Iată o întrebare care ar trebui să ne îngrijoreze, după ce astăzi un avion al companiei EgyptAir cu 81 de pasageri la bord a fost deturnat către aeroportul Larnaca din Cipru (detalii aici). Culmea este că teroristul putea avea și o centură cu explozibili asupra sa sau cel puțin așa au declarat unii dintre pasagerii zborului Alexandria- Cairo. Dar cum să fi urcat în avion o persoană înarmată sau, mai mult, cu explozibili asupra sa, când toți știm că există filtre și controale de securitate în toate aeroporturile din lume, fie ele și din Egipt?

UPDATE. Autoritățile cipriote au ajuns la concluzia că centura cu explozibili a teroristului era un”fake”.

Această deturnare a zborului MS 181 vine la puțin timp după un alt eveniment care a ridicat semne de întrebare referitoare la securitatea de pe aeroporturile din Egipt, scrie site-ul cnn.com. În octombrie, un avion rusesc ce venea din stațiunea Sharm el-Sheikh s-a prăbușit în peninsula Sinai, provocând moartea celor 224 de oameni aflați la bord. ISIS a revendicat atentatul și a anunțat că a reușit să amplaseze o bombă la bordul aeronavei, după ce a păcălit sistemul de securitate al aeroportului din Sharm el-Sheikh și a publicat chiar o fotografie a unei presupuse bombe. Fotografia arăta o cutie de suc și două componente, un detonator și un întrerupător, după cum au explicat experții. Imaginile au ridicat multe semne de întrebare, în condițiile în care cutia de suc este din metal și detectoarele de metale precum și aparatele cu raze X din orice aeroport ar fi trebuit să detecteze dispozitivele.

Chiar dacă nu reprezintă același lucru cu aruncarea în aer a unui avion, deturnarea zborului EgyptAir aruncă, la rândul său, o lumină proastă asupra serviciilor de securitate din aeroporturile egiptene. Mai ales că pare a fi genul de terorism considerat deja ”old-fashioned style”, care nu prea a mai avut loc nicăieri în lume după înăsprirea măsurilor de securitate din aeroporturi în urma atentatelor din 9/11. După explozia avionului rusesc, egiptenii au promis totuși că vor spori măsurile de securitate la toate aeroporturile din țară.

Cel puțin aparent, aceste măsuri au fost luate pe aeroportul din Alexandria, acolo unde a urcat teroristul, spune corespondentul CNN la Cairo, Ian Lee. Pentru a urca în avion, ziaristul a recunoscut că trebuie să treci prin mai multe puncte în care îți sunt scanate bagajele, explică Ian Lee.

Cu atât mai mult rămâne întrebarea: cum a fost posibilă deturnarea acestui avion?

Și încă un detaliu interesant: până la acest act terorist, EgyptAir era cotată cu 5 stele din 7 posibile, în ceea ce privește siguranța zborurilor (sursa aici)

 

Previous post

Dezastru pentru turismul din Europa după atacul terorist de la Bruxelles

Next post

Cele mai gustoase fotografii. Cu și despre street food

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.