În afară de ceremoniile religioase, pe care le întâlneşti la tot pasul, aplecarea către artă reprezintă cea de-a doua mare calitate a locuitorilor din Bali. Oraşul Ubud este centrul artistic al insulei, fiind cunoscut în toată lumea pentru picturile, decoraţiunile sculptate în lemn, obiectele de cult sau bijuteriile făcute aici.

Arta reprezintă şi o sursă importantă de venituri pentru balinezi, astfel încât, într-un oraş precum Ubud veţi fi pur si simplu copleşiţi de numărul mare de ateliere de pictură sau sculptură, în lemn sau piatră, de fabrici de bijuterii, sau magazine cu produse de artizanat. Multe dintre aceste produse merg către export, altele astâmpără pofta de shopping a milioanelor de turişti care vin în Bali, iar ce mai rămâne decorează casele şi templele balineze. De altfel, cea mai mare parte din arta locală se învârte în jurul ceremoniilor şi tradiţiilor hinduse, fiind reprezentări ale zeilor locali sau obiecte de cult.

Cocoşi în ring

În Bali veţi intra în contact cu tradiţii spectaculoase, chiar dacă unele nu sunt pe gustul călătorilor occidentali. Un exemplu îl reprezintă luptele de cocoşi care, deşi ilegale (din câte am înţeles sunt permise doar la anumite sărbători religioase :)) sunt organizate totuşi în clandestinitate, în special în localităţile rurale. Un localnic mi-a spus râzând că dacă voi vede mai mulţi bărbaţi cu priviri conspirative, adunaţi într-un loc dosit, atunci aş putea să-i întreb, fără teama de a greşi, unde pot paria pe lupta de cocoşi. Nu cunosc mai multe detalii, pentru că nu am vrut totuşi să particip la un astfel de eveniment, dar dacă va plac „distracţiile” sângeroase puteţi întreba orice ghid care, cu siguranţă, vă va satisface curiozitatea.

Vracii locali sau „balian” ocupă, de asemenea, un loc de cinste în tradiţia balineză. Experienţa mea cu cel mai cunoscut vindecător din Bali, Ketut Liyer poate fi citită aici.

Nu puteţi rata nici celebrele dansuri balineze care se mai numesc şi barong. Probabil că o seară dedicată pentru un spectacol de barong va fi aranjată chiar de hotelul în care staţi. Unele resorturi organizează chiar şi cursuri de dans pentru cei pasionaţi. In linii mari, într-un spectacol de barong veţi vedea dansatoare profesioniste, costumate spectaculos, care interpretează, pe muzică tradiţională, dansuri ce simbolizează poveşti de dragoste sau scene istorice.

Să nu mănânci câine…în rest bucătăria locală e delicioasă

In general, cu zece dolari, o persoană poate mâncă două feluri de mâncare foarte gustoase, la un restaurat bun din Bali. Preţurile sunt mai mici la terasele din zone mai puţin turistice. Ca o curiozitate, balinezii mănâncă şi carne de câine, dar este puţin probabil să găsiţi aşa ceva în localurile în care vin turiştii. In general, bucătăria balineză se bazează pe orez, ca în toată Asia, peşte, fructe de mare, pui şi porc. Vă dau câteva exemple de chestii delicioase care m-au dat pe spate: Pepes ikon– peşte copt în foi de banane, cu salată de fasole verde şi orez (în jur de 5-6 dolari),  Mahi-mahi (un peşte local) fiert în ierburi locale,  Soto ayam- supă de pui cu ou,  satay– bucăţele de carne fripte pe beţe de bambus.

Nu trebuie ratate fructele exotice, chiar daca unele au un gust ciudat. Măcar de curiozitate, să încercaţi atât durian cât şi jackfruit, două fructe „controversate” care miros îngrozitor, dar au un gust atât de bun.

Un capitol special este cafeaua Luwak, care se găseşte doar în această parte a lumii şi care este considerată cea mai scumpă cafea din lume. Luwak este, de fapt, o specie de mangustă (civet în engleză, zibetă în română) care înghite boabele de cafea pe care le consideră potrivite. Parţial digerate, aceste boabe sunt eliminate de zibetă şi, după ce sunt spălate cu grijă, sunt transformate într-una din cele mai exotice şi mai aromate cafele din lume. In Bali există mai multe plantaţii de acest fel, unde, de regulă, puteţi vedea şi animalele responsabile de gustul cafelei. Noi am fost la plantaţia Teba Sari din apropiere de Ubud, unde o ceaşcă de Luwak a costat în jur de 10 dolari, iar o punguţă cu 50 de grame în jur de 17 dolari.(Poţi să citeşti aici un articol despre cafeaua Luwak)

In ceea ce priveşte băuturile alcoolice, în Bali se găsesc două mărci de bere locale, care costă în jur de 3 dolari- sticla de 33 de ml. Băutura locală tradiţională este arak, un lichior produs, în principal, din frunza de cocotier. Veţi găsi arak în tot felul de cockteiluri, unele de-a dreptul divine, altele imposibil de băut.

Cum să-ti petreci timpul

Plajele din Bali sunt spectaculoase şi totodată pline de oferte de tot felul pentru practicanţii sporturilor de apă. Insula este o destinaţie cunoscută în toată lumea pentru surfing şi kitesurfing, sporturi care atrag milioane de turişti, în special australieni, din câte am observat. Dincolo de sporturile de apă, Bali are multe de oferit în ceea ce priveşte excursiile, pe care este recomandat să le faceţi însoţiţi de un ghid local cu maşină. O zi întreagă în care veţi vizita multe obiective turistice va costa în jur de 40-50 de dolari. (In Bali totul este negociabil, iar atunci când discutaţi preţul unei excursii cu ghidul plecaţi de la premisa că preţul benzinei este subvenţionat de stat, fiind mai mic decât acasă la voi). Altă variantă ar fi saloanele de masaj şi spa, care sunt câtă frunză şi iarbă. In ceea ce priveşte viaţa de noapte, aceasta este nesemnificativă în multe dintre staţiunile din Bali, probabil cu excepţia mai cunoscutei Kuta (nu am fost, nu am ce să vă spun).

Când trebuie să mergi în Bali

Ca în multe ţări din Asia de Sud-Est, cele mai aglomerate sezoane sunt iulie-august şi decembrie când milioane de europeni dau navală şi în Bali. In aceste condiţii, pentru a evita preţurile mari şi disconfortul produs de aglomeratie, trebuie să mergeţi în toamnă sau în primăvară. Vremea este cam la fel în tot timpul anului (diferenţa dintre sezonul ploios şi cel uscat este doar poveste) deci din acest punct de vedere, nu aveţi ce pierde. (Gabriel Bejan)

 

Previous post

27 Images That Prove That We Are In Danger

Next post

Aventurile culinare şi bahice ale unor români îndrăgostiţi de Portugalia

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.