Fabien Clain. Poate nu vă spune nimic numele sau nici măcar nu vreţi să ştiţi cine este acest om. Ei bine, Fabien Clain este un francez originar din Reunion, convertit la islam şi care a fost recunoscut de autorităţile franceze ca fiind „vocea” ce a revendicat, în numele Statului Islamic, atentatele sângeroase de la Paris. Iar Reunion este, după cum ştiţi, un paradis tropical din Oceanul Indian ce aparţine Franţei, unde oamenii merg să stea la soare, nicidecum să se radicalizeze.

În urmă cu două luni, mi s-a pus un nod în gât când, în aeroportul din Amman, m-am trezit înconjurat de sute de bărbaţi francezi care veneau de la Paris şi mergeau în pelerinaj la Mecca. Albi, bine îmbrăcaţi, mulţi dintre ei cu bărbi lungi, stăteau la rând la baie, unde se spălau pe tot corpul, se schimbau de hainele occidentale şi se înfăşurau în bucăţi de pânză albă, fără nici o cusătură, potrivit tradiţiei musulmane. Peste câteva minute şi-au scos covoraşele din gentă, s-au aşezat în genunchi cu faţa către Mecca şi s-au rugat. Nu am făcut un sondaj, dar nu cred că aş greşi foarte mult dacă aş presupune că cea mai mare parte dintre ei erau europeni convertiţi la islam.

Nu mă număr printre speriaţii care, bazându-se pe tot felul de calcule aberante, spun că, în X ani, musulmanii vor ajunge majoritari în Europa. Studiile serioase vorbesc despre un procent de 10% din populaţia Europei în 2050. Dar nu despre numărul musulmanilor e vorba aici. Trebuie să recunoaştem totuşi că islamismul face parte deja din viaţa acestui continent, are numeroşi adepţi, iar în fiecare zi numărul celor care se convertesc creşte. Ca orice religie, islamul are liderii săi locali care fac prozelitism, unii sunt paşnici, dar există şi grupări radicale, unde înfloreşte terorismul islamic.

Europa arată în acest moment ca orice alt loc de pe planetă unde există populaţie musulmană: produce terorişti şi atentatori sinucigaşi, iar pe unii dintre ei îi exportă în războaiele de pe glob, cum ar fi cel din Siria.

Vocea atentatelor de la Paris, Fabien Clain, s-a radicalizat după ce s-a mutat în Toulouse, unde a devenit cunoscut pentru „talentul său de a converti oamenii la islam”, apoi s-a ocupat de racolarea din Franţa a unor luptători pentru Statul Islamic.

În ceea ce priveşte masacrul soldat cu 129 de morţi de la Paris, datele arată din nou un adevăr cutremurător: autorii măcelului de vinerea trecută din capitala Franţei au fost cu toţii cetăţeni ai Uniunii Europene, cinci francezi şi doi belgieni, dintre care doar unul singur era născut în Maroc. Cum rămâne atunci cu paşaportul sirian găsit lângă unul dintre atentatorii care s-au detonat lângă „Stade de France”? Se pare că a fost o diversiune a Statului Islamic, care şi-a dorit să îndrepte atenţia către imigranţii sirieni, potrivit unor oficiali francezi citaţi de cotidianul The Independent.  Mai mult, atacurile au fost plănuite în Molenbeek, un cartier de la periferia Bruxelles-ului- ce ironie!- centrul Uniunii Europene. (citeşte aici un reportaj interesant despre acest cartier belgian)

Toate datele arată că, în acest moment, pericolul vine exact din interiorul Europei, acolo unde în mijlocul comunităţilor de musulmani s-au creat celule teroriste care fac acum ceea ce şi-au dorit foarte mult liderii Statului Islamic şi anume să aducă războiul din Siria şi Irak în inima Bătrânului Continent.

Cu toate acestea, avem parte de o reacţie nedreaptă: deşi ştim cu toţii că problema este aici, în mijlocul nostru, liderii europeni vorbesc, tot mai apăsat, despre ameninţarea externă, despre terorismul care ar veni din afara graniţelor UE. „Comisia Europeană a acceptat să prezinte până la sfârşitul anului un plan de reformare a reglementărilor Schengen, în sensul permiterii controalelor sistematice obligatorii la frontierele externe pentru toţi călătorii, inclusiv pentru cei care beneficiază de sistemul liberei circulaţii”, a anunţat Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, la Consiliul JAI de vineri. 

Aceasta este doar forma cea mai diplomată prin care se încearcă mutarea responsabilităţii pe umerii refugiaţilor din Siria. Pentru că în ultimele zile, politicieni din Polonia, Germania, Cehia şi din alte ţări occidentale au folosit prilejul pentru a cere închiderea graniţelor Europei  în faţa imigranţilor. Ministrul polonez al Afacerilor Europene, Konrad Szymanski a dat tonul şi spune că nu este de acord cu decizia guvernului precedent de a accepta cotele obligatorii pentru refugiaţi, impuse de la Bruxelles.O poziţie similară au avut şi oficiali germani. Asta ca să nu-i mai amintim aici şi pe unii politicieni din România care au avut poziţii de-a dreptul iresponsabile.

De ce are loc totuşi această operaţiune de deturnare a atenţiei publice?

În primul rând, ca stat, este greu să recunoşti faptul că nu ai fost în stare să-ţi protejezi proprii cetăţeni. Apoi, este mult mai uşor de acceptat de către cetăţeanul francez faptul că ţara sa este atacată de un duşman extern, Statul Islamic, decât că serviciile de securitate, plătite din bani publici, nu au fost capabile să monitorizeze celulele radicale născute şi dezvoltate pe teritoriul ţării. ISIS este doar beneficiarul atentatelor, autorii sunt nişte francezi şi belgieni care, în mod normal, ar fi trebuit să se afle de mult în închisoare. Sau măcar ţinuţi sub o atentă supraveghere.

În al doilea rând, de ce nu ar profita liderii UE de masacrul de la Paris pentru a rezolva o problemă cu care nu prea ştiau ce să facă: miile de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa? Pentru că a fost evident că liderii UE nu prea vor să bage mâna în buzunar pentru a-i ajuta pe nefericiţii ce fug din infernul sirian. Dar nu puteau să o spună direct pentru că, nu-i aşa, suntem umanişti, civilizaţi, europeni şi nu lăsăm oamenii să moară. Or, pericolul terorist care vine în Europa, odată cu plutele încărcate de nefericiţi de pe Mediterană, este un pretext ideal pentru a închide porţile continentului, fără frica de a pierde încrederea populaţiei.

În al treilea rând, nu strică să i se dea o mână de ajutor lui Putin şi să ne facem că uităm că a ocupat militar o bucată din Ucraina. Atâta vreme cât ne apără de Statul Islamic, cel care- iată- face atâtea victime în ţările occidentale, liderul Rusiei merită recunoştinţa continentului şi nu sancţiuni economice.

Prin această diversiune, unii politicieni vor să doarmă liniştiţi. Speră că nu vor fi traşi la răspundere de propriile popoare pentru eşecurile repetate de a-i proteja de terorişti. Dar pericolul terorism este mai mare ca oricând şi nu vine nici din partea ISIS, nici din partea migranţilor, pentru că oameni ca Fabien Clain sunt printre noi. Apropo, după ce vor închide graniţele, pe cine vor mai da vina la următoarea baie de sânge ce ar putea avea loc în mijlocul continentului?

 

 

Previous post

8 motive pentru care merită să mergi în Cipru în noiembrie

Next post

Trei români au deschis o agenţie de turism în Myanmar: "Sunt locuri unde nu poţi ajunge decât cu avionul"

4 Comments

 1. 17 septembrie 2017 at 23:40 — Răspunde

  Eu personal cred ca politicienii abia acum incep sa realizeze riscul la care ne expun aducând acesti asa zisi refugiati,Romania momentan sta bine la capitolul securitate,dar anul acesta au intrat ilegal in tara cateva mii de arabi fara acte si inca nu au avut timp sa se instaleze la periferii si sa se organizeze .
  Presedintele francez se plangea de faptul ca romanii lucreaza pe salarii de dumping,vom vedea cat timp vor mai avea bani atat ei cat si nemtii sa tina pe ajutoare sociale familii intregi de arabi care nu vor sa munceasca ,si pe langa asta mai si violeaza sau organizeaza cate un atentat.

  • 18 septembrie 2017 at 7:50 — Răspunde

   Articolul ăsta spune exact pe dos. Dar, deja m-am obișnuit, fiecare rămâne la părerea lui, indiferent ce scriem.

 2. Elia
  26 august 2018 at 23:41 — Răspunde

  Articolul face propaganda emigrantilor !

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.