Unul dintre cele mai răspândite feluri de mâncare din estul Africii este pilau masala. Este o mâncare ce provine din India, adoptată cu mare plăcere de localnicii din Tanzania, Zanzibar sau Kenya. Interesant este că pilau masala s-a diversificat în timp, astfel încât în Tanzania creştină a apărut şi o variantă de Crăciun, cu stafide şi alune caju.

 

Ce-ţi trebuie pentru patru porţii de pilau masala?

– o cană de orez cu bob lung

– un ardei gras

– o ceapă

– o roşie

– patru căţei de usturoi

– o bucată de ghimbir

– un morcov

– un pumn de mazăre congelată

– o cutie de lapte de cocos

praf de masala. Acesta este un amestec de cinci condimente: chimen, cuişoare, scorţişoară, cardamon, piper negru. Praful se găseşte ca atare şi în hipermarketurile din România sau se poate prepara amestecând cele cinci condimente pisate, în cantităţi egale. Din acest amestec trebuie să rezulte un praf de culoarea cafelei cu lapte, cu miros puternic, în care să se regăsească toate cele cinci arome.

Cum se face?

1. Se pun la fiert trei căni de apă.

2. Într-un wok se pun usturoiul pisat şi ghimbirul dat pe răzătoare. Se amestecă şi se lasă cam un minut, până ce compoziţia elimină savoarea.

3. Peste usturoi şi ghimbir se adaugă ceapa tocată mărunt, morcovul, roşia şi ardeiul tăiate cubuleţe. Se amestecă şi se lasă la călit, până ce legumele devin moi . Se adaugă mazărea, se amestecă. Când legumele sunt aurii se toarnă o cană de orez, se amestecă până ce orezul capătă o culoare alburie. Peste acest amestec se toarnă apa fierbinte (pentru un gust mai bun, în apa fiarbă pot fi puse două cubuleţe de supă de pui concentrat sau chiar supă de pui).

4. Se dă focul la minimum şi se lasă la fiert, se adaugă laptele de cocos, apoi două linguriţe din praful de masala. Opţional se adaugă şi ardei iute, după gust. Când orezul e aproape fiert, se stinge focul şi se lasă fiertura să absoarbă toată zeama. La final, se poate adăuga pătrunjel sau coriandru pentru decor şi aromă.

Acesta este pilau de legume. De asemenea, se poate găti şi cu carne de pui (TravelZoom).

 

 

Previous post

Stone Town - Zanzibar, locul unde a copilărit Freddie Mercury

Next post

Din cadourile condimentate ale Oceanului Indian

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.