Biryani este un fel de mâncare originar din India care se găteşte în principal cu pui (dar şi cu carne de capră). Adusă în Mauritius de indienii care s-au mutat aici, biryani sau „briani de pulet” a suferit mici modificări faţă de reţeta originală, cea mai importantă fiind introducerea cartofilor. În mod logic, am spune noi, având în vedere influenţa franceză din bucătăria mauritiană.
Ce-ţi trebuie?
- un pui
- 300 de grame de orez basmati
- 4 cartofi
- un pahar de iaurt
- 2 cepe medii
- 4 căţei de usturoi
- 2 beţe de scorţişoară
- o bucată de ghimbir (30-40 grame)
- 7 cuişoare
- 10 boabe de cardamon
- 2 flori de anason
- o legătură de mentă
- o legătură de coriandru
- o linguriţă de şofran
- sare
- ulei
Cum se face?
- Puiul se taie în bucăţi.
- Ceapa se taie în bucăţi şi se prăjeşte în ulei încins până se face aurie.
- Într-o tigaie curată se pun la prăjit condimentele: un băţ de scorţişoară, 5 boabe de cardamon, 5 cuişoare. După ce se prăjesc, condimentele se pisează.
- Într-un vas mare se pun bucăţile de pui peste care se toarnă iaurt şi condimentele pisate.
- Se adaugă apoi usturoiul şi ghimbirul, date prin răzătoare, şi menta şi coriandrul, tocate mărunt. Se presară sare şi se lasă la marinat, la frigider, timp de două ore.
- Toată compoziţia se pune la prăjit în ulei într-un wok. Se adaugă puţină apă.
- Se spală orezul şi se pune la fiert împreună cu un băţ de scorţişoară, restul de cardamon, cuişoare, anason şi sare.
- După aproximativ 5 minute, într-o cratiţă mare se pune jumătate din cantitatea de orez, se adaugă puiul prăjit şi cartofii tăiaţi în două bucăţi mari. Se adaugă un pahar de apă şi restul orezului.
- Se presară şofran şi se găteşte la foc mediu timp de 35- 45 minute.
- Se mănâncă cu chutney sau cu salată.
No Comment