Barack Obama a participat la sfârșitul lunii trecute la World Travel & Tourism Council care a avut loc la Sevilla. Cu ocazia asta, BBC Travel i-a luat un interviu fostului președinte american despre ce înseamnă călătoriile și de ce oamenii ar trebui să călătorească tot mai mult.

Am preluat din interviul dat de Obama, câteva idei cu care sunt mai mult decât de acord.

  • Să călătorești înseamnă să trăiești alte culturi, să fii expus unor idei noi. Călătoriile te fac să crești, să te maturizezi.
  • Călătoriile au calitatea de a le reaminti oamenilor valoarea incredibilă a diversității de pe această planetă și diferențele care sunt între noi. Mâncarea din Bangkok este diferită de mâncarea din Sevilla, dar ambele sunt foarte bune.
  • Călătoriile ne arată valorile noastre comune: abilitatea noastră de a ne recunoaște unul pe celălalt. Dacă te rătăcești într-un sat mic din Kenya și vezi o mamă și un copil care se joacă și râd vei realiza că nu sunt cu nimic diferiți de o mamă și un copil din Virginia sau din Hawaii.
  • Realizezi ce înseamnă destabilizarea mediului înconjurător. Schimbările climatice nu se întâmplă în viitor, ci în prezent. Unele dintre cele mai frumoase locuri de pe planetă sunt expuse riscului de a dispărea. Civilizația umană s-a construit în zonele de coastă, care nu vor supraviețui dacă oceanul crește cu 4 picioare (1,2 metri).
  • Când călătorești realizezi ce înseamnă migrația din cauza secetei și a foametei. Chiar dacă locuim în țări bogate tot vom fi afectați de această migrație. Întreaga economie mondială va fi afectată.
  • Media din vremea noastră face dificilă consolidarea unei democrații care funcționează bine. Mass media este foarte împărțită, iar internetul te alimentează doar cu informații care se potrivesc cu prejudecățile tale, astfel încât, de multe ori, dacă vorbești cu cineva din SUA care urmărește Fox News și apoi vorbești cu cineva care citește The New York Times realizezi că cei doi au viziune complet diferită asupra lumii. De fapt, au o viziune diferită asupra faptelor care s-au întâmplat, nu asupra modului lor de interpretare.
  • Social-media. Oamenii își petrec aproape tot timpul obținând informații de la persoane care sunt deja de acord cu ei, iar aceste informații consolidează prejudecățile și o viziune foarte îngustă asupra lumii. Acest lucru este foarte periculos. De exemplu, există țări precum Myanmar unde, prin intermediul Facebook, are loc o veritabilă curățenie etnică împotriva comunității Rohingya, deoarece oamenii primesc doar informație care naște ură împotriva acestei minorități și nu primesc nicio informație de afară care să spună: „Hei, acești oameni nu reprezintă nicio amenințare pentru voi!”
  • Trebuie să încurajăm călătoriile pentru că oamenii au șansa să experimenteze alte culturi, să asculte și să interacționeze cu oameni care nu sunt de acord cu ei și care nu au aceleași înclinații politice.

Nu-i așa că nu poți să-l contrazici pe Barack Obama?

Pe mine poți să mă urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Previous post

Celebra plajă din The Beach, Thailanda, închisă până în 2021

Next post

Bogați și săraci în satul Breb, Maramureș

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.