Un avion FlyDubai s-a prăbușit în dimineața asta, în timp ce încerca să aterizeze pe aeroportul din Rostov-pe-Don, sudul Rusiei, provocând moartea tuturor celor 61 de oameni aflați la bord. De la înființarea companiei și până acum, FlyDubai nu avusese nici un incident major, fiind cotată printre cele mai sigure linii aeriene din lume. Asta chiar dacă era una low-cost.

Cel puțin până în acest moment, pare greu de înțeles motivul prăbușirii zborului FZ 981, care plecase de la Dubai și trebuia să aterizeze la Rostov-pe-Don. Pilotul Boeingului 737-800 a găsit o vreme foarte proastă la destinație (ploaie și vânt puternic) și, așa cum arată și traseul avionului de pe flightradar24.com, s-a învârtit vreo două ore deasupra aeroportului înainte de a îndrăzni să aterizeze. Culmea este că avionul mai avea combustibil pentru încă vreo două ore de zbor, deci putea încerca să ajungă pe un aeroport din apropiere, dar nu a făcut-o. Nu se știe de ce. Pilotul a riscat și iată că totul s-a transformat într-o tragedie. (imagini aici)

În orice caz, până în acest moment sunt luate în calcul ambele variante: eroarea pilotului sau defecțiune tehnică. Vom vedea.

zbor FZ 981
zbor FZ 981

Nici un avion FlyDubai nu a mai avut până acum un incident serios, din 2009 de când s-a înființat compania. Doar anul trecut, în ianuarie, s-a tras cu puștile într-un avion al companiei din Emirate care încerca să aterizeze la Baghdad, dar nimeni nu a pățit nimic. Avea numai avioane de ultimă generație, compania era cotată de airlineratings.com cu 6 stele din 7 posibile, în ceea ce privește criteriile de siguranță.

Nu mai puțin de 9 milioane de pasageri au călătorit în 2015 cu FlyDubai, unde, apropos, lucrează și piloți români. Până la rezultatele anchetei nu putem decât să facem speculații. Dar, ca să-l citez pe Malcolm Gladwell, avioanele nu se prăbușesc pur și simplu. Mai ales când nu e vorba de un atac terorist. Potrivit statisticilor, ”accidentul tipic implică șapte erori omenești consecutive. Unul din piloți face ceva greșit, nefiind o problemă în sine, privit separat. Apoi se comite încă o eroare care, îmbinată cu prima, tot nu produce pagube iremediabile. Dar atunci apare încă o eroare și alta, și alta și așa se ajunge la dezastru”.

Citește mai multe pe această temă în articolul ”De ce se prăbușesc uneori avioanele. O teorie care arată ce legătură este între naționalitate și comportamentul piloților”. 

Și dacă tot suntem la capitolul speculații, nu putem să nu remarcăm că parcă s-au înmulțit accidentele aviatice în Rusia, în ultimul timp.

 

 

 

Previous post

Reducere 20% la toate zborurile Wizz Air pentru rezervările făcute pe mobil

Next post

A fost limba rusă vinovată de prăbușirea avionului FlyDubai?

1 Comment

  1. 17 aprilie 2016 at 23:26 — Răspunde

    Sustain the excellent job and delivering in the group!
    http://test2.com

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.