Unii fug de mâncarea indiană pentru că au auzit că este inuman de iute. Alții, pentru că, pur și simplu, nu cred în aceste combinații ”ciudate” de alimente cu gusturi din registre total diferite. În fine, mai sunt și unii care nu pot accepta să bage în gură bucate cu denumiri venite parcă de pe altă planetă. Da, există un mic sâmbure de adevăr în toate aceste prejudecăți. Totuși, veți uita definitiv de ideile preconcepute, doar încercând o mâncare care nu degeaba a cucerit continentele și a influențat gusturile de pe toată planeta. Bucătăria indiană este picantă, dar nu chiar atât de picantă, amestecul de gusturi diferite oferă o savoare deosebită mâncării și nu o strică, iar denumirile ciudate….aici nu prea avem ce spune. Da, uneori e imposibil să le ții minte și la jumătate de oră după ce ai mâncat. Travel Zoom vă arată însă 11 feluri de mâncare de bază din bucătăria indiană- pe unele sigur le știți- care vă vor ajuta atunci când mergeți la un restaurant cu specific sau vreți să gătiți acasă.

 

 

Samosa
Samosa

Samosa

Fiecare bucătărie are un fel de mâncare care arată ca niște buzunare sau gogoși în formă triunghiulară. Versiunea indiană a acestor gogoșele se numește samosa și este foarte populară în sudul Asiei. Samosas pot fi făcute la cuptor ori prăjite. În interiorul acestor gogoși crocante veți găsi de obicei un sortiment de legume. Mazărea, cartofii, sau ceapa sunt doar cele mai răspândite variante. Samosas nu sunt întotdeauna picante- puteți să întrebați la restaurant dacă sunteți îngrijorat de iuțimea acestora- și sunt printre cele mai ușor de gătit feluri de mâncare indiene. Pot fi și un aperitiv înaintea prânzului propriu-zis.

Chutney
Chutney

Chutney și raita

Chutney este un sos gros făcut din condimente picante și legume/fructe (mango, piersici, ananas etc). Există două tipuri de chutney întâlnite mai frecvent: roșu și verde. Cel roș este pe bază de tamarind și are gust dulce-acrișor. Chutney verde este fie cu mentă, fie cu coriandru. În bucătăria indiană există o varietate de aplicații pentru sosul chutney. Poate fi folosit doar pentru a întinge samosa în el sau, mai frecvent, pentru asezonarea cărnii sau a legumelor.

Raita este un sos pe bază de iaurt cu un amestec de condimente printre care coriandru, chimen, mentă și alte ierburi.

Naan
Naan

Naan

Naan este un fel de pâine asemănătoare pitei sau lipiei, dar care se caracterizează prin moliciunea deosebită dată de iaurtul din compoziție și a gustului dulce datorat mierii puse în aluat. Naan se poate întinge în chutney ori în raita sau se poate mânca cu felurile principale. Există naan simplu fără condimente, dar și naan cu semințe de chimen negru, coriandru, usturoi etc.

Pakora
Pakora

Pakora

Dacă vă plac bamele ori alte legume prăjite, atunci probabil o să vă placă și pakora. În esență, pakora înseamnă pur și simplu legume prăjite, după ce au fost date în prealabil prin făină de năut (sau de grâu). Cele mai frecvente pakora sunt cu ceapă, vinete, cartofi, conopidă etc. Există și pakora care se face cu carne de pui.

Tandoori Chicken
Tandoori Chicken

Tandoori chicken

Tandoor înseamnă pur și simplu cuptor, iar ”tandoori chicken” poate fi tradus ”pui făcut la cuptor cu condimente”. Culoarea strălucitoare roșu- portocaliu a puiului făcut provine de la condimentele amestecate: turmeric, ardei iute, praf de boia de ardei, chilli. Cu toate acestea, nu trebuie să vă îngrijorați că puiul tandoori va fi foarte iute.

Chana masala
Chana masala

Chana masala

Acesta este un preparat pe bază de năut. Boabele de năut se amestecă cu roșii tocate, ceapă, usturoi și garam masala (amestec de condimente: piper, cuișoare, scorțișoară, cardamom și chimion). Chana masala este o mâncare preferată de vegetarieni.

Chicken korma
Chicken korma

Chicken korma

Korma este un tip de sos curry pe bază de nucă de cocos. Puiul korma este o reţetă specifică bucatariei indiene şi foloseşte coriandru şi chimion pentru un plus de aromă. Puiul este fiert într-un sos făcut cu unt, lapte de cocos, smântână sau iaurt, plus unele condimente ușoare.

Chicken biryani

”Biryani” denumeste o categorie de feluri de mâncare înrudite cu pilaful și care se prepară cu orez, carne, legume si mirodenii. Este foarte popular in India, Pakistan, Bangladesh, Iran, Irak etc. (Aici o rețetă de biryani din Mauritius)

Dahi puri
Dahi puri

Dahi puri

Aceste gustări în formă de scoici sunt făcute din pâine nedospită (puri). În interiorul acestor gogoși se pune chutney cu tamarind dulce- acrișor sau iaurt picant, chutney cu mentă, ceapă roșie coriandru.

Gulab jamun
Gulab jamun

Gulab jamun  

Gulab jamun este o rețetă de desert care se gătește, de regulă, cu ocazia unor festivaluri hinduse. Gulab jamun arată ca niște biluțe făcute din brânză, prăjite la foc mic și însiropate cu sirop cu aromă de trandafiri.

Kheer

Kheer nu este altceva decât budincă de orez la care se poate adăuga caju, migdale, fistic, șofran.

 

Previous post

8 motive să-ți placă Anthony Bourdain și filozofia lui despre mâncare

Next post

De ce uneori este mai bine să cumperi un Cabernet Sauvignon australian decât unul de Bordeaux

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.