La un an după atentatul terorist din 2018, soldat cu cinci morți și zece răniți, Târgul de Crăciun din Strasbourg s-a umplut din nou cu turiști, decorațiuni luminoase, magazine și restaurante, miros de scorțișoară și vin fiert. Măsurile de securitate sunt însă mai drastice acum ca niciodată.

Târgul de Crăciun din Strasbourg, de pe vremea Sfântului Imperiu Roman

Catedrala Notre Dame din Strasbourg

Târgul de Crăciun din Strasbourg este unul din cele mai vechi din Europa și, în mod sigur, cel mai vechi din Franța. Prima dată a avut loc în 1570, sau chiar înainte, pe vremea când Strasbourg ca și toată Alsacia făceau parte din Sfântul Imperiu Roman, adică erau germane. După ce Strasbourg a devenit oraș francez, au fost păstrate tradițiile, așa că și Târgul de Crăciun și-a continuat existența anuală.

La începuturile sale, târgul se ținea doar trei zile înaintea Crăciunului și era amenajat exclusiv în zona din jurul Catedralei Notre Dame. Scopul era să-i ajute pe locuitori să-și facă cumpărăturile pentru Sărbători. Și, evident, pe vânzătorii locali să-și vândă marfa.

Citește și: MARSILIA. ÎN CĂUTAREA BOUILLABAISSE-ULUI PERFECT

La începutul secolului 19, durata târgului s-a prelungit la șase zile, iar din a doua jumătate a secolului 19 a ajuns să dureze 36 de zile. Iar de la zona din jurul catedralei, târgul s-a expandat ca o gogoașă până la granițele de astăzi: pe Grand Île în jurul catedralei și în Piața Kleber.

Anul trecut, pe 11 decembrie, Târgul de Crăciun din Strasbourg a trecut printr-un moment tragic, din cauza unui atentat terorist. Un tânăr radicalizat islamist de 29 de ani a deschis focul în mulțime cu un pistol mitralieră și a ucis cinci oameni. Alți zece au fost răniți.

Poliția franceză a fost acuzată de incompetență (teroristul a fost împușcat mortal după două zile). Mai mult, au circulat și teorii ale conspirației, cum că atacul terorist l-ar fi ajutat pe Macron să iasă din încurcătura politică internă în care se afla din cauza protestelor Vestelor Galbene.

Măsuri drastice de securitate

Târgul de Crăciun din Strasbourg

Autoritățile locale au promis atunci că vor lua măsuri de siguranță severe. Iar o parte dintre acestea pot fi constatate de turiști anul acesta pe propria piele.

Sunt filtre de securitate prin toate locurile de acces în Grande-Île (acolo unde are loc târgul). Din cauza numărului mare de turiști, sunt momente ale zilei în care aștepți minute bune până când agenții de securitate verifică bagajele și-i percheziționează pe toți cei care intră în Grande Île. De asemenea, accesul mașinilor în zonă este interzis. Poți să mergi doar pe jos sau cu bicicleta.

De asemenea, polițiști înarmați pot fi văzuți peste tot în zona centrală a orașului.

Anul acesta, târgul s-a deschis pe 22 noiembrie și va ține până pe 30 decembrie. Programul complet poate fi consultat aici.

Sunt vreo 300 de căsuțe din lemn unde se vând de la covrigi, vin fiert, prăjituri până la haine, bijuterii și suveniruri.

Pe 26 noiembrie când am ajuns în Strasbourg, târgul era deja plin de turiști, foarte mulți străini. Un semn bun care demonstrează că tragedia de anul trecut nu-i împiedică pe oameni să se bucure de unul dintre cele mai cunoscute târguri de Crăciun din lume.

Pe mine mă poți urmări și pe Facebook și Instagram.

Mai multe fotografii de la Târgul de Crăciun din Strasbourg:

Strasbourg
O farmacie din centrul orașului Strasbourg
Vânzători stradali la Târgul de Crăciun de la Strasbourg.
Catedrala Notre Dame din Strasbourg
Vin fiert și prăjituri în Strasbourg
Cântăreț stradal în centrul orașului Strasbourg
Târgul de Crăciun din Strasbourg
Previous post

Cel puțin 3 filme pe care să le vezi la Festivalul Filmului Palestinian 2019

Next post

3 inițiative turistice care arată cum trăiau românii în comunism

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.