Început în 2002 și cu inaugurarea amânată de mai multe ori, noul Grand Egyptian Museum (GEM), de lângă piramidele din Giza, va fi în cele din urmă deschis publicului la sfârșitul acestui an. Cu alte cuvinte, românii care abia așteaptă să plece în Egipt în 2021 au un motiv temeinic să-și mute plecarea mai spre sfârșitul anului.

Grand Egyptian Museum va fi unul dintre cele mai mari, mai moderne și mai vizitate muzee din lume. Autoritățile locale estimează că GEM, care va adăposti toate artefactele importante ale Egiptului antic, va atrage 15 mii de vizitatori în fiecare zi, adică de trei ori mai mult decât actualul muzeu, cel din Piața Tahriri din Cairo. Succesul GEM-ului ar fi de dorit în condițiile în care egiptenii au preconizat costuri de 500 de milioane de dolari, dar până la urmă acestea vor depăși, după toate estimările, suma de un miliard de dolari.

Unul dintre primele artefacte care au fost deja transferate la Marele Muzeul Egiptean este o statuie enormă a lui Ramses al II-lea, veche de 3.200 de ani. Statuia de 83 de tone, descoperită în 1820, a ajuns la noul muzeu încă din anul 2018.

În total, Marele Muzeul Egiptean va găzdui aproximativ 100.000 de artefacte antice, dintre care 4.549 vor fi din mormântul faimosului rege Tutankhamun. Cel mai cunoscut artefact din mormântul lui Tutankamon este celebra Mască de Aur, care acoperea bandajele ce înfășurau fața regelui și care cântărește 11 kilograme.

Contractul de proiectare a muzeului a fost câștigat de de firma irlandeză Heneghan Peng. În total însă, o echipă de 300 de persoane din 13 companii din 6 țări diferite au contribuit la faza de proiectare, potrivit guvernului egiptean.

Citește și: EGIPT. CE AVEM DE PIERDUT DACA NU MAI MERGEM LA MAREA TROPICALA A EUROPEI

Previous post

În ce țări putem călători acum în baza certificatului de vaccinare?

Next post

This is the most recent story.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.