Restricțiile de călătorie în Europa, impuse din cauza pandemiei COVID-19, vor fi ridicate treptat în această vară și doar de către acele țări capabile să ia măsuri de testare și urmărire (tracing) a persoanelor potențial infectate cu coronavirus.

Iar ideea de bază este că atunci când vom călători din nou o vom face asumându-ne niște riscuri, în condițiile în care nu există măsuri de protecție sută la sută pe care să le poată lua companiile aeriene și operatorii din turism.

Acestea ar fi, pe scurt, concluziile recomandărilor pe care Comisia Europeană le-a anunțat statelor membre pe 13 mai 2020 pentru reluarea călătoriilor în interiorul Uniunii.

Iată care sunt principalele puncte ale acestor recomandări:

Pasagerii primesc banii înapoi pentru călătoriile neefectuate sau vouchere?

Regula de bază este că pasagerii au dreptul, potrivit legii europene, la rambursarea integrală a biletelor pentru cursele de avion neefectuate sau pentru vacanțele anulate din cauza pandemiei de coronavirus. Totuși, doar cu acceptul expres al clienților, companiile aeriene și cele de turism pot oferi vouchere în schimbul banilor.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, spune însă că aceste vouchere ar trebui să fie asigurate în caz de insolvență prin garanții private sau de stat. De asemenea, voucherele trebuie să fie rambursabile în cazul în care nu sunt folosite de clienți timp de un an (sau altă perioadă), iar rambursarea banilor trebuie să se facă într-un termen rezonabil de 14 zile de la expirarea valabilității.

Comisia Europeană mai recomandă ca voucherele emise de companiile aeriene sau de turism să fie atractive pentru clienți, de exemplu, să poată fi transmisibile.

Când se vor ridica restricțiile de călătorie în Europa?

Nu există încă un răspuns clar la această întrebare, pentru că acest lucru depinde de evoluția pandemiei de la stat la stat. În mod cert, călătoriile în Europa nu se vor relua toate în același timp. Comisia Europeană recomandă ca țările care au un profil de risc epidemiologic similar să-și ridice restricțiile de călătorie simultan, astfel încât cetățenii din fiecare stat să poată merge în celelalte state, pe baza acelorași reguli.

De exemplu, Austria își va redeschide granițele în același timp cu Germania, pentru călătorii reciproce. La fel și statele baltice, Letonia, Estonia, Lituania.

Grecia a anunțat că poartă discuții bilaterale cu alte țări pentru a crea așa-numite „travel corridors”. În principiu, Grecia a anunțat că intenționează să primească turiști străini începând cu data de 1 iulie.

Cum se va călători cu avionul?

Recomandările Comisiei Europene spun că trebuie respectate anumite norme de siguranță:

În aeroporturi

  • Pasagerii vor trebui să ajungă mai devreme decât până acum (companiile aeriene vor anunța cu câte ore). Totuși, cozile din interiorul aeroporturilor nu trebuie mutate în afara acestora. În acest sens, pe cât posibil, pasagerii trebuie să-și facă check-in electronic sau self-check-in.
  • La preluarea bagajelor, interacțiunea dintre pasageri și angajați va fi limitată.
  • Aeroporturile vor trebui să ia măsuri pentru a evita aglomerația. De exemplu, să desființeze o parte din bănci și mese, sau cel puțin să le așeze la o distanță adecvată unele de celelalte.
  • Vor exista și alte măsuri pentru distanțarea socială în aeroporturi, care vor fi stabilite ulterior.
  • Magazinele din aeroporturi vor lua măsuri speciale de dezinfectare și gestionare a fluxurilor de pasageri. Vor exista inclusiv marcaje pe podele.
  • NU vor exista pașapoarte de imunitate sau testări de COVID-19 pe aeroporturi, Comisia Europeană nu recomandă astfel de proceduri care ar îngreuna și mai mult traficul în aeroporturi.
  • În aeroporturi trebuie să existe zone sigure și personal instruit pentru izolarea și acordarea asistenței persoanelor suspecte de COVID-19.
  • În concluzie, va trebuie să ne așteptăm la cozi mai lungi și la un timp de așteptare mai mare. Vestea bună este că aceste cozi vor fi organizate și se vor face cu respectarea distanțării sociale.

În avioane

  • Călătorii vor purta în mod obligatoriu mască. La fel și personalul navigant. De asemenea, toată lumea va folosi dezinfectantul pentru mâini.
  • Distanțarea socială în avion: Companiile aeriene sunt singurele în măsură să decidă dacă vor vinde mai puține bilete în avion și vor lăsa, eventual, scaune libere între pasageri. Comisia Europeană nu a impus obligații și nici recomandări în acest sens. Explicația e că nu pot fi impuse reguli care ar putea afecta rentabilitatea unui zbor.
  • În ceea ce privește măsurile de protecție în avioane, acestea sunt dotate cu sisteme de filtrare ale aerului similare cu cele din spitale și pot asigura un flux de aer vertical.
  • De aceea, Comisia Europeană recomandă pentru avioanele de pasageri purtarea echipamentelor personale de protecție, precum și limitarea mișcării în interiorul acestora.
  • La fel ca în aeroporturi, personalul navigant trebuie să fie pregătit pentru izolarea și acordarea asistenței unui pasager care este suspect de COVID-19. Vor exista protocoale clare în acest sens pe care va trebui să le respecte toată lumea.
  • În concluzie, călătoria cu avionul se va face, în principiu, pe riscul pasagerilor, evident, în condițiile unor măsuri sporite de siguranță sanitară. Nu există însă măsuri care să ne protejeze sută la sută.

Cum se va călători cu trenul în Europa?

În primul rând gările vor trebui să organizeze fluxul de pasageri pentru a evita aglomerația și pentru a facilita respectarea distanțierii sociale.

  • Pentru călătoriile lungi și trenurile regionale, va fi necesară rezervarea unui bilet în avans, pentru a se controla mai bine numărul de pasageri din trenuri.
  • Se va realiza distanțarea socială în trenuri, prin lăsarea de locuri libere.
  • Ușile trebuie să se deschidă automat, astfel încât să limităm atingerea mânerelor și a butoanelor.
  • Pasagerii vor purta măști în trenuri, dar și în gări, la fel și personalul care asigură activitatea acestora.

Cum se va călători cu autobuzul?

  • Pentru călătoria cu autobuzul, trebuie aplicate reguli de optimizare a locurilor.
  • Șoferii vor limita contactul cu bagajele pasagerilor, ceea ce înseamnă că pasagerii își vor descărca singuri bagajele, se va coordona îmbarcarea, pe ușile din spate și se va asigura o ventilație corespunzătoare.

Cam acestea sunt, pe scurt, cele mai importante prevederi din recomandările Comisiei Europene pentru călătoriile din acest an.

Ce trebuie să reținem în principal este faptul că, atâta vreme cât nu există măsuri sută la sută sigure, vom călători pe risc propriu. Ne vom spăla pe mâini mai des, ne vom dezinfecta, vom purta măști de protecție și vom păstra distanța fizică de 1,5 metri față de alți oameni (acolo unde este posibil).

Acestea sunt principiile după care vor funcționa călătoriile în Europa în timpul pandemiei COVID-19.

Previous post

Caia și Bejan. Călătorii. Episodul 6: Farmecul sărbătorilor religioase

Next post

Ce reguli anti-COVID-19 vom respecta când călătorim cu avionul

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.