Mâncarea de tip „stir-fried” ( adică prăjit în timp ce este amestecat), este foarte cunoscută în bucătăria asiatică, în special în cea thailandeză. Este un fel de mâncare care se găteşte rapid şi din puţine ingrediente, motiv pentru care s-a răspândit cu uşurinţă şi în lumea occidentală. Travel Zoom vă oferă astăzi o reţetă simplă, bazată pe câteva ingrediente care se găsesc în cea mai mare parte din hipermarket-urile româneşti: peşte prăjit cu sos dulce- acrişor sau, dacă vreţi şi denumirea thailandeză, pla priaw wan.

 

Ce-ţi trebuie pentru patru porţii?

– 500 de grame de file de peşte (fără oase), tăiat în bucăţi mici de 2-3 cm.

– 2 linguri de sos de soia

– 3-4 linguri de făină

– 1 ceaşcă de ulei

– 2 cepe

– 2 roşii

– o cutie de compot de ananas

– 3 linguri de ketchup

– o lingură de sos de chili dulce

– o lingură de oţet

– o lingură de zahăr

– o jumătate de cană de apă

– câteva bucăţi de porumb („baby corn”)

– o legătură de ceapă verde

– pătrunjel

Cum se face?

1. Se pune peştele la marinat în sos de soia şi se lasă timp de 15 minute.

2. După ce se marinează, peştele se dă prin făină, de preferinţă făină de soia, se prăjeşte într-un wok. Se scurge de ulei şi se pune într-o farfurie.

3. Se aruncă uleiul în care s-a prăjit peştele din wok, se curăţă wok-ul, se pun trei linguri de ulei la încins şi se adaugă ceapa, roşiile şi ananasul. Amestecaţi la foc redus. Amestecaţi şi puneţi ketchup, sos de chili dulce, oţet, zahăr, soia şi apă. Se adaugă porumbul şi se amestecă (În loc de porumb se pot folosi şi muguri de soia). Adăugaţi puţină apă pentru subţierea sosului. Apoi se adaugă peştele şi ceapa verde. Amestecaţi aproximativ un minut, după care închideţi focul.

4. Se pune în farfurie şi se ornează cu câteva fire de pătrunjel. Se mănâncă fierbinte cu orez, de preferinţă jasmine.

 

Peste cu sos dulce-acrisor, in stil thailandez
Peste cu sos dulce-acrisor, in stil thailandez

 

Articol precedent

Reţeta zilei. Peşte cu legume, iute, în stil thailandez

Articol următor

De ce se prăbuşesc uneori avioanele. O teorie care arată ce legătură este între naţionalitate şi comportamentul piloţilor

Nu sunt comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *