Pentru că suntem exact în perioada în care se iau deciziile pentru vacanţa de iarnă, Travel Zoom vă ajută să alegeţi între două destinaţii exotice din Oceanul Indian, Sri Lanka (Asia) şi Mauritius (Africa), unde peste o lună începe ceea ce se cheamă „high season”. Chiar dacă la prima vedere s-ar putea zice că vrem să comparăm mere cu pere, cele două insule tropicale nu sunt atât de diferite, deşi le despart 4000 de kilometri de ocean. O vacanţă rezonabilă, în plin sezon, cu 8-9 nopţi de cazare, nu trebuie să depăşească 1300-1500 de euro de persoană, iar Mauritius este, de principiu, mai scumpă decât Sri Lanka. Să le analizăm pe categorii.

Coin de Mire, Mauritius
Coin de Mire, Mauritius
  1. Serviciile. La acest capitol, Mauritius iese câştigătoare clară, având o tradiţie îndelungată în turism şi personal supercalificat care vorbeşte atât franceza cât şi engleza (limbi oficiale pe insulă). Clasificarea resorturilor este similară cu cea europeană. Am stat la un resort de trei stele în Coin de Mire (nordul insulei) ireproşabil, cu piscină, grădină, servicii profesioniste şi mâncare foarte bună. Un alt detaliu important este acela că angajaţii din Mauritius nu se aşteaptă neapărat să primească bacşiş. Poţi să-i laşi 50 de rupii băiatului care-ţi cară bagajele, dar acesta nu se va supăra dacă nu-i dai nimic. Poate pentru că au salarii decente (pentru Africa) sau, poate, s-au obişnuit cu turiştii francezi şi germani a căror zgârcenie e celebră.  Un exemplu relevant în ceea ce priveşte profesionalismul: În Mauritius am cerut să facem „late check-out”, pentru că zborul era seara târziu, iar oamenii de la hotel au făcut tot posibilul să ne ajute. Ne-au schimbat chiar camera, pentru că a noastră a fost dată altor oaspeţi, fără să ne ceară nici un ban în plus. În Sri Lanka, angajaţii hotelului nu ne-au lăsat să ne păstrăm camera câteva ore în plus, nici măcar contra cost, deşi era un resort de patru stele. Asta nu înseamnă că serviciile turistice sunt proaste în Sri Lanka. Oamenii sunt, în general, foarte amabili, se străduiesc, fac tot ce pot, numai că sunt la început de drum. Sri Lanka vine după un lung război civil, cu tigrii tamili, care s-a încheiat în 2009, ca să nu mai amintim de tsunami-ul din 2004 care a distrus zone întregi de coastă şi a omorât 50.000 de oameni. Sunt convins că, în câţiva ani, turismul din această insulă cu 20 de milioane de locuitori va exploda pur şi simplu. Pentru că singalezii au multe de oferit.

2. Preţurile. Sri Lanka este mult mai ieftină decât Mauritius. Chiar dacă pot fi diferenţe mari între un prânz luat pe malul oceanului şi unul la un local din interiorul insulei, preţurile din Sri Lanka sunt, în general, de 2-3 ori mai mici decât în România. În Mauritius, în schimb preţurile la mâncare sau băutură sunt ca în Bucureşti, uneori chiar ca în Centrul Vechi: o bere la terasă costă între 11 şi 13 lei, iar o masă de două persoane la o terasă poate ajunge lejer la 180-200 de lei.

3. Shopping. Depinde ce cauţi. Mauritius are multe fabrici de textile, multe haine cu branduri celebre se produc pe insulă, dar să nu te aştepţi la preţuri mult diferite faţă de Europa. Noi am dat peste nişte reduceri fabuloase, între 50 şi 75%, dar a fost vorba doar de noroc. În Sri Lanka poţi cumpăra lucruri din mătase foarte ieftine şi bijuterii la preţuri bune, din pietre preţioase şi semipreţioase extrase din minele locale: safire, rubine, ametist, acvamarin.

4. Experienţă culturală. Sri Lanka a fost mult timp ocolită de turismul global, iar oamenii au rămas foarte ataşaţi de tradiţiile lor. Insula are multe locuri sacre pentru budişti, cum ar fi Sigiriya, multe temple şi sărbători respectate de localnici. Din acest punct de vedere, Sri Lanka iese câştigătoare. Mauritius este o ţară cu 1,3 milioane de oameni în care trăiesc cinci popoare şi culturi diferite- hinduşi, creoli (africani), musulmani, chinezi şi europeni- dar care şi-a îndreptat decisiv privirea spre Occident. Un hindus aflat la a treia generaţie în Mauritius ne-a mărturisit că se simte mult mai atras de obiceiurile europene decât de tradiţiile familiei.

5. Experienţe culinare. Mâncarea indiană a influenţat puternic atât bucătăria singaleză, cât şi pe cea mauritiană. Aceasta din urmă este mai diversificată, a împrumutat foarte multe feluri de mâncare de la bucătăria franceză.

Sri Lanka
Uda Walawe, Sri Lanka

6. Natura. La acest capitol, Sri Lanka stă mult mai bine decât Mauritius, având parcuri naţionale- Yala, Uda Walawe– ce rivalizează cu cele din Kenya şi Tanzania şi plaje imense şi sălbatice. Mauritius are mai puţine locuri spectaculoase de vizitat, este mai degrabă o destinaţie ideală pentru înot, snorkeling, diving, plimbare şi relaxare. Toate obiectivele turistice din Mauritius se vizitează într-o jumătate de zi.

7. Sporturi nautice. Atât Mauritius, cât şi Sri Lanka beneficiază de dărnicia Oceanului Indian şi sunt destinaţii consacrate pentru diving şi snorkeling.

8. Siguranţa turiştilor. Ambele sunt ţări sigure, fără probleme de securitate deosebite. Sigur, Sri Lanka are un trecut descurajant pentru unii, având în vedere că a trecut prin războiul civil cu tigrii tamili. De şase ani este însă pace, nu s-a mai semnalat nici un incident (tamilii sunt reprezentaţi în guvern) şi oricum conflictele au avut loc în nordul insulei, staţiunile turistice fiind în sud. Mauritius este o ţară care nu a avut nici un fel de conflict, deşi trăiesc aici popoare venite de pe trei continente, iar turiştii sunt pur şi simplu veneraţi.

9. Distanţa până la Bucureşti. Din acest punct de vedere, Sri Lanka este mai accesibilă decât Mauritius. Cu Fly Dubai se ajunge repede şi ieftin pe insulă: 4 ore până în Dubai şi alte 4 ore până în Colombo. Drumul până în Mauritius este mult mai lung, o variantă fiind cu Air France prin Paris (vezi aici riscurile).

Previous post

Reţetă din Mauritius. Cum se face biryani de pui ("briani de pulet")

Next post

15 ponturi care vă ajută să călătoriţi mai ieftin

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.