Dacă ți-ar cădea ochii pe eticheta unei sticle de Cabernet Sauvignon din Australia, la un preț rezonabil, de unde vei ști că vinul respectiv este bun și merită cumpărat sau dimpotrivă? Cum ai putea să-ți dai seama, înainte de a scoate banii din buzunar, că producătorii australieni chiar se pricep să facă vinuri din acest soi, poate la fel de bine ca omologii lor din Bordeaux, dar le vând la prețuri mult mai bune? Ei bine, Jim Gordon, editor al unor publicații cunoscute din domeniul vinului precum Wine Spectator și Wines and Vines, s-a gândit că oamenii ar trebui să afle cumva răspunsul la întrebările astea și, cu ajutorul unor specialiști renumiți, a realizat ghidul ”1000 de vinuri excelente, la prețuri rezonabile, de la cei mai buni producători din lume”. Astfel, spre exemplu, am reușit să aflăm unde se produc cu succes cele mai importate 10 soiuri de vinuri de pe această planetă. Ca să știm data viitoare când privim o etichetă dacă ne aflăm în fața unui chilipir adevărat sau a unei țepe.

1. Cabernet Sauvignon s-a născut în Bordeaux. În această regiune franceză se cultivă cele mai faimoase și scumpe vii care produc Cabernet Sauvignon, dar în același timp există și suficiente variante mult mai rezonabile ca preț. Vinurile care costă mai puțin poartă pe etichete denumirea simplă ”Bordeaux” sau denumirile unor apelațiuni ca Bordeaux Superieur, Medoc, Haut- Medoc, Entre-deux-Mers, Cotes de Bourg și Cotes de Blaye. Potrivit autorilor volumului ”1000 Great Everyday Wines from the World’s Best Wineries”, următoarele regiuni din lume sunt printre cele mai bune în privința vinurilor Cabernet Sauvignon: Medoc/ Haut Medoc, Pauillac (Franța), Napa Valley (California) și Australia (spre exemplu vinurile marca Hilltops de la Domeniul Chalkers Crossing).

Cabernet sauvignon, Australia
Cabernet Sauvignon, Australia

2. Merlot a apărut, de asemenea, în Bordeaux, fiind cel mai cultivat soi din celebra regiune viticolă franceză. Soiul Merlot este important mai ales în districtele Pomerol și St. Emilion. Totuși și în alte regiuni de pe glob se produc vinuri Merlot de bună calitate, cum ar fi Chile (spre exemplu, Natura Merlot al producătorului Emiliana din Colchagua), statul Washington (Columbia Crest Winery) sau Africa de Sud.

Merlot, SUA
Merlot, SUA

3. Pinot Noir este nativ tot din Franța (Burgundia), mai exact din regiunea Cote de Nuits care, alături de Cote de Beaune, au impus standardul în acest soi de vin. Pinot Noir este, în general, un vin mai scump deoarece recoltele sunt scăzute. Există totuși în lume și alte zone care produc un vin Pinot Noir bun, iar acestea sunt Oregon- SUA, (un exemplu este producătorul A to Z Winework) și Noua Zeelandă (Ara din Marlborough este doar o variantă).

Pinot Noir, Noua Zeelandă
Pinot Noir, Noua Zeelandă

4. Sangiovese este unul din acele soiuri de struguri care preferă pământurile natale. Toscana este patria soiului de vin roșu Sangiovese, dar acesta s-a extins și în alte regiuni din centrul Italiei. Printre vinurile seci de masă care conțin acest soi de struguri, la prețuri rezonabile, cele mai bune sunt cele etichetate astfel: Chianti Classico, Chianti Classico Riserva și Brunello din Montalcino.

5. Pinot Gris s-a născut în regiunea franceză Burgundia, dar s-a răspândit și în alte zone, cum ar fi Alsacia. Italienii fac, de asemenea, vinuri bune Pinot Gris (Pinot Grigio) în Trentino Alto Adige și Friuli Venezia Giulia. O altă regiune bună pentru Pinot Gris este Oregon (SUA), iar în Noua Zeelandă este al treilea cel mai plantat soi alb. Printre vinurile Pinot Gris neozeelandeze de bună calitate se numără cele marca Bilancia de la Hawkes Bay.

Pinot Gris, Noua Zeelandă
Pinot Gris, Noua Zeelandă

6. Tempranillo este un soi de struguri din Spania, din care se face vinurile de Rioja și Ribera del Duero. Tot în Spania se mai cultivă Tempranillo și în regiunea Navarra. În alte regiuni din lume, soiul nu s-a bucurat de un succes similar ca în Spania.

7. Riesling. Germania pretinde că este inventatorul vinului alb Riesling. Cu toate acestea, în regiunea franceză Alsacia acest soi reprezintă cam 20% din podgorii. Adevărul este că Rieslingul este de sute de ani cel mai cultivat soi de struguri din Germania. În lume, rezultate bune au fost obținute și în statul New York (spre exemplu, Chateau LaFayette Reneau), precum și în Austria, Africa de Sud, Chile și Canada.

Riesling, SUA
Riesling, SUA

8. Vinurile Chardonnay au fost inventate în Burgundia, Franța, dar s-au răspîndit aproape în toată lumea. Cele mai bune regiuni pentru Chardonnay au rămas în continuare Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais (Franța), dar și Sonoma County, California.

9. Shiraz/Syrah. Vinificatorii australieni fac Shiraz din secolul al XIX-lea, dar acest soi are o istorie mai lungă în Valea Ronului din Franța, unde este cultivat de cel puțin 1000 de ani. Australia are totuși cele mai bune exemplare de Shiraz la prețuri accesibile, dar vine puternic din urmă și California (în Sonoma County).

Shiraz, Australia
Shiraz, Australia

10. Sauvignon Blanc s-a născut în Franța, dar cei care au reușit să-i aducă popularitatea globală au fost neozeelandezii. În Noua Zeelandă are note ierboase și arome de grepfruit. În zonele mai calde din California și Chile poate fi ierbos sau mai complex și amplu, cu note de pepene galben. Cele mai bune regiuni pentru Sauvignon Blanc sunt: Bordeaux, Valea Loarei, Napa Valey (California) și Noua Zeelandă (de exemplu, Blind River, Marlborough).

Vinuri românești

Un singur producător de vinuri din România a fost inclus în ghidului lui Jim Gordon și anume Halewood, care deține domenii la Dealu Mare, Murfatlar Cernavodă și Sebeș- Apold. Vinurile recomandate sunt Cantus Primus (Cabernet Sauvignon) și Single- Vineyard (Pinot Noir).

 

 

 

 

Previous post

Ghidul începătorului în bucătăria indiană. 11 feluri de mâncare de bază

Next post

Jurnalul din Bârlogul Ursului și povestea alpinistului care a trăit 6 luni în Piatra Craiului

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.