Biryani este un fel de mâncare originar din India care se găteşte în principal cu pui (dar şi cu carne de capră). Adusă în Mauritius de indienii care s-au mutat aici, biryani sau „briani de pulet” a suferit mici modificări faţă de reţeta originală, cea mai importantă fiind introducerea cartofilor. În mod logic, am spune noi, având în vedere influenţa franceză din bucătăria mauritiană.

condimente pisate

Ce-ţi trebuie?

  • un pui
  • 300 de grame de orez basmati
  • 4 cartofi
  • un pahar de iaurt
  • 2 cepe medii
  • 4 căţei de usturoi
  • 2 beţe de scorţişoară
  • o bucată de ghimbir (30-40 grame)
  • 7 cuişoare
  • 10 boabe de cardamon
  • 2 flori de anason
  • o legătură de mentă
  • o legătură de coriandru
  • o linguriţă de şofran
  • sare
  • ulei

Biryani de pui

Cum se face?

  1. Puiul se taie în bucăţi.
  2. Ceapa se taie în bucăţi şi se prăjeşte în ulei încins până se face aurie.
  3. Într-o tigaie curată se pun la prăjit condimentele: un băţ de scorţişoară, 5 boabe de cardamon, 5 cuişoare. După ce se prăjesc, condimentele se pisează.
  4. Într-un vas mare se pun bucăţile de pui peste care se toarnă iaurt şi condimentele pisate.
  5. Se adaugă apoi usturoiul şi ghimbirul, date prin răzătoare, şi menta şi coriandrul, tocate mărunt. Se presară sare şi se lasă la marinat, la frigider, timp de două ore.
  6. Toată compoziţia se pune la prăjit în ulei într-un wok. Se adaugă puţină apă.
  7. Se spală orezul şi se pune la fiert împreună cu un băţ de scorţişoară, restul de cardamon, cuişoare, anason şi sare.
  8. După aproximativ 5 minute, într-o cratiţă mare se pune jumătate din cantitatea de orez, se adaugă puiul prăjit şi cartofii tăiaţi în două bucăţi mari. Se adaugă un pahar de apă şi restul orezului.
  9. Se presară şofran şi se găteşte la foc mediu timp de 35- 45 minute.
  10. Se mănâncă cu chutney sau cu salată.
Biryani cu pui
Biryani cu pui

 

Articol precedent

Top 5 cei mai enervanţi turişti, în funcţie de naţionalitate

Articol următor

Mauritius sau Sri Lanka? 9 criterii după care să-ţi alegi vacanţa de iarnă

Nu sunt comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *