Închisă anul trecut, inițial pentru patru luni, celebra plajă din Maya Bay, Thailanda, va rămâne interzisă turiștilor cel puțin până în 2021. Și asta pentru că autoritățile thailandeze au ajuns la concluzia că daunele provocate mediului de turismul de masă sunt prea mari și este nevoie de mai mult timp pentru refacerea recifului de corali și a ecosistemului marin.

Plaja de pe insula Phi Phi Leh (Maya Bay) a devenit celebră după aparția în anul 2000 a filmului The Beach, cu Leodardo DiCaprio în rolul principal. Filmările au fost făcute în insulele Phi Phi, deși cartea lui Alex Garland care a inspirat filmul plasează locul acțiunii în cu totul altă parte a Thailandei.

Citește și: PARCUL MARIN ANG THONG. LOCUL UNDE S-A NASCUT „THE BEACH”

Plaja din Maya Bay este în acest moment printre cele mai vizitate din lume. Numărul turiștilor care veneau aici a crescut spectaculos, de la o medie zilnică de 170 de oameni, în 2008, la 3500 în 2017. Potrivit autorităților thailandeze, au fost și zile în care coborau din bărci și 5 mii de oameni, în condițiile în care plaja nu are mai mult de câteva sute de metri lungime.

Maya Bay, Thailanda. O plajă făcută celebră de filmul The Beach, cu Leonardo DiCaprio

Când am fost în Maya Bay, în urmă cu câțiva ani, mirosul greu de motorină și de gaze de eșapament de la bărcile cu turiști îți stricau orice chef de distracție.

Plaja era însă o mană cerească pentru operatorii de turism local, care făceau o grămadă de bani de pe urma acesteia. Thailanda primește 35 de milioane de turiști anual, ceea ce face această industrie extrem de profitabilă și o sursă sigură de venit pentru foarte mulți localnici.

Efectul pervers însă al turismului de masă a fost distrugerea ecosistemului din parcul național unde se află Maya Bay. Experții au declarat că cea mai mare parte a coralilor au murit, iar vietățile marine au dispărut.

Inițial, în principal datorită presiunilor agenților de turism local, Maya Bay a fost închisă doar pentru patru luni, dar acum interdicția s-a extins până în 2021. În orice caz, după redeschidere, numărul turiștilor va fi restricționat, iar bărcile nu vor mai avea voie să ancoreze în apele gofului.

Maya Beach

Pe mine poți să mă găsești și pe Facebook sau Instagram.

Previous post

Tot ce trebuie să știi despre încoronarea regelui Thailandei

Next post

This is the most recent story.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.