Tom Kha Gai este probabil cea mai cunoscută şi mai apreciată supă din bucătăria thailandeză. Succesul acestui fel de mâncare se bazează pe o combinaţie de arome, aparent, din registre diferite (lapte de cocos alături de kaffir lime, ceapă sau ardei iute), dar care împreună realizează ceva cu adevărat delicios.

Pe scurt, Tom Kha Gai este o supă picantă şi aromată cu pui şi lapte de cocos.

Lemongrass
Lemongrass

 

Ce-ţi trebuie pentru 5-6 porţii?  

– 300-400 grame de piept de pui

– două beţe de lemongrass (sau două lime)

– 3 cutii de lapte de cocos

– 2 linguri de sos de peşte

– un pumn de roşii cherry (sau 2 roşii obişnuite mai mici, coapte bine)

– câteva frunze de kaffir lime

– o legătură de ceapă verde subţire (sau 3 cepe mici)

-10 ciuperci proaspete

– 4 bucăţi de galangal, decojite, sau 4 bucăţi decojite de ghimbir

– ardei iute (după gust)

– o lingură de pastă red curry sau pastă de lemongrass.

Galangal
Galangal

 

 

Cum se prepară?

În varianta ideală, această supă se face cu lemongrass şi galangal care este, să spunem, fratele ghimbirului. În România, însă, nu prea ai de unde să cumperi cele două condimente, se găsesc doar congelate în magazinele din Dragonul Roşu, aşa că putem apela cu încredere la înlocuitorii de prin hipermarket-uri. Astfel, sucul de lime înlocuieşte gustul acrişor de lemongrass, iar ghimbirul poate fi folosit pe post de galangal. Repet însă, cel mai bun gust pentru Tom Kha Gai este obţinut cu lemongrass şi galangal, care au fost create de natură special pentru a se combina perfect cu laptele de cocos.

1. Se fierbe pieptul de pui în 1,5 litri de apă, se adaugă puţină sare, o tijă de lemongrass, crestată uşor cu un cuţit pentru a elibera aroma, 2 căţei de usturoi, 3-4 frunze de kaffir şi o bucată de galangal sau ghimbir, tăiată în două. Dacă nu există lemongrass, se pune în cratiţă o jumătate de lime, tăiată bucăţi.

2. După ce fierbe carnea, se scoate din cratiţă şi se taie cubuleţe. Se scot şi legumele iar supa este păstrată.

3. În altă oală se pune la fiert o cutie cu lapte de cocos. Când dă în clocot, se adaugă cubuleţele de pui, bucăţile de galangal şi ghimbir şi a doua tijă de lemongrass, tăiată în bucăţi mari. Se lasă la fiert încă 2-3 minute.

4. Se adaugă apoi şi conţinutul celorlalte două cutii de lapte de cocos, supa din prima oală (rezultată din fierberea puiului), ciupercile tăiate jumătăţi, jumătate dintr-un ardei iute (tăiat fâşii), două linguri de sos de peşte şi ceapa (tăiată în bucăţi de câte 3 cm lungime). La sfârşit se pun şi frunzele de kaffir lime.

5. Dacă nu aveţi lemongrass, stoarceţi în supă sucul de la o lime, sau chiar două, în funcţie de gustul fiecăruia. Se mai lasă la fiert 5-6 minute şi gata! Rezultatul obţinut trebuie să fie o supă acrişoară şi picantă şi să aibă aromă de lapte de cocos şi lămâie.

6. La final, se poate adăuga o lingură de pastă de red curry, pentru culoare, sau o lingură de pastă de lemongrass.

(Travel Zoom)

 

 

 

 

Previous post

3.000 de kilometri prin Argentina. Acolo unde mi-am aruncat la gunoi ghidul Lonely Planet

Next post

"Am avut încasări de 2,2 milioane de dolari". Cum a văzut Campionatul Mondial un român stabilit în Brazilia

2 Comments

  1. Dany
    18 februarie 2018 at 21:34 — Răspunde

    Si rosiile…le punem la salata….sau le mancam in timp ce facem supa, cu putina sare!!!???

  2. Andrei
    21 martie 2019 at 10:34 — Răspunde

    Rosiile cherry se pun la sfarsit ca sa ramana tari.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.