Dacă sunteţi la curent cu ştirile internaţionale mai îndepărtate, atunci sigur aţi aflat că, la începutul lunii, unul dintre cele mai represive regimuri politice de pe planetă, junta militară din Myanmar, a pierdut primele alegeri cu adevărat libere din această ţară. Oficial, puterea a revenit opoziţiei democrate, conduse de laureata premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, ceea ce înseamnă că Myanmar va ieşi curând din izolarea internaţională în care se află din 1962. Ar fi multe de scris de această ţară frumoasă şi bogată, cu 135 de grupuri etnice diferite, dar care, din cauza izolării şi sărăciei, trăiesc aproape la fel ca în urmă cu 100 de ani, dar altul este subiectul acestui articol. Aici, la marginea lumii, trei români- Sorin Vlaicu, Liviu Olaru şi Mircea Maftei– au deschis recent o agenţie de turism, MyanMarvels care începe să aibă succes. Pentru că, nu-i aşa, unde ai cele mai multe şanse pentru un nou început, dacă nu într-o ţară aflată ea însăşi la început de drum? I-am pus câteva întrebări pe mail lui Sorin Vlaicu despre această aventură şi iată răspunsurile.

După decenii de izolare din cauza dictaturii militare, Myanmar s-a deschis recent către restul lumii. Îmi imaginez că țara arată cam cum arăta și Romania în 1990. Nu exista nimic, puteai să vinzi orice pe piata româneasca. Chiar așa stau lucrurile și în Myanmar?

Într-adevăr, țara s-a deschis recent și multe lucruri amintesc de România anilor ’90. Totuși sunt și diferențe: vorbim de Asia și aici lucrurile se mișcă cu o viteză uimitoare. Să vă dau doar un exemplu: acum câțiva ani o cartelă SIM costa peste trei mii de dolari și o găseai doar pe black market – acum aceeaşi cartelă este un dolar.

Cum v-a venit ideea de a investi într-o agenţie de turism în Myanmar? Care au fost, să zicem, principalele trei motive pentru care credeţi că o să aveţi succes?

Eram de mult timp familiarizați cu Asia de Sud-Est și Myanmarul a fost un fel de fruct interzis deoarece, până nu demult, țara era închisă străinilor. Și ca orice lucru de care ești ținut departe, asta ne-a atras și mai mult. Prima dată nu ne-am gândit la succes, ne-am gândit doar la experiențele inedite de care vom avea parte. Dar acum am început să ne gândim și la aspectul ăsta.

 De ce credem în succesul nostru? Lăsând la o parte modestia, suntem buni pe ceea ce facem (Mircea a lucrat în turism în România, Sorin în on-line marketing, iar Liviu în publicitate, așa că fiecare vine cu valoarea lui adăugată). În al doilea rând, Myanmarul e o țară cu un potențial imens, mai ales în privința turismului. Și nu în ultimul rând, ne place ceea ce facem; înainte de a vinde un tur avem obiceiul de a-l experimenta noi înşine.

– Cât de ușor este pentru un străin să deschidă o companie în Myanmar?

Nu e cel mai ușor lucru din lume. Noi am avut șansa să întâlnim doi români stabiliți de mult timp aici, care ne-au ajutat foarte mult. Altfel este destul de greu.

– Având în vedere că militarii dețin încă niște pârghii de putere (economice, în principal) în aceasta țară, cum arată democrația locală? Sunt ziare libere, posturi tv, etc?

Arată cam ca “democrația originală” de dupa ‘90, adică la suprafață țara pare liberă, dar dacă te uiți mai atent descoperi că nu e chiar așa.

– Pe o scară de la 1 la 10 cum vedeți succesul agenției voastre de turism până acum (1 însemnând „ne pare rău de banii pierduți”, iar 10 „vom deveni în curând milionari”).

Aș alege 10, fiindcă atâtea milioane am câștigat până acum (în lei vechi, desigur ). Dacă ne raportăm doar la cifre, rezultatele sunt încurajatoare, dar sunt lucruri mult mai importante decât cifrele, ca de exemplu satisfacția pe care o ai atunci când clădeşti ceva de la zero, interacțiunea cu oamenii, cu o cultură și civilizație nouă pentru noi, cu valori morale puternice.

– Asia de Sud-Est reprezintă una dintre cele mai căutate zone turistice de pe planetă. Thailanda este vârful acestei zone, din punct de vedere al calității serviciilor, dar nu numai. Cât de departe este Myanmar de celelalte țări din zonă, din punct de vedere al infrastructurii turistice? 

Faptul că Myanmarul e atât de aproape de Thailanda e și bine și rău, în același timp. E bine pentru că “fură” un pic din turiștii care s-au săturat de o Thailandă mult prea bătătorită și turistică, dar în același timp comparația cu țara vecină nu e cea mai favorabilă Myanmarului. Infrastructura are multe de recuperat aici și încă există locuri unde nu poți ajunge decât cu avionul. Faptul că țara a fost închisă atât de mult timp a dus la lipsa unei concurențe reale pe piață și asta se vede în prețurile de monopol practicate de unele resorturi. Un hotel de 4* poate ajunge ușor la 200$ pe noapte. Însă lucrurile se schimbă treptat în bine, se deschid din ce în ce mai multe hoteluri care vor pune presiune pe prețuri, iar turiștii vor avea tot mai multe opțiuni.

– Din punct de vedere al siguranței turiștilor, Myanmar este o țară sigură?

Da, chiar este o țară sigură. Siguranța e printre singurele lucruri bune care rămân în urma unei dictaturi.

Tribul femeilor-girafa, Lacul Inle
Tribul femeilor-girafa, Lacul Inle

– Cum sunt birmanezii?

Oamenii sunt, în opinia noastră, cea mai importantă resursă a Myanmarului. Sunt prietenoși, săritori și – foarte important – mulți dintre ei vorbesc engleza. Desigur, efectele perioadei totalitare nu dispar peste noapte și cine ajunge să îi cunoască mai îndeaproape își va da seama că teama și nesiguranța sunt încă în sufletul lor. Pe de altă parte, acești oameni au o doză de speranță pe care doar popoarele care au suferit mult o pot avea.

– Ce fel de clienți ați avut până acum? Din ce țări?

 În cei aproape doi ani de când promovăm Myanmarul am avut clienți dintre cei mai diferiți, dar cei mai mulți au fost cei care se săturaseră de Thailanda și Vietnam și căutau altceva. Au fost însă și câțiva pentru care Myanmarul a fost primul contact cu Asia. Cei mai mulți clienți vin din Europa și Asia, iar în ultimul timp peste jumătate au fost români.

– Care sunt principalele atracții turistice ale Myanmarului?

Atracțiile clasice în Myanmar sunt templele din Bagan (care rivalizează cu Angkor Wat din Cambodgia) și Inle Lake, cu satul său plutitor și peisaje din altă lume. La acestea se adaugă Mandalay, Golden Rock, Hpa An, Mrauk U, Ngapali Beach.

Ce se mai poate face în Myanmar din punct de vedere turistic? 

Odată ajuns în Myanmar poți face trekking și vedea triburi izolate, poți sta la plajă pe insule neexplorate încă, poți vizita temple vechi de mii de ani sau poți face cele mai spectaculoase fotografii, poți intra în contact cu localnicii sau dimpotrivă, te poți rupe de lume într-un resort de lux.

Dacă ai 1000 de euro în buzunar poți să pleci în Myanmar, măcar pentru vreo 7 zile? Cum sunt prețurile acolo?

Da, desigur dar depinde de așteptările pe care le ai, raportat la suma asta. Asia de Sud-Est se poziționează în general ca o destinație ieftină, însă Myanmarul e un pic atipic din punctul ăsta de vedere. Numărul redus de hosteluri şi unități de cazare de tip budget face ca Myanmarul să fie mai scump, comparativ cu celelalte țări din zonă. Vara nu-i ca iarna și nici Myanmarul nu-i ca Thailanda, raportat la prețurile pentru cazare și servicii. Avantajele acestei diferențe de preț constau în inexistența aglomerației, plaje pustii și numeroase locuri în care nu te simți sufocat de numărul mare de turiști.

Mount Popa
Mount Popa

– Agenţia voastră ce oferă mai exact?

MyanMarvels oferă tururi budget, midrange și top end. Un tur complet, care să cuprinda cele 4 highlight-uri ale Myanmarului (Yangon, Lacul Inle, Bagan și Mandalay), cu cazari în hoteluri de 3* (camere duble sau twin), transport cu VIP bus între locații, transferuri, taxe zonale și intrări la principalele obiective turistice, poate începe de la 300 $ de persoană.  De cele mai multe ori, serviciile oferite de agenția noastră sunt tailor-made. Clientul ne spune ce buget are și adaptăm serviciile oferite, astfel încât să ne încadrăm în acel buget. MyanMarvels poate oferi clienților o largă varietate de servicii, pornind de la bilete de avion pentru cursele interne, bilete de autobuz, cazări, ghizi, bilete pentru tururi cu balonul, trekking, plimbări cu ambarcațiuni și până la servicii all-inclusive. Totodată, suntem oricând disponibili să oferim informații și sfaturi turiștilor care nu doresc să achiziționeze servicii prin intermediul unei agenții.

Previous post

Terorismul islamic "made in Europa" şi diversiunea refugiaţilor

Next post

Stiglitz şi efectele inegalităţii sau ce avem de învăţat de la Singapore şi Mauritius

1 Comment

  1. SAPUNARU CONSTANTIN
    31 ianuarie 2018 at 15:48 — Răspunde

    SUNTETI OAMENI CU MULT CURAJ SI CAPACITATE IMI PARE BINE CA ATI AJUNS ACOLO SI VA DORESC MULT SUCCES.DACA VENIM ACOLO UNDE VA GASIM CA SA MERGEM IMPREUNA SA VIZITAM LOCURILE FRUMOASE CARE SUNT ACOLO BINEINTELES CONTRA COST.VA DORIM SANATATE MULTA FERICIRE NUMAI BINE SI MULT MULT SUCCES IN TOATE .VA RUGAM DACA SE POATE DATELE DE CONTACT CA SA VA GASIM.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.