„Unde sunt milionarii? Nu văd nici un milionar pe aici!” Eu îmi adusesem de acasă haine mai bune decât de obicei, că mă gândeam că nu pot să umblu îmbrăcat oricum prin Seychelles, printre bogătașii lumii. Și apoi poate mă întâlneam pe stradă cu vreun Coldea de la SRI sau cu Dragnea, aș fi făcut de râs România umblând neglijent pe aici, în mijlocul Oceanului Indian. Deci iată câte motive de îngrijorare aveam la două ore după ce coborâsem din avionul Qatar Airways și ne plimbam pe celebra plajă din Beau Vallon, de pe insula Mahe.

„Păi tu de unde știi cine e milionar? Ai recunoaște unul îmbrăcat în șort și tricou?”, mă întreabă Adriana. Nu, dar sigur un milionar nu ar sta la coadă să-și cumpere mâncare ieftină de la localnici, în timp ce restaurantele șmechere de pe plajă sunt semi-goale.

O nuntă pe plaja din Baie Lazare, Insula Mahe

Când ne-am hotărât să mergem în Seychelles, în toamna asta, ne-am zis că sigur nu or să ne ajungă banii, o să ne facem praf cardurile de credit sau o să rămânem să spălăm vase prin resorturile de lux din Beau Vallon sau Port Launay. Că așa citisem pe internet că e scump ca dracu pe aici, „mai scump decât în Japonia” ne spusese un amic, numai că lucrurile stau exact așa cum le-am văzut peste tot pe unde am fost prin lume. Adică dacă vrei să plătești mult plătești mult, dacă vrei să plătești mai puțin, plătești cât ai. E pur și simplu o chestie de opțiune personală.

Beau Vallon, Mahe

Fiecare călător își găsește nișa lui de prețuri cum ar veni, iar în Seychelles lucrurile stau cam așa: bogații se cazează în resorturile de cinci stele de pe plajă, unde camera pe noapte costă 500-700 de euro și mănâncă în restaurante unde berea e 10 dolari, la 0,33. Noi, oamenii obișnuiți, ne cazăm în casele localnicilor sau în hotelurile mai mici, de unde facem 20-30 de minute de mers pe jos până la plajă, mergem cu autobuzele publice Tata (indiene) care costă 5 rupii (0,3 dolari) biletul și mâncăm de la tonetele și grătarele localnicilor de pe plajă, unde cu 9 dolari cumperi o porție de red snapper cu orez sau cu noodles. Dacă vrei și caracatiță sau fructe de mare mai pui câțiva dolari acolo, dacă vrei și un fresh de mango dai și pe ăla 3 dolari, iar un cockteil de fructe cu vodcă sau rom local costă vreo 90 de rupii, adică 6 dolari.

Bine chiar și așa ai motive să fii cârcotaș și să te întrebi ca nemții ăia doi, care munceau în Kenya și stăteau în același hotel cu noi, și care mi-au spus că nu înțeleg cum poate să coste 3 dolari o nucă de cocos căzută din copac, când în Nairobi e maxim 30 de cenți. Dar mai bine nu ești cârcotaș și înțelegi că viața e grea și pentru localnici, că e cam complicat să trăiești într-o țară în care salariul mediu e de 500 de dolari pe lună, dar aproape toate produsele din magazine sunt aduse din import și nu de oriunde, ci de la prietenii șeici din Emiratele Arabe.

De ce sunt mitinguri politice în Paradis?

Țara asta minunată din Oceanul Indian, ca orice țară minunată din lumea asta minunată, e condusă de politicieni corupți și proști. Când vorbește despre președintele Faure și de partidul socialist (fost comunist) aflat la putere din 1975, de la câștigarea independenței, lui Daniel îi dispare buna dispoziție, iar fața i se schimonosește a scârbă. Altfel, Daniel e un creol cu tată italian, mișto și vesel, care a avut un fast-food în capitala Victoria, dar s-a lăsat și s-a apucat de taximetrie pentru că spune că trăiește mai bine așa, plimbând turiștii prin insulă decât focărind toată ziua în prăvălie.

„Problema nu e că importăm aproape totul în Seychelles, ci că importăm de unde nu trebuie. Spre exemplu, Reunion este cel mai mare producător de roșii din Oceanul Indian, dar noi le cumpărăm din Brazilia. Sau carnea de pui, care e mai ieftină în Africa de Sud, noi tot din Brazilia o aducem. După aia o grămadă de produse sunt aduse aici din Emirate, unde sunt scumpe”. „Corupție”, îi zic. „Sigur e corupție” zice Daniel care de abia așteaptă să vină alegerile de anul viitor ca să voteze cu opoziția.

Citește și: MAURITIUS, INSULA PE CARE CINCI POPOARE ŞI-AU GĂSIT FERICIREA

L-am întrebat dacă a fost la mitingul de duminică al principalului partid de opoziție, LDS. Daniel îmi zice că nu, pentru că „nu poți să știi niciodată cum te urmăresc comuniștii ăștia și-ți fac rău, dar o să merg la vot și o să votez de-o să-i doară!”, mai zice Daniel hohotind de râs.

Victoria, Seychelles

În ziarele din Seychelles, scrise în engleză, franceză și creolă (un fel de franceză transcrisă fonetic și cu multe cuvinte africane), se pomenește în fiecare zi de alegeri anticipate, numai că actualul președinte zice că nu are nici un gând să abandoneze puterea până anul viitor. Dar creolii s-au săturat de socialiști și au început să înțeleagă că nu poate exista un viitor mai bun pentru ei doar jumulindu-i pe turiști sau băgând tonul în conserve, la fabricile de pește din Victoria.

„Cum ți se par prețurile în Seychelles?” m-a întrebat unul dintre oamenii veniți la mitingul LDS, în timp ce stăteam pe iarbă și beam un cidru sud-african pe care-l cumpărasem cu vreo 4 dolari de la o tarabă din parc. „Un pic cam mari”, i-am răspuns. „Pentru noi sunt foarte mari”, mi-a răspuns omul. „Bine, dar voi aveți case foarte frumoase”, am încercat să duc conversația mai departe. „Nimeni nu-și permite acum să mai cumpere o casă. Au ajuns la niște prețuri imposibile, iar oamenii stau împreună, copiii cu părinții și bunicii. Sau pleacă din țară să muncească în altă parte”, mi-a mai zis omul.

Ăsta e viitorul, baby!

Beau Vallon

E frumos tare în fosta colonie franceză și după aia britanică. Și nu doar plajele, cele mai frumose pe care le-am văzut în viața mea. Mai sunt pădurea tropicală din mijlocul Mahe, Morne Seychellois National Park, cu vârful cel mai înalt, de 905 metri, de unde se vede toată insula, broaștele țestoase gigant, păsările, liliacul cu capul portocaliu (fruit bat), pe care localnicii obișnuiesc să-l mănânce, dar îl găsești la restaurant doar dacă suni înainte „bună ziua, aveți azi liliac în meniu?”.

Fruit Bat

Citește și: OAMENI ŞI ELEFANŢI SAU ADEVĂRATELE NESTEMATE DIN SRI LANKA

Europenii au cam plecat de tot de aici, iar în locul lor au venit chinezii și arabii din Golf. Chinezii fac donații, arabii cumpără pământ și construiesc insule artificiale. Ba chiar și câte un spital, pentru bunăstarea poporului seychellois. Nici măcar companiile aeriene europene nu mai vin în Seychelles, lăsându-și turiștii în seama celor de la Qatar Airways și Emirates. Dar europenii au lăsat drumuri pe care comuniștii, mă rog socialiștii, care guvernează doar le-au întreținut bine, nu le-a trecut prin cap să le și lărgească, numai că între timp mașinile s-au lățit, așa că acum două autobuze Tata trebuie să se aștepte unul pe celălalt când se întâlnesc într-o curbă. Nici trotuare nu prea au făcut guvernanții din Seychelles, așa că trebuie să sari în boscheți când mergi pe stradă și trece un autobuz pe lângă tine. Dar casele sunt incredibil de frumoase și dacă localnicii nu mai au bani să-și cumpere una, atunci sigur au șeicii din Golf, pentru care 200-300 de mii de dolari nu e decât un moft de-o vacanță.

Și uite așa am înțeles că viața în paradis este foarte perversă în felul ei, când trebuie să trăiești dintr-un salariu de 500 de dolari pe lună, dar stai într-o casă care costă o avere pentru orice om din lumea asta. Grea alegere și pentru copiii lui Daniel care se întreabă dacă să plece în altă parte, unde se câștigă mai bine, sau să rămână în Seychelles, cea mai frumoasă țară de pe pământ.

„Nici nu știu ce sfat să le dau”, ne zice Daniel, uitându-se întrebător la noi, dar noi lăsăm capul în pământ, pentru că ce răspuns poți să dai la o asemenea întrebare? Bine că la noi în Prelungirea Ghencea din București, nu există astfel de dileme existențiale, că altfel nu știu ce ne-am face.

Poți să-l urmărești pe Gabriel Bejan și pe conturile lui de Facebook, Twitter și Instagram.

Citește și: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎNAINTE SĂ MERGI ÎN VACANȚĂ ÎN SEYCHELLES

Citește și: ZANZIBAR SAU DĂRNICIA OCEANULUI INDIAN ŞI UNDE ÎNCEPE TREABA TURISMULUI GLOBAL

Victoria

Bel Ombre, Seychelles
Previous post

Opt lucruri false pe care le știai despre Palestina

Next post

Fotografii cu turiști care-și fac selfie ne arată că toți suntem la fel

6 Comments

  1. 13 decembrie 2017 at 16:09 — Răspunde

    absolut superbe pozele din articol. mi-a facut tare multa placere sa-l citesc

  2. Mihai
    5 iunie 2018 at 22:46 — Răspunde

    Cam mancati kk cu gura plina despre comunisti si socilism!
    Habar nu aveti ce ete dar stiti!
    In Ro cand era comunism sau socialism totul era produs aici, si cand a disparut comunismul-socialism fiind inlocuit ccu democratia, s-a stricat totul si nu mai avem legume, fructe, totul este importat, iar resursele toate vandute, furate, fabricile distruse impreuna cu agricultura.
    Deci lasati frustrarile ca va pute gura si mintea! Informati-va ce insemna socialism-comunism si cum era in tarile care aveau asta, fata de capitalismul ce aduce doar gunoi si anarhie!

  3. Lavinia
    1 iunie 2020 at 22:14 — Răspunde

    Un articol frumos,a fost o placere sa-l citesc. Ar fi bine, in schimb, sa se șteargă comentariile in care se folosește un limbaj vulgar. Este neplăcut sa citim ce a scris acest exemplar umanoid precum cel de mai sus…

    • 1 iunie 2020 at 22:28 — Răspunde

      Mulțumesc de aprecieri. În legătură cu comentariul, cine știe ce l-o fi deranjat pe om? Are și el o părere, în general încurajez oameni să-și spună opinia, chiar dacă opinia e mai…ciudată 🙂

    • Dan
      12 august 2021 at 21:44 — Răspunde

      Citesc acest articol aflandu-ma exact in… Seychelles! Si multumesc Cerului ca am avut sansa de a-mi petrece concediul aici, in tara cu da, probabil cele mai frumoase plaje din lume… Multe din cele ce se spun in articol le recunosc si regasesc acum, trebuie să mă interesez sa văd cine este la putere, macar de curiozitate. Dar eu zic că lucrurile merg bine, cel putin așa se vede prin ochii unui turist… In ceea ce priveste unul dintre comentariile la acest articol, nu pot decat sa zic ca exprimarea, ca aspect si continut, denota clar nivelul de educatie al autorului. Doar de pe acel palier poti fi nostalgic al unui regim comunist…

      • 13 august 2021 at 11:14 — Răspunde

        Vă urez o vacanță plăcută în acest loc foarte frumos de pe pământ. În ceea ce privește unele comentarii, mai bine le ignorați 🙂 Lumea e prea frumoasă și viața prea scurtă ca să ne pierdem vremea cu ele.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.