Cu toţii avem topurile noastre personale când vine vorba despre cei mai nesuferiţi, neprietenoşi, necivilizaţi oameni pe care i-am întâlnit prin lume. Şi, în mod evident, nu este neaparat nevoie să-i clasificăm în funcţie de naţionalitate. Dar dacă totuşi cineva ne-ar provoca să facem un top 5 al celor mai enervanţi turişti, în funcţie de ţara din care provin, care ar fi ordinea de pe tricouri?

Am descoperit un astfel de clasament realizat de Paula Froelich de la Yahoo Travel şi recunosc faptul că este foarte aproape de topul meu personal. Destul de aproape, dar nu identic. Voi explica mai jos de ce. Iar dacă autoarea îi scoate din discuţie pe americani, eu voi face acelaşi lucru cu românii. Să începem aşadar să-i bârfim pe alţii:

 1. Ruşii

„Înarmaţi cu o încredere de sine rigidă şi cu grămezi de ruble în buzunare, ruşii nu dau doi bani pe lumea din jurul lor. Un caz elocvent: anul trecut, când am fost în Valea Regilor în Egipt, toţii turiştii erau îmbrăcaţi, nu atât din respect pentru tradiţiile locale, cât mai ales pentru că nu voiau să capete arsuri de gradul trei, din cauza soarelui puternic. Atunci am remarcat o grup care atrăgea toate privirile. Erau mai mulţi ruşi care tocmai coborâseră din autocar: femeile erau în sutiene şi-n pantaloni foarte scurţi, bărbaţii erau dezbrăcaţi în diverse stadii, cu toţii aveau însă pielea de culoarea racilor fierţi. Grupul atrăgea toate privirile şi atenţia copiilor localnici care fugeau să vadă spectacolul. „Aceşti ruşi cărora nu le pasă de absolut nimic”, a exclamat ghidul Osama. Eu nu aş fi îndrăznit să spun asta, dar Osama văzuse probabil mulţi turişti la viaţa lui şi avea o opinie avizată.

Cu câţiva ani înainte, când am fost într-un resort în Laos, angajatul de la hotel mi-a spus: Nu este nimeni aici, doar câţiva ruşi care stau numai în piscină şi ţipă la noi” . Se pare că părerea proastă despre ruşi nu este singulară: un sondaj de opinie, realizat în mai multe ţări despre cum sunt văzuţi turiştii din alte părţi, a scos la iveală un lucru surprinzător: 42% dintre ruşi consideră că cei mai răi sunt… chiar turiştii ruşii. Într-un alt sondaj, realizat de Real Holiday Reports, ruşii sunt în fruntea listei în ceea ce priveşte comportamentul grosolan în vacanţă: mănâncă tot de pe mese, înjură şi se îmbracă ofensator.”

Personal, aş mai adăuga câteva lucruri la afirmaţiile din articolul de pe Yahoo Travel. Primul ar fi acela că dacă vei vedea o femeie stând la plajă topless, într-un loc în care acest lucru este considerat ofensator sau chiar interzis de regulile locale, există 99% şanse ca respectiva femeie să fie rusoaică. Sau româncă, dar am zis că nu-i vorbim de rău pe români. Regula mi s-a confirmat în Thailanda (Koh Samui) şi în Mauritius, în timpul unei sărbători hinduse.

Şi al doilea lucru: nu mi s-a întâmplat doar o singură dată să mă întâlnesc cu ruşi care nu vorbească altă limbă decât cea maternă şi care se simt chiar ofensaţi că nu-i înţelege nimeni. Nu ştiu ce învaţă ei la şcoală, dar ar trebui să le spună totuşi cineva că limba rusă nu e o limbă de circulaţie internaţională. Poate doar în Asia Centrală.

mauritius
Mauritius

2. Chinezii

„Uneori, comportamentul chinezilor este atât de rău încât chiar şi propriile autorităţi se plâng de asta. Vice premierul Wang Yang a criticat ce fac unii compatrioţi prin lume afirmând că „îşi scrijelesc numele pe site-urile istorice, ignoră lumina roşie de la semafor şi scuipă peste tot. Acest comportament afectează imaginea noastră naţională”.

Cazurile cu chinezi sunt celebre. Anul trecut un chinez de 15 ani a scrijelit „Ding Jinhao a fost aici” pe nişte ruine vechi de 3500 de ani din Luxor, Egipt. Un alt grup de turişti a omorât un delfin încercând să-l suprindă mai bine în fotografii. Alţii au mâncat scoici pe cale de dispariţie în Insula Paracel. O mamă şi-a lăsat copilul să-şi facă nevoile pe podeaua unui aeroport din Taiwan. „Călătoriile peste hotare reprezintă un nou lux, iar chinezii care-şi permit acest lucru vor să se laude cu asta. Mulţi dintre chinezi ies pentru prima dată din ţară şi, adesea, nu sunt familiarizaţi cu regulile din alte ţări”, a declarat Liu Simin, cercetător de la Centrul de Cercetări în Turism al Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, pentru Reuters.

O singură observaţie am despre chinezi: nu mi s-au părut deloc interesaţi să interacţioneze cu alte culturi. De regulă stau doar între ei, nu sunt prea deschişi nici cu ceilalţi străini. Şi fac poze. Incredibil de multe poze.

Maya Bay, Thailanda
Maya Bay, Thailanda

3. Germanii

 „Aproape că nu e vina germanilor că nu se pot relaxa. Aceştia iubesc regulile şi vor să facă lucrurile doar în felul lor. Mai mult chiar,  vor ca lucrurile să se întâmple repede. Într-o excursie la La Ciudad Perdida, Santa Marta, Columbia, în grup era un neamţ pe care-l chema Gunther. Gunther nu putea înţelege de ce un drum era blocat de patru zile şi nu se putea merge pe el. Se tot plângea că a plătit nişte bani şi voia să meargă. Cineva i-a spus că erau prin zonă nişte rebeli FARC şi în urmă cu câteva luni fusese răpit cineva. Evident că nu aveai cu cine să te înţelegi.

Un alt grup de germani parcă îşi pierduseră minţile când au văzut că nişte britanici fumează în timpul excursiei. „Dezgustător. Se omoară pe ei înşişi dar şi pe noi”. spuneau între ei. Un sondaj arată că britanicii cred şi ei că germanii sunt cei mai enervanţi turişti.”

Personal, germanii mi s-au părut indiferenţi la orice se întâmpla în jurul lor. Şi da, dacă nu scrie în cartea tehnică, nemţii nu ştiu ce să facă într-o anumită situaţie. Un exemplu: la începutul anului, eram într-o excursie cu o barcă cu motor pe râul Madu din Sri Lanka. În barcă, alături de noi, 6 nemţi cu vârste între 40 şi 70 plus. La un moment dat, unul din turişti a dat senzaţia că este în preajma unui infarct: s-a prăbuşit pe podeaua bărcii, gemete, respiraţie grea, vomă. Nici unul dintre compatrioţi nu i-a cerut ghidului să ducă imediat barca la mal şi să cheme salvarea. Toţi au rămas paralizaţi în faţa unei situaţii anormale. Până la urmă, noi am fost cei care i-au dat instrucţiuni ghidului ce să facă, iar bolnavul a ajuns cu bine la spital.

Egipt
Egipt

4. Britanicii

„Supuşii reginei încearcă să-şi recapete gloria de altădată. Se arată în fostele colonii ale imperiului, palizi şi gata de petrecere. Mulţi se îmbată, alţii devin războinici şi câţiva dezbrăcaţi. Uneori sunt arestaţi pentru comportament neadecvat- cum ar fi să facă sex pe plajă în Dubai. Potrivit unui studiu al British Foreign Office, în 2012 mai mult de 6000 de britanici au fost arestaţi în timp ce erau în vacanţă, cel mai adesea pentru infracţiuni comise din cauza consumului de alcool. Acelaşi studiu arată că 10 britanici ajung zilnic la spital în timpul concediului.”

Nu sunt de acord cu introducerea britanicilor în acest top. Dimpotrivă, sunt de părere că veselia şi cheful de viaţă al supuşilor reginei sunt de multe ori molipsitoare în vacanţă.

Sauditi

 5 Saudiţii
„Nu veţi avea de-a face cu saudiţi în vacanţă, în afara Orientului Mijlociu, decât dacă vă nimeriţi într-o staţiune luxoasă sau într-un oraş foarte scump, precum St. Tropez, Monaco, New York City. Evident nu toţi saudiţii sunt pe lista acelor mai răi turişti, dar cu siguranţă unii sunt.  Uite un exemplu: La începutul acestui an, mai mulţi turişti s-au declarat iritaţi când rezervările lor dintr-un resort din Maldive au fost anulate în ultimul moment. Motivul? Prinţul Salman bin Abdulaziz al-Saud a decis să ocupe trei insule întregi, pentru aproape o lună întreagă. Şi aparent, prinţul Arabiei Saudite primeşte tot ce vrea. Deşi nu toţi sunt membri ai familiei regale, mulţi dintre saudiţii care călătoresc în străinătate se comportă de parcă ar fi. Unii au paşapoarte diplomatice şi îşi permit să facă lucruri inacceptabile pentru alţi turişti. Dacă au condus în stare de ebrietate sau omoară pe cineva, saudiţii se aşteaptă să scape nepedepsiţi. Interesant este că uneori chiar şi saudiţii se evită între ei. Potrivit unor agenţii de travel, aceştia renunţă la rezervări dacă află că în locul respectiv vin şi alţi rezidenţi din Arabia Saudită.”
Pentru că nu frecventez locuri luxoase de pe această planetă recunosc faptul că nu am fost deranjat de saudiţi. Dar am citit însă multe despre ei. Iar cazul descris de Paula Froelich este celebru.
Pe lista de mai sus eu i-aş mai adăuga pe indieni şi americani. Primii pentru că, atunci când sunt în străinătate tind să se comporte ca la ei acasă. Mi s-a întâmplat, la un hotel de cinci stele din Kenya, să-i văd coborând la micul dejun, împreună cu copii, în pijamale. Iar pe americani i-aş adăuga la categoria turiştilor enervanţi pentru că au tendinţa să se plângă pentru orice fleac. Spre exemplu pentru că plouă…într-o ţară tropicală.
Cum spuneam, fiecare are propriul top când vine vorba de oamenii care-l enervează când se află în străinătate. Important este să nu ne luăm chiar aşa în serios, încât să ne imaginăm că noi am putea fi perfecţi. Că dacă ne apucăm acum să povestim despre ce fac românii prin alte ţări, nu mai terminăm până dimineaţă. 🙂
Articol precedent

Ten of the world’s most intriguing wine regions

Articol următor

Reţetă din Mauritius. Cum se face biryani de pui ("briani de pulet")

3 Comentarii

 1. […] Şi al doilea lucru: nu mi s-a întâmplat doar o singură dată să mă întâlnesc cu ruşi care nu vorbească altă limbă decât cea maternă şi care se simt chiar ofensaţi că nu-i înţelege nimeni. Nu ştiu ce învaţă ei la şcoală, dar ar trebui să le spună totuşi cineva că limba rusă nu e o limbă de circulaţie internaţională. Poate doar în Asia Centrală….citeşte continuarea pe travelzoom.ro […]

 2. Andra
  17 octombrie 2015 la 11:11 — Răspunde

  Chinezii chiar sunt turisti groaznici. Cand lucram la un hotel din State mereu camerele lor erau cele mai murdare, pentru ca inchiriau cate doua familii cu copii o singura camera. Plus ca mereu dispareau prosoapele. La un moment dat o chinezoaica a venit si a luat din caruciorul cu care lucram vreo patru role de hartie igienica, 10 sampoane micute… si multe altele. Am oprit-o cand a ajuns la prosoape. Mi-a fost mie rusine…..

 3. Andreea
  17 octombrie 2015 la 13:25 — Răspunde

  As adauga pe listă și israelienii. Se plâng incontinuu ca lucrurile nu sunt ca în Israel, ca in Israel e totul mai bun si mai frumos etc (cine i-o fi pus sa călătorească atunci, au pierdut vreun pariu?). Iar multi din ei la plecarile din hoteluri si pensiuni impacheteaza si prosoapele și ce mai găsesc de folosință prin camere. Am un prieten care lucrează la o agenție de turism în România și care trebuia să caute mereu pensiuni noi pentru ca odată ce cazase un grup de israelieni undeva respectiva pensiune nu mai voia să primească grupuri din Israel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *