Se întâmplă uneori ca o companie aeriană să greşească, alteori apare un eveniment imprevizibil, în orice caz eşti pus în situaţia de a cheltui nişte bani de care nu aveai chef să te desparţi. O asigurare de călătorie te poate ajuta dar, mai ales când e vorba despre sume mici, majoritatea dintre noi preferă să spună „bine că s-a rezolvat”, în loc să-şi mai bată capul cu birocraţia din asigurări. Cu atât mai puţin, să le ceară despăgubiri direct companiilor aeriene.

Ei bine, este mult mai uşor decât vă imaginaţi să vă recuperaţi banii pe care i-aţi cheltuit într-o călătorie din vina altora. În cazul nostru a fost vorba de 120 de dolari, cât au costat vizele de Iordania pentru două persoane, de care nu am fi avut nevoie dacă un reprezentat Air France nu ne-ar fi trimis aiurea în aeroportul din Amman, fără nici o şansă reală de a prinde o conexiune spre Dubai. Pe scurt, a trebuit să rămânem în capitala Iordaniei timp de 15 ore, după ce avionul care trebuia să ne ducă de la Bucureşti la Paris s-a defectat, am pierdut astfel legătura spre Mauritius, iar Air France a trebuit să ne găsească altă rută spre destinaţie, prin Amman şi Dubai. Una care s-a dovedit imposibilă (povestea pe larg, poate fi citită aici).

Cel puţin în cazul meu, recuperarea cheltuielilor s-a dovedit foarte uşoară. Vă recomand să faceţi la fel. Este un drept pe care-l aveţi şi nu vă costă aproape nimic să-l cereţi. Doar vreo 20 de minute, cât durează să completaţi nişte formulare.

Cum am recuperat banii cheltuiţi pe vize de la Air France

1. Am intrat pe site-ul airfrance.com, am selectat România, am apăsat pe butonul „Reclamaţii„, apoi „Formular de cerere„. Sau, mai simplu, folosiţi acest link.

2. Am completat cu atenţie toate căsuţele de acolo, am precizat exact suma solicitată şi motivele pentru care ceream aceşti bani. Trebuie ataşate scan-uri după toate documentele care demonstrează cheltuielile făcute din vina companiei. Eu am ataşat copii după paginile din paşapoarte cu vizele de Iordania, copii după primele pagini ale paşapoartelor şi chitanţa de la casa de schimb valutar din aeroportul din Amman, care arăta suma schimbată din dolari în dinari iordanieni.

3. La 10 zile după ce am completat formularul, am primit un răspuns pe mail de la Air France, în care mi s-au explicat cât se poate de politicos motivele de întârziere a avionului Bucureşti- Paris, cu scuzele de rigoare, şi eram informat că mi s-a aprobat returnarea sumei de 486 de lei, echivalentul a 125 de dolari.

4. După alte două săptămâni banii mi-au fost viraţi în cont.

Toată distracţia a durat o lună, dar efectiv am muncit aproximativ 20 minute, cât a durat completarea formularului  on-line de la Air France. Foarte important: păstraţi toate documentele care demonstrează cheltuielile făcute din vina companiei aeriene.

Cum a recuperat banii de la firma de asigurări

1. Pentru început am dat un telefon la serviciul de asistenţă în limba română, la numărul scris pe poliţa de asigurare Generali. Un angajat Generali mi-a cerut câteva date de bază, i-am explicat pe scurt despre ce este vorba. Funcţionarul mi-a spus că ceea ce am păţit noi se încadrează la riscurile asigurate de poliţa pe care o aveam. Mai exact era vorba despre „despăgubire pentru întârzierea mijlocului de transport (mai mult de 12 ore)/ anularea călătoriei.

2. În aceeaşi zi am primit un mail de la Generali cu toate documentele pe care trebuia să le depun la sediul firmei din Bucureşti, de pe strada Calea Plevnei, nr 53: chitanţe şi alte documente care arată cheltuielile neprogramate făcute, biletele de avion iniţiale şi biletele noi, poliţele de asigurare în original, copii după paşapoarte, copii după buletine şi declaraţiile de eveniment completate în original (formulare standard).

3. Am mers cu toate aceste hârtii la sediul Generali din Calea Plevnei, nr. 53, le-am lăsat la departamentul „Daune Travel”, am primit număr de înregistrare şi asta a fost tot.

4. Banii ne-au intrat efectiv în cont la fix două săptămâni de la depunerea dosarului.

Previous post

15 ponturi care vă ajută să călătoriţi mai ieftin

Next post

The strange, dark nights of Romania's bear dancers

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.