Lonely Planet a desemnat-o țara anului în 2019, iar National Geographic Travel a inclus-o în 2018 în topul celor mai cool destinații. „Cea mai bună plajă din lume”, „capitala surfingului în Asia”, „cea mai bună destinație pentru ecoturism”. Toate titlurile obținute de Sri Lanka în ultimii ani și care ar fi trebuit să pună insula în topul mondial al destinațiilor de vacanță, nu mai înseamnă acum nimic după atacurile teroriste din noaptea de Paște.

Cifrele și declarațiile oamenilor din industria turismului din insula din Oceanul Indian arată îngrozitor:

Business Insider scrie că gradul de ocupare a hotelurilor a coborât cu 85-90%, iar sosirile de turiști au înregistrat o cădere de 80%. Proprietarii de hoteluri oferă discounturi nemaintâlnite, unii și-au trimis acasă mai mult de jumătate din personal, iar autoritățile de turism spun că poate ar trebui acum să se orienteze cu promovarea spre țări „mai obișnuite” cu atacurile teroriste precum India, Israel sau Rusia.

Turismul reprezenta una dintre cele mai importante industrii, în condițiile în care, anul trecut, 2,3 milioane de străini au venit în Sri Lanka și au generat venituri de 4,4 miliarde dolari. Prognoza pentru 2020 era de 4,5 milioane de turiști și venituri de 7 miliarde de dolari.

Citește și: INTELLIGENT TRAVEL. SRI LANKA A AJUNS LA PREŢ DE GRECIA

Problema este că în atacurile teroriste din aprilie au murit 250 de oameni, din care 45 erau turiști străini, chinezi, americani, britanici, indieni. În aceste condiții era de așteptat ca o bună parte dintre cei care-și rezervaseră vacanțe să renunțe între timp la ele.

Ce se mai poate face în acest moment pentru a salva turismul singalez?

Parcul Naţional Yala

În acest context, extrem de neplăcut pentru insulă, reprezenții Sri Lanka Tourism Promotion Office au făcut un tur prin mai multe țări pentru a încerca să demonstreze că fosta „Best destination in 2019” poate fi în continuare locul unde să-ți petreci vacanța ideală. Pe 7 iunie au ajuns și în România, una dintre țările din estul Europei care trimite anual un număr semnificativ de turiști acolo. Potrivit oficialilor din Sri Lanka, anul trecut 5931 de români și-au petrecut vacanța în această țară.

Citește și: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE SRI LANKA, LOVITĂ DE PAȘTE DE TERORISMUL RELIGIOS

Primul lucru pe care-l spun autoritățile singaleze este că mecanismul de securitate a fost întărit, astfel încât atentate ca cele din aprilie să nu mai aibă loc. A fost creat și un site cu scopul de a informa despre situația curentă a securității insulei: www.srilanka.travel/tourism-updates.

„Muncim pentru a recâștiga încrederea turiștilor din întreaga lume și a agențiilor de turism, demonstrând că răspunsul Sri Lanka la acel incident este unul activ și asigurăm viitorii turiști că Guvernul a făcut toți pașii necesari pentru a preveni viitoare incidente și pentru a asigura siguranța și securitatea turiștilor în această țară”, a spus Kishu Gomes, președinte al Sri Lanka Tourism.

Surferi în Hikkaduwa

„Suntem recunoscători și umili în fața înțelegerii și generozității tuturor turiștilor care au ales să își continue vacanțele în Sri Lanka și suntem privilegiați să primim sute de noi turiști în fiecare zi de după atac.”

Nu știu dacă garanțiile oferite de autoritățile din Sri Lanka vor ajuta, dar ar fi păcat ca această țară să aibă din nou de suferit după celelalte două mari lovituri pe care le-a mai încasat în istoria recentă: războiul civil de 26 de ani (1983-2009) dintre minoritarii tamili, din nord, și majoritarii singalezi și tsunamiul care a lovit insula în decembrie 2004 și a lăsat în urmă 50 de mii de morți.

Citește și: REŢETA ZILEI. „DEVILLED CHICKEN” SAU PLĂCEREA CARE TE FACE SĂ SCOŢI FLĂCĂRI PE GURĂ ÎN SRI LANKA

Am fost în Sri Lanka în 2015 și am descoperit o țară cu plaje nesfârşite, păduri tropicale cu vegetaţie spectaculoasă, animale și păsări, trenuri incredibil de ieftine, oamenii prietenoşi şi guralivi. Pe insulă sunt și foarte mulți elefanți, care uneori mai scapă din rezervație și ajung pe marginea drumurilor naționale, de unde sunt luați cu binișorul de polițiști și duși înapoi în pădure.

Pentru că este ieftină și are plaje superbe, țara este o super destinație pentru backpackeri din toată lumea. Hikkaduwa e cea mai cunoscută localitate printre hipsteri, în special pentru școlile de surfing, care stau aliniate, una lângă alta, pe plajă.

Din toate aceste motive, Sri Lanka face parte dintre destinațiile pe care le recomand cu căldură românilor. Mai multe informații despre Sri Lanka puteți găsi în articolele de mai jos:

 OAMENI ŞI ELEFANŢI SAU ADEVĂRATELE NESTEMATE DIN SRI LANKA

CUM ARATĂ ŞI CE POŢI SĂ FACI ÎN „VAMA VECHE” DIN SRI LANKA

Între timp, țările care trimit anual mulți turiști în Sri Lanka au ridicat, una după alta, restricțiile de călătorie. După China, au urmat și alte țări, printre care Marea Britanie. Foreign Office spune că țara este în acest moment sigură, dar îi avertizează totuși pe britanici să rămână vigilenți pentru că pot avea loc și alte atacuri.

Chiar dacă pericolul terorist nu trebuie ignorat nicio clipă, eu sunt sigur că mă voi întorce în Sri Lanka. Foarte curând.

Pe mine poți să mă urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Previous post

Ce trebuie să știi înainte să vizitezi Memorialul de la Sighet

Next post

This is the most recent story.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.