Oare nu o fi mai ieftin să-ți rezervi cazarea direct pe site-urile hotelurilor, decât prin intermediul motoarelor de căutare precum Expedia, Booking.com, Agoda.com și care mai vreți dumneavoastră? Un articol din New York Times răspunde la întrebarea asta. Da, se pare că de multe ori e mai ieftin. În orice caz, atât marile lanțuri internaționale, cât și multe hoteluri independente fac eforturi considerabile pentru a ține turiștii departe de motoarele de căutare și de a-i convinge, cu reduceri și oferte, să-și cumpere cazarea direct de la ei.

Cel mai recent exemplu de lanț hotelier care oferă avantaje turiștilor ce evită intermediarii este cel al Hyatt Hotels. Acesta a început să facă discounturi semnificative membrilor programului său de loialitate. Anunțul celor de la Hyatt vine după cel similar al lanțului Marriott International care a lansat chiar o campanie de marketing numită ”Merită să rezervați direct”. Înainte de Hyatt și Marriott a fost Hilton Worldwide care, în februarie, a anunțat că desfășoară cea mai mare campaniei de marketing din istoria de 100 de ani a firmei pentru a-i convinge pe membrii programului de loialitate că vor primi discounturi la camere din peste 4500 de hoteluri în întreaga lume dacă rezervă direct pe site-ul Hilton.

Realitatea este că hotelurile încearcă de ani buni să determine călătorii să rezerve direct pe site-urile lor sau prin call-center. Acum însă principalele lanțuri au mers mai departe ca niciodată pentru a ține clienții departe de site-urile de booking, care percep comisioane și au fost tot timpul o barieră pentru hoteluri să se promoveze direct către clienții lor.

Reducerile anunțate de Hyatt se aplică pentru unitățile de cazare din Statele Unite, Canada sau Australia și de ele beneficiază membrii programului de loialitate, care se pot abona la Hyattgoldpassport.com. Turiștii care rezervă direct pot primi acum mai mult de 10 procente reducere din rezervarea făcută prin Hyatt.com, prin call center sau prin unele agențiile de turism agreate. Lanțul hotelier oferă de asemenea cel mai bun preț garantat. O aplicație de mobil în acest scop va fi lansată de Hyatt anul acesta.

Spre deosebite de Hyatt, reducerile de la Marriott sunt valabile în peste 4200 de hoteluri din toată lumea, dar doar pentru cei care se înscriu în programului de loialitate (marriottrewards.com) și fac rezervare direct pe site, pe aplicația de mobil, prin call center sau prin câteva firme de travel autorizate. Karin Timpone, ofițer de marketing la Marriott International spune într-o declarație că ”lanțul hotelier vrea să contrazică mitului cum că alte site-uri de travel oferă prețuri mai bune pentru hotelurile noastre. Dacă în 24 de ore de la rezervare, oaspeții noștri găsesc un preț mai bun, Marriott va aplica prețul respectiv și va oferi în plus o reducere de 25%”

Un alt brand internațional, Hilton, are o campanie de marketing care se numește ”Stop Clicking Around” ce promovează discounturi plus alte beneficii ale rezervării directe și ale calității de membru al programului de fidelitate a companiei. Spre exemplu, aplicația de mobil a Hilton permite membrilor să facă check-in, să-și aleagă camera cu ajutorul unui plan digital al etajului și să folosească o cheie digitală.

Dar nu numai marile lanțuri de hoteluri promovează rezervarea directă. Unități de cazare independente sau boutique hoteluri oferă avantaje călătorilor care fac rezervări directe. Aqua-Aston Hospitality, un grup de management hotelier din Hawaii, spre exemplu, oferă zilnic carduri de cadouri de 20 de dolari oaspeților de la hotelurile Lite. Tot în Hawaii alte grupuri cum ar fi Kauai Shores Resort, Aqua Waikiki Pearl, Ilikai Hotels & Suites oferă mașini de închiriat, sau coșuri cu gustări hawaiene oaspeților care rezervă direct pe site-ul hotelului.

Acest val de oferte vine într-o perioadă în care, spre exemplu, o asociație de profil din SUA, American Hotel & Lodging Association, duce o campanie împotriva site-urilor de booking înșelătoare care copiază aspectul site-urilor hotelurilor, dar nu au nici o legătură cu acestea. Comisia Federală de Comerț a fost alertată că asemenea entități pot încasa banii fără a oferi în schimb și camerele rezervate.

Ofensiva lanțurilor hoteliere împotriva motoarelor de căutare arată că pierderile financiare sunt importante. Mark Weinstein de la Hilton Worldwide a explicat că, în ultimul an, lanțul a pierdut în toată lumea echivalentul a mai mult de 1,6 milioane nopți de cazare deoarece oaspeții și-au rezervat camerele printr-un site de booking și nu direct.

Trebuie spus însă că și companiile de booking au propriile lor programe de loialitate care- pentru oamenii care călătoresc doar de câteva ori pe an- pot fi mai avantajoase decât să se alăture programului de loialitate al unui singur brand. Spre exemplu, Hotels.com oferă clienților un punct pentru fiecare noapte petrecută într-un hotel care face parte din program sau boutique hotel rezervat prin intermediul site-ului. Practic, pentru fiecare 10 nopți rezervate prin Hotels.com, clienții câștigă o noapte gratis.

Partea bună este că din toată această bătălie cei care au de câștigat sunt clienții. În concluzie, nu strică să căutați și direct la hotelul respectiv dacă descoperiți o cazare convenabilă pe un site de booking. E posibil să aveți parte de o mare surpriză.

Previous post

Cazul Medellin sau cum se schimbă orașele lumii. Mai puțin Bucureștiul

Next post

Cum devenim mai proști prin folosirea îndelungată a GPS-ului

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.