Banii nu aduc întotdeauna și… siguranță în construcții. Așa ar putea suna un modern proverb din Dubai, după ce mai mulți zgârâie-nori din acest emirat au trecut, în ultimii ani, prin incendii serioase, cauzate de materialele folosite pentru construcția acestora. Focul care a cuprins în noaptea de Revelion una dintre cele mai înalte clădiri din lume este doar ultimul dintr-o serie mai lungă.

Pe scurt, Address Downtown este un hotel cu 63 de etaje, din categoria 5 stele premium. Incendiul din noaptea de 31 decembrie a izbucnit la nivelul 20 și, în mai puțin de 5 minute, focul s-a răspândit la alte 20 de etaje. Parcă după o schemă deja știută, flăcările s-au întins pe exteriorul clădirii, placat cu panouri făcute din aluminiu și un material poliuretanic, ușor inflamabil în condiții de aer uscat, cum e cel din deșertul Arabiei.

Address Hotel nu este însă primul zgârâie-nori din Dubai care pățește un asemenea necaz. Potrivit Gulfbusiness.com, în februarie 2015, un alt turn din Dubai a luat foc în condiții similare. Este vorba despre Torch Tower din Dubai Marina, înalt de 352 de metri, unul din cele mai mari din lume. Focul a izbucnit la etajul 50, într-un colț al clădirii, și s-a extins foarte repede și la alte etaje. Nu au fost victime, dar pagubele au fost majore.

Dacă mergem în urmă vedem că, în noiembrie 2012, Tamweel Tower, un alt zgârâie-nori din Dubai, pățește exact la fel. Incendiul a izbucnit de la o țigară aruncată aiurea la gunoi, focul răspândindu-se apoi prin scheletele de aluminiu de pe laturile turnului, până la acoperiș. Cauza oficială a extinderii incendiului de la Tamweel Tower a fost aceea că panourile din aluminiu compozit, folosite pentru îmbrăcarea exteriorului clădirii, nu erau rezistente la foc. Aceste panouri ar conține un amestec, potențial periculos, din aluminiu și poliuretan, scrie Gulfbusiness.com, citând oficiali din emirate. Materialul inflamabil este introdus între straturile de aluminiu, iar atunci când este expus la flacără sau la căldură extremă se aprinde. În unele cazuri, situația este agravată de faptul că aceste panouri au pungi de aer pe dedesubt, permițând astfel flăcărilor și căldurii să treacă pe partea cealaltă a panourilor.

În urma accidentului din 2012, autoritățile din Emirate au înăsprit regulile privind construcția clădirilor înalte. Astfel, din 2013, au fost introduse noi prevederi în legislația privind securitatea în caz de incendii, potrivit cărora toate clădirile mai înalte de 15 metri trebuie să aibă la exterior placaje făcute din materiale rezistente la foc. Unele emirate au introdus chiar reguli proprii prin care interziceau expres folosirea materialelor inflamabile la panourile exterioare ale clădirilor.

Partea proastă este însă că aceste reguli nu se aplică, evident, la clădirile deja construite. Iar în aceste condiții, se estimează că în Emiratele Arabe Unite există, în acest moment, sute de clădiri expuse riscului de incendiu.

 

 

 

Previous post

Jurnalul din Bârlogul Ursului și povestea alpinistului care a trăit 6 luni în Piatra Craiului

Next post

Se ieftinesc biletele de avion. 6 predicții inteligente despre călătorii în 2016

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.