok (esenţială pentru mâncarea asiatică) se încinge uleiul (cantitatea se estimează din ochi dar, de regulă, se foloşte cât mai puţin), iar apoi se adaugă usturoiul pisat. Se ţine până începe să sfârâie şi să lase aromă, după care se adaugă cubuleţele de pui şi se amestecă. Se lasă la prăjit cam 5-7 minute. Foarte important: focul trebuie să fie mare, lucru caracteristic pentru orice fel de mâncare de tip „stir- fry” (în traducere aproximativă, prăjit în timp ce este amestecat).

Când pieptul de pui este făcut, se adaugă în wok alunele caju, fâşiile subţiri de ardei iute (cantitatea este după gustul fiecăruia) şi ceapa tăiată în patru şi se amestecă bine, la foc mare. Imediat, se adaugă trei linguri de sos de peşte, trei linguri de sos de soia şi trei linguri de sos de scoici, se amestecă bine, apoi se adaugă ardeiul şi morcovul şi  se presară o lingură de zahăr.  Se amestecă până se topeşte zahărul.

Bine de ştiut: În bucătăria asiatică, sosul de peşte este folosit în loc de sare, sosul de soia este, de asemenea, foarte sărat, iar zahărul are rolul de a taia din puterea sării şi de a da o savoare deosebită mâncării. Important este ca legumele să nu fie făcute prea mult. Trebuie să rămână crocante pentru că principiul de bază al mâncării thailandeze este acela că toate ingredientele trebuie consumate proaspete, pentru a nu-şi pierde gustul şi calităţile nutritive.

La final, se pune în wok ceapa verde şi se amestecă, astfel încât să se combine cu sosurile. Puiul cu alune caju se mănâncă cu orez simplu.

Pont: cel mai bun este orezul „jasmine” din Thailanda care se găseşte în supermaket-urile din Bucureşti la preţul de 7 lei o cutie de 500 grame. Orezul de acest tip nu are nevoie, pentru a căpăta gust, de nici un „ajutor”, gen Delikat etc.

(Travel Zoom)

 

Previous post

Parcul Natural Rusenski Lom. Un spectaculos traseu de bicicletă, aproape de Bucureşti

Next post

Suferinţă şi marketing într-o ceaşcă cu cea mai scumpă cafea din lume

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.