La 11-12 ore de mers cu mașina de București există câteva plaje în Turcia care, chiar dacă nu pot fi comparate cu faimoasele Bodrum, Marmaris sau Antalya, reprezintă variante de vacanță ideale pentru cei care nu au mult timp la dispoziție și vor să fie mai aproape de casă.

2020 nu este chiar anul vacanțelor lungi, cu atât mai puțin al vacanțelor îndepărtate. Pandemia COVID-19, restricțiile de călătorie în străinătate, nevoia de distanțare și de reducere a riscurilor ne-au motivat să căutăm locuri de relaxare mai aproape de România.

Turcia este o variantă accesibilă cu mașina personală, Andrei Stanca a făcut în acest articol un ghid pentru o călătorie de două săptămâni prin această țară într-o perioadă complicată cum este anul 2020.

Citește și: SCURT GHID PENTRU O VACANȚĂ ÎN TURCIA CU MAȘINA, ÎN TIMPUL PANDEMIEI

Ce poți să faci însă în Turcia dacă ai mai puține zile la dispoziție, nu ai chef să conduci mii de kilometri (deși pe drumurile din această țară, condusul poate fi o îndeletnicire chiar plăcută) și cauți doar locuri frumoase, mare, plajă, prețuri mici și relaxare?

În cele ce urmează voi prezenta câteva locuri din Turcia unde poți să ajungi cu mașina în aceeași zi, plecând de dimineață din București (și trecând prin două granițe și un ferryboat).

Să le luăm pe rând.

Assos-Behramkale

Bărci, golf, Hotel Assos, Turcia
Assos (Behramkale)

Am să încep cu cel mai frumos dintre locurile pe care le voi prezenta în acest articol: Assos sau Behramkale, un orășel încărcat de istorie, aflat la 730 de kilometri de București, pe coasta Mării Egee.

Ca să ajungi în Assos, după ce treci granița bulgaro-turcă, trebuie să mergi prin Edirne, apoi pe malul mării pe drumul spre Izmir, să iei ferryboatul peste Dardanele în dreptul orașului Canakkale (la Eceabat), să continui pe drumul expres (un fel de autostradă, cu două benzi pe sens, dar care în dreptul localităților are semafoare și sensuri giratorii) pentru ca, la un moment dat, indicatorul să-ți arate că trebuie să faci la dreapta, spre Behramkale. De la drumul expres mai trebuie să mergi încă vreo 16-17 kilometri, printre dealuri stâncoase cu păduri de pin și livezi de măslini, până la malul mării.

Mare, munți, Turcia
Assos (Behram)

În Behramkale vei descoperi ruinele unei cetăți antice, unde există și Templul zeiței Atena, construit pe la 530 B.C.. Mai multe despre istoria senzațională a acestor locuri poți găsi chiar pe site-ul UNESCO.

Ca să ajungi la plajă, de la ruinele cetății, vei continua drumul spre portul vechi (Antik Liman) pe o șosea îngustă care parcă se prăbușește în mare și vei ajunge apoi într-un mic sat turistic, cu multe boutique hoteluri, restaurante, terase, magazine de suveniruri. Aici să află și un miniport pentru bărci și, în general, ambarcațiuni de agrement. Plaja este foarte mică, dar există pontoane amenajate, confortabile, cu scări pe care poți să cobori ca să faci baie în mare.

Femei care coase, om dezbract, Assos (Behram)
Assos (Behram)

Dacă altădată era un loc aglomerat, cu mulți turiști străini, în septembrie 2020 Assos-ul era neobișnuit de lejer, cu terase goale și vânzători de suveniruri care se băteau de muscă, semn că turismul local a avut de suferit groaznic în 2020.

Chiar dacă nu vei găsi aici o plajă mare, cu nisip fin, locul merită cel puțin câteva zile din vacanța ta, mai ales într-o perioada asta, când prețurile sunt mai mici și numărul turiștilor considerabil mai redus.

Küçükkuyu

plajă, oameni, Turcia
Küçukkuyu, Turcia

La vreo 25-26 de kilometri de Behramkale, pe drumul scurt de pe malul mării, se află o altă stațiune turcească foarte puțin cunoscută de români: Küçükkuyu.

După cum am aflat de localnici, turiștii străini ajung destul de rar pe aici, chiar și în anii fără pandemie. Economia locală se bazează în principal pe măsline și pescuit, dar judecând după numărul mare al teraselor, restaurantelor, cafenelelor, turismul este în creștere. Magazinele vând ulei de măsline, produse cosmetice din măsline, produse de igienă din măsline etc.

Küçukkuyu, Turcia

Plaja e mică, dar frumoasă, iar prețurile sunt mai mici decât în Behramkale (oricum prețurile din Turcia sunt în această perioadă incomparabile cu cele din orice stațiune de pe litoralul românesc).

În Küçükkuyu poți să petreci o zi-două într-un orășel autentic turcesc, pentru relaxare, plajă și shopping și pentru a schimba modelul turistic din Behramkale.

Güzelyalı-Canakkale

femei în haine musulmate se scandă în apă și un vaport în strâmtoarea Dardanele
Güzelyalı, Canakkale, Turcia

Güzelyalı este practic un sat de vacanță de la periferia orașului Canakkale (cam 15 kilometri de centrul orașului), pe malul mării. În această localitate se află și resortul Troia Tusan, care nu are o plajă deosebită, dar se află în mijlocul unei păduri de pini superbă. Plaja localității este însă suficient de largă, curată și oferă niște apusuri de soare superbe. În Guzelyali sunt câteva restaurante și terase cu mâncăruri delicioase și cu prețuri mici (cu echivalentul în lire turcești a 35-40 de lei două persoane pot mânca confortabil aici).

Canakkale

Canakkale, Turcia
Canakkale, Turcia

Canakkale este unul dintre cele mai importante porturi ale Turciei la Mediterană, fiind amplasat în cel mai îngust loc din strâmtoarea Dardanele (de aici se ia ferryboatul pentru a trece din partea asiatică în cea europeană a Turciei).

Faleza din Canakkale este plină de restaurante, terase, baruri și magazine și este un loc foarte potrivit pentru petrecerea unei după-amiezi.

Orașul este la câțiva kilometri de unul din locurile legendare ale acestei planete și anume de ruinele cetății Troia.

Foarte aproape de Canakkale se află și insula Bozcaada apreciată pentru sporturi nautice sau diving.

Mențiune importantă:

În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către Autorităţile vamale numai după prezentarea unei împuterniciri (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. Vezi aici: Imputernicire auto Turcia. (P)

Ruine Troia, Turcia
Troia, Canakkale
pescar darnadele, turcia
Pescar în Dardanele, Canakkale
oameni care stau pe malul mării, Turcia, Dardanele
Küçukkuyu, Turcia
Femei, fete, vapoare, mare, Canakkale
Canakkale, Turcia
femeie, terasă, mare, Turcia
Küçukkuyu, Turcia
oameni, stradă, Canakkale, Turcia
Canakkale, Turcia
stradă, clădiri, terase, Assos, Turcia
Assos (Behram), Turcia
Windsurf, vapor, mare, Turcia
Strâmtoarea Dardanele, Canakkale, Turcia
Previous post

Itinerama Travel Film Festival 2020: 20 de filme de călătorie în premieră națională

Next post

This is the most recent story.

3 Comments

 1. Mircea Ignitis
  29 septembrie 2020 at 15:07 — Răspunde

  „La 11-12 ore de mers cu mașina de București există câteva plaje în Turcia…”
  In acelasi timp, La 11-12 ore de mers cu mașina de București există câteva plaje minunate in Grecia, o tara sigura si cu mult mai primitoare. Unde nu trebuie sa fii mereu cu ochii in patru ca sa nu fii furat, unde nu ti se umfla nota mirlaneste (aproape ca pe litoralul romanesc) cind se prind ca esti strain, unde e curat si nu simti ca esti privit ca pe un portofel cu picioare.
  Am fost o singura data in Turcia, si nu oriunde ci la un resort de 4 stele, dar am avut curiozitatea sa umblu un pic prin imprejurimi. In veci nu mai calc pe acolo! Stiu-stiu, exista povestea cu tara incarcata de istorie, cu puntea dintre doua lumi, etc. Sa fie sanatosi si sa mearga fanatizxati religios dupa farul lor calauzitor, noul sultan erdogan.

  • 29 septembrie 2020 at 15:16 — Răspunde

   absolut nimic din ceea ce spuneti nu mi s-a intamplat, nici mie si nici prietenilor sau cunoscutilor care au mai fost prin Turcia. Sigur vorbiti despre Turcia? 🙂

 2. Stefan Florin
  30 septembrie 2020 at 1:15 — Răspunde

  Nu recomand,cautati ceva mai sigur.Pe cat posibil evitati tarile musulmane si mai ales cele conduse de un regim totalitar,asa cum este Turcia.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.