Sicilia isi datoreaza in mare masura celebritatea Mafiei si filmului pe aceeasi tema, „Nasul”. Oraselul cu radacini antice Taormina, amplasat pe coasta de est a insulei, aproape de Catania, este cunoscut insa la nivel mondial din cu totul alte motive.  Taormina este una dintre cele mai fitoase destinatii de vacanta din Italia ce atrage, in special in timpul verii, celebritati din toata lumea.

Taormina

Fosta capitala a Siciliei in perioada cuceririi bizantine (secolul 9), Taormina si-a pastrat pana in ziua de astazi farmecul medieval. Inca din secolul 19 a inceput sa devina o atractie pentru celebritati din toata lumea-artisti, miliardari, fete regale. In zilele noastre, multe stele de cinema de la Hollywood vin in fiecare vara sa-si petreaca vacantele aici. Localnicii spun chiar ca Liz Taylor si Richard Burton si-au inceput povestea de dragoste in acest oras sicilian.

 

Orasul Taormina este construit in munte, pe terase, la aproximativ 200 de metri deasupra marii. Pentru a merge dintr-o parte in alta a orasului trebuie sa urci si sa cobori sute de scari, sau poti alege soseaua ingusta care serpuieste din varful muntelui (unde se afla alt orasel, Castelmola) pana jos, la malul marii (Isolabella). Exista si o telecabina care asigura transportul turistilor din centrul orasului pana aproape de mare.

Piazza IX Aprile
Piazza IX Aprile

Pe strada pietonala principala, Corso Umberto I, in cladiri vechi de sute de ani, au fost amenajate magazine scumpe, reprezentante de firme celebre, de haine, incaltaminte, bijuterii sau obiecte de arta si antichitati. In general, preturile sunt mari, dar nu trebuie sa uitati nici o clipa ca va aflati intr-o destinatie de vacanta exclusivista.

Istoria zbuciumata a acestui oras sicilian, aflat pe rand sub dominatie greaca, romana, bizantina, araba, franceza, spaniola, este prezenta la fiecare pas: Teatrul Grec– construit in secolul al treilea dupa Hristos si transformat apoi de romani in arena pentru gladiatori, Biserica Sant’Agostino si Turnul cu Ceas, Catedrala San Nicolo – secolul 13, sau Palatul Ducilor Santo Stefano.

Printre atractii trebuie musai inclus si Vulcanul Etna, vizibil din aproape toate punctele orasului, aflat la 45 de minute- o ora de mers cu masina de Taormina. Vulcanul are mici eruptii frecvente, ultima mai importanta fiind cea din 2012.

Teatrul Grec
Teatrul Grec

Cand trebuie sa mergi in Taormina

In perioada verii, in special in iulie-august, Taormina este asaltata de turisti din toata lumea. In aceasta perioada preturile- la cazare, mancare, restaurante, suveniruri- sar pur si simplu in aer. Nu doar din acest motiv trebuie evitata Taormina in varf de sezon ci si din cauza aglomeratiei. Imaginati-va cum arata un ambuteiaj pe o sosea foarte ingusta, care serpuieste pe un munte abrupt. Cu siguranta ca ati putea folosi timpul pierdut astfel intr-un mod mult mai placut! (Pont: inchiriati-va o masina cat mai mica. In Taormina marimea chiar conteaza! Daca masina este prea mare nu veti avea unde sa o parcati).

In aceste conditii, un sejur in Taormina este recomandat in extrasezon, iar daca ar fi sa ne orientam strict in functie de preturi, cel mai ieftin este in februarie-martie. In aceasta perioada puteti sta la o vila din oras cu 30-40 de euro pe noapte/camera in sistem B & B (incercati ofertele de la BBPlanet.it), adica la jumatate de pret decat in restul anului. Preturile sunt mai mici si la restaurante, in magazine, pentru inchirierea unei masini etc. Nu aveti astfel nici un motiv sa regretati ca nu ati venit aici in timpul verii, mai ales ca temperatura in Sicilia in aceasta perioada a anului este placuta pentru plimbari, 10-18 grade. (Exista totusi riscul serios de ploaie). Veti vedea ca nu sunteti singuri, sute de alti turisti din toata lumea, la fel de inteligenti ca voi, au venit in vacanta in cea mai linistita perioada a anului. Un alt avantaj ar fi acela ca mai puteti prinde inca portocalele si lamaile coapte in copac.

Unde sa stai

In Taormina este recomandat sa te cazezi la localnici, ofertele acestora fiind postate pe BBPlanet.it.  Casele au farmec local, sunt vechi de sute de ani dar bine intretinute, spatioase, confortabile, iar gazdele pot gati senzational. (Pont: intrebati de incalzire de la bun inceput. Chiar si daca sunt 15-20 de grade afara, in timpul noptii se face frig. Unele case nu au sistem de incalzire, folosesc doar aerul conditionat, motiv pentru care proprietarii ar putea sa va ceara o plata suplimentara). Recomandam cu caldura Villa Sara, care de pe terasa beneficiaza de o vedere spectaculoasa atat catre Vulcanul Etna cat si spre golf.

Ce sa mananci

Sicilia nu face exceptie de la regula care spune ca Italia are printre cele mai gustoase mancaruri din lume. O nota in plus ar trebui data insa dulciurilor siciliene traditionale: cassata („desertul emirului”)- o prajitura facuta din ricotta, zahar, fructe confiate etc), cannoli- un tub din pasta fainoasa prajit in ulei, umplut cu o crema facuta din ricotta si frutta martorana– dulciuri facute din martipan, in forma de fructe. (Gabriel Bejan)

 

 

 

Previous post

Cum ne descurajeaza MAE sa vizitam tari exotice

Next post

Egipt. Ce avem de pierdut daca NU mai mergem la marea tropicala a Europei

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.