Certificatul de călătorie COVID-19 va fi lansat în luna iulie.

Comisia Europeană a stabilit luni un plan de eficientizare a politicilor de călătorie în întreaga UE înainte de sezonul estival, scrie Politico.

Conform acordului încheiat la începutul acestei luni, certificatele COVID la nivel european – care vor arăta că cei care călătoresc sunt vaccinați, testați sau au dobândit imunitate împotriva bolii – vor fi lansate în iulie. Dar acordul semnat între Consiliul și Comisia Europeană lasă la latitudinea guvernelor din statele membre decizia de a impune măsuri suplimentare, precum carantina sau teste.

În mod evident, acest lucru poate duce la un haos în granițe, haos pe care Comisia Europeană dorește să-l evite.

Propunerea – o actualizare a unei recomandări fără caracter obligatoriu făcută de Comisie anul trecut țărilor membre – spune că cetățenii cu un certificat COVID care demonstrează că sunt complet vaccinați sau recuperați după o infecție cu coronavirus nu ar trebui să li se solicite să facă un test sau să fie trimiși în carantină.

Citește și: CUM VA FUNCȚIONA CERTIFICATUL DE CĂLĂTORIE COVID-19 ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

Pentru alți călători, Comisia solicită țărilor să-și bazeze restricțiile de călătorie pe o hartă codificată prin culori, care clasifică zonele din Uniunea Europeană de la sigur (verde) la risc foarte mare (roșu închis), pe baza riscului pentru sănătate.

Călătorii din zonele verzi nu trebuie să se confrunte cu restricții; călătorii din zone portocalii ar putea fi obligați să fie testați înainte de călătorie; iar călătorii din zonele roșii ar putea fi obligați să intre în carantină dacă nu au dovada unui rezultat negativ al testului. Între timp, călătoriile din zone cu risc foarte ridicat ar trebui „descurajate puternic”.

De asemenea, Comisia dorește ca țările UE să cadă de acord asupra duratei de validitate a testelor coronavirusului, sugerând 72 de ore pentru un test PCR și 48 de ore pentru un test antigen rapid.

O așa-numită „pauză de urgență” ar permite țărilor „să reintroducă măsuri, inclusiv pentru persoanele care au fost vaccinate sau s-au recuperat după boală, dacă situația epidemiologică dintr-o țară se deteriorează rapid”, a explicat Didier Reynders, Comisarul pentru Justiție.

Previous post

Ce trebuie să știi despre emiratul Ras Al Khaimah dacă vrei să-ți faci vacanța acolo

Next post

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.