Mai multe dispariții ciudate ale unor dizidenți care criticau politica Partidului Comunist Chinez au avut loc în ultimul timp în Hong Kong. Locuitorii insulei sunt îngrijorați și cred că acesta ar putea fi un semn că politica de cvasi-independență a Hong Kong-ului față de Beijing se apropie de sfârșit.

Pe hârtie, Hong Kong este cunoscut ca acel teritoriu cvasi-independent al Chinei în care oamenii sunt liberi să critice Partidul Comunist- un privilegiu interzis pentru ceilalți 1,3 miliarde de cetățeni din țara-mamă. Această viziune despre Hong Kong s-ar putea însă să nu mai fie de actualitate, scrie într-un articol din 7 ianuarie al portalului Matadornetwork.com. Potrivit unor acuzații, cei care critică politica elitei de la Beijing ar putea fi ridicați de pe străzile din Hong Kong și făcuți dispăruți în China-mamă. Este una dintre cele mai mari temeri care s-au instalat printre locuitorii Hong Kong-ului după ce, în ultimele luni, cinci persoane conectate la o editură- cunoscută pentru dezvăluirile făcute despre Partidului Comunist- au dispărut pur și simplu.

Ultima persoană dispărută este Lee Bo, de 65 de ani, un editor de la Sage Communications, ce a scos mai multe cărți cu dezvăluiri scandaloase din interiorul Partidului Comunist. Se spune că cea mai mare ”nelegiuire” pe care urma să o facă această editură era apariția unei cărți despre viața secretă amoroasă a președintelui Chinei, Xi Jinping.

Cazul lui Lee a făcut multă vâlvă, deoarece el era pe teritoriul Hong Kong-ului când a dispărut, pe 30 decembrie. Soția sa le-a spus reporterilor că Lee a sunat-o după ce a fost reținut și i-a spus că serviciile chineze l-au luat și l-au dus într-un loc secret. Potrivit soției, numărul de pe care a fost sunată era un număr de pe teritoriul Chinei.

Potrivit soției, Lee i-ar fi spus la telefon că cei care l-au luat din Hong Kong i-au cerut să asiste la o investigație referitoare la o casă de editură dizidentă. Soția și-a retras pângerea la poliție după ce a primit asigurări scrise de la soțul său că este în regulă, un fapt pe care cei de la Amnesty International l-au numit ”un caz de intimidare”.

Dacă răpirea lui Lee este adevărată, atunci această este o lovitură puternică dată autonomiei Hong Kong-ului.

În baza principiului ”o țară, două sisteme”, care oferă o independență limitată Hong Kong-ului, poliția din China nu are voie să facă arestări în interiorul granițelor acestuia. Dacă forțele chineze sub acoperire pot răpi dizidenți în Hong Kong, atunci libertatea de exprimare, atât de prețuită în această insulă, nu mai are nici un sens.

În luna octombrie, trei alți rezidenți din Hong Kong, implicați în activități de editură de cărți, au dispărut în timp ce se aflau în vizită în China. Un altul a dispărut în timp ce era în vacanță în Thailanda- ceea ce arată că Partidul Comunist este dispus să-și atingă scopurile chiar și pe teritoriul altei țări. (Thailanda, condusă acum de o juntă militară, cooperează foarte bine cu chinezii, atunci când vine vorba să trimită înapoi, în mâinile autorităților, dizidenți aflați pe teritoriul ei).

Sage Communications face parte dintr-un grup de publisheri independenți din Hong Kong care se concentrează pe ”luptele pentru putere din culise, povești scandaloase de amor și bârfe politice”, spune Maya Wang, de la Human Rights Watch.

Aceste publicații sunt privite cu interes în China-mamă, unde guvernul controlează presa, fie că e vorba de presa tipărită sau cea online. ”Drept rezultat, a apărut o industrie înfloritoare- deși este încă la scară mică- în care turiștii vin în Hong Kong din China continentală doar pentru a-și procura cărți”, mai spune Wang. ”Aceste cărți vin să umple o nevoie importantă de informație care în China nu se găsește”.

Răpirile au răspândit panică printre criticii Beijingului din Hong Kong, care luptă pentru o democrație liberală autentică. Un avocat local, Dennis Kwok, spune că dacă aceste acuzații sunt adevărate lovesc puternic în principiul care consfințește autonomia Hong Kongului”, o țară, două sisteme”, și în independența justiției.

”În trecut, noi eram în siguranță pentru că trăiam în Hong Kong și nu în China”, spune Agnes Chow, un student activist care a contribuit la ”revoluția umbrelelelor”, într-un video postat online la scurt timp după dispariția lui Lee.

”În orice caz, circumstanțele s-au schimbat cu această răpire…simțim că Hong Kong nu mai este același Hong Kong”, spune Chow. ”Mă tem chiar și pentru siguranța mea după acest incident. Continui să cred că trebuie să continuăm lupta.”

Partidul Comunist își păstrează cu greu discreția în ceea ce privește dezgustul său față de cei pe care-i numește ”radicalii din Hong Kong”

”Comportamentul acestora produce iritare în rândul populației locale” scria recent într-un editorial din publicația chineză de limbă engleză Global Times. ”Anumite persoane din Hong Kong ar trebui să se simtă rușinate pentru faptele pe care le-au făcut”, se arăta în același articol.

În acest moment, nu se știe nimic în legătură cu persoanele dispărute din Hong Kong. Activiști și avocați speculează că aceste persoane sunt ținute în China- poate de forțe oculte aflate la dispoziția unor oficiali furioși, poate de însuși guvernul chinez.

Un caz similar- în care editorul Yao Wentian din Hong Kong a fost înhățat în timp ce pregătea o carte numită ”Nașul chinez Xi Jimping”- ar putea oferi un indiciu asupra soartei acestora. Publisherul a fost arestat în 2014 pentru contrabandă cu produse chimice industriale, achiziționate în mod legal, într-o călătorie în China. Susținătorii acestuia susțin însă cu fermitate faptul că aceste acuzații sunt un pretext și că adevărata lui ”vină” ar fi de natură politică. În acest moment, Yao Wentian execută o sentință de 10 ani de închisoare undeva în interiorul Chinei.

 

 

 

Previous post

Se ieftinesc biletele de avion. 6 predicții inteligente despre călătorii în 2016

Next post

Prizonierii din Terminalul E. De cinci luni, în cort, pe aeroportul din Moscova

1 Comment

  1. […] mai mulți proprietari de edituri care au publicat cărți critice la adresa regimului din China, au fost efectiv răpiți de pe stradă în Hong Kong, Macau și Thailanda, duși cu forța în China și condamnați pentru […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.