Un calator prudent trebuie sa se documenteze cat mai serios, din cat mai multe surse, atunci cand se decide sa plece intr-o tara exotica. Cea mai mare greseala pe care o poate face este sa ramana la sursa oficiala romaneasca: site-ul MAE. Va avea astfel toate sansele sa renunte la vacanta de vis pe care o planuia si sa aleaga primul „all inclusive” din Bulgaria care-i va iesi in cale.

Pentru a ilustra mai bine valoarea avertismentelor oficiale de calatorie (ale ministerelor de externe, in speta) sa luam urmatorul exemplu. Un cetatean roman vrea sa plece in Nepal ( muntii  Himalaya, locul de nastere al lui Buddha etc). Aceeasi calatorie vrea s-o faca si un cetatean britanic. Ambii turisti vor sa stie care sunt riscurile la care se expun in aceasta tara asiatica si cauta informatii pe site-urile ministerelor lor de externe. Iata ce afla romanul (situatia este valabila la data de 8 februarie 2013):  „Evitati deplasarile ce nu sunt necesare. MAE recomandă cetăţenilor romani să evite călătoriile care nu sunt necesare în Nepal, din cauza situaţiei politice instabile din această ţară.” Acum, sa vedem si ce scrie pe site-ul ministerul de externe al Marii Britanii:  „Nu exista nici o restrictie de calatorie pentru aceasta tara”

Este lesne de inteles ca in timp ce britanicul se apuca sa-si faca bagajele pentru a pleca in tara de bastina a lui Buddha, romanul nostru disciplinat se duce sa-si caute alta vacanta pentru ca- nu-i asa?- o plecare in Nepal nu are cum sa se incadreze la categoria „deplasarilor necesare”.

In acest moment se pune intrebarea logica: cine greseste? Romania, ca-si sperie inutil cetatenii, sau Marea Britanie, care se poarta ca si cum nu i-ar pasa de siguranta supusilor Reginei. Avand in vedere ca britanicii au in acest moment reputatia de plimbaretii planetei, fiind pe primul loc (sau pe al doilea) in ceea ce priveste numarul de vizitatori in majoritatea tarilor exotice cu turism dezvoltat, as inclina sa iau de bune sfaturile ministerului lor de externe.

De altfel, daca intri in acest moment pe site-ul mae.ro vei putea remarca avertismente descurajante de calatorie pentru tari care primesc anual milioane de turisti din toata lumea. Kenya, Mexic, sunt doar doua exemple de tari in care, potrivit MAE, trebuie sa eviti sa calatoresti.

Cum stabileste MAE nivelul de alerta pentru o tara

Potrivit Biroului de presa al Ministerului Afacerilor Externe, exista patru alerte de calatorie:  1. Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase!, 2. Există factori de risc – evitaţi deplasările ce nu sunt necesare!, 3. Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile!, 4. Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara!

„Avertismentele de călătorie se  actualizează în conformitate  cu informările primite de la misiunile diplomatice, după o practică unitară la nivelul M.A.E. . România este, de asemenea, parte a sistemului integrat al UE de avertismente de călătorie şi participă la schimbul de informaţii în cadrul acestui sistem. Avertismentele de călătorie nu reprezintă o descurajare de a călători în alte state, ci o informare corectă asupra situaţiei de securitate, precum şi asupra altor potenţiale pericole existente în ţările respective, la adresa cetăţenilor străini, inclusiv a cetăţenilor români.”

Cam acesta este, pe scurt, punctul de vedere al MAE legat de acest subiect, din care as putea desprinde o idee de baza: cu cat este mai precaut personalul diplomatic din tara respectiva si se teme mai mult ca- Doamne fereste!- in caz de vreun accident, rapire etc sa nu fie tras la raspundere cu atat avertismentul va fi mai dur.

Concluzia acestui articol nu trebuie sa fie ca alertele oficiale de calatorie sa fie ignorate. Acestea ar trebui insa confruntate cu informatiile oferite de cei care chiar se pricep la domeniul asta. Altfel, riscati sa va speriati inutil si sa renuntati la o vacanta exotica. Ar fi pacat pentru ca, vorba unui clasic in viata, nici nu stiti ce pierdeti! (Gabriel Bejan)

 

 

Previous post

Zanzibar.1200 de euro pentru o vacanta in locul de nastere al lui Freddie Mercury

Next post

Sicilia. De ce TAORMINA se viziteaza in februarie - martie

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.