Cape Town este unul din locurile acelea de pe planetă unde te duci în vacanță și vrei să rămâi toată viața. Bine, știu că dacă-ți pui mintea o să-mi explici cel puțin zece motive pentru care situația în Africa de Sud nu e ce pare a fi la prima vedere: corupție, tensiuni rasiale, violență. E posibil să ai dreptate, dar, crede-mă, nu am văzut în lume un oraș mai frumos decât ”Mother City” (localnicii îi spun așa pentru că aici au pus prima dată europenii piciorul în Africa de Sud). Și nu e doar orașul, mai sunt și plajele superbe din jur, Table Mountain, parcul național, Capul Bunei Speranțe, insula Robben sau colonia de pinguini din Simon’s Town. Astea-s doar primele care-mi vin în minte.

Camps Bay
Camps Bay

Nu o să mă transform acum în ghid turistic, pentru asta există Lonely Planet, dar vreau să-ți răspund mai jos la câteva întrebări, pe baza a ceea ce am văzut și înțeles în cele două săptămâni pe care le-am petrecut în ianuarie în Cape Town. În caz că vrei să tragi o tură să vezi cum e.

Cape Town 2

1. Cum ajungi în Cape Town?

Dacă te uiți pe hartă, o să vezi că Mother City e la mama dracului, la extremitatea sudică a continentului african, la pinguni, pe malul Atlanticului. Din acest motiv, s-ar presupune că un bilet de avion până acolo costă o avere. Din fericire, nu e chiar așa și asta deoarece Cape Town a ajuns de mult o destinație turistică de top. Uite, spre exemplu, am găsit o statistică ce arată că, în ianuarie 2016 , au fost un milion de străini în Cape Town. Eu m-am întâlnit cu oameni din toată lumea, fiecare cu varianta lui de zbor, dar când am discutat despre prețului biletului de avion, mi-a fost clar că românii au un mic avantaj care se cheamă Qatar Airways. Compania din Golf are zboruri din București, prin Doha, uneori la prețuri excelente. Noi ne-am cumpărat biletele în august cu puțin peste 500 de euro de persoană, dus-întors.

Și încă o chestie importantă: trebuie să-ți iei viză de Africa de Sud, înainte de plecare, de la ambasadă. Îți vor cere un pic mai multe documente decât pentru alte țări (spre exemplu, adeverință că ai un job în România), dar nu e mare lucru.

focile din Cape Town
Focile din Hout Bay

2. Merită să-ți faci vacanța doar în Cape Town sau e mai bine să vezi și alte locuri din Africa de Sud?

Indiscutabil, Africa de Sud este o țară spectaculoasă, cu foarte multe atracții. În același timp este și foarte mare. Ca să-ți dau doar un exemplu, între Cape Town și Johannesburg sunt 1400 de kilometri, adică vreo 14-15 ore cu autobuzul. Cu avionul e mai ușor, numai că te costă. Noi nu am găsit bilet la un low-cost mai ieftin de 400 de dolari de persoană, dus-întors. Din fericire însă, Cape Town este amplasat într-o zonă atât de bogată în atracții, încât ai ce să faci în fiecare zi. De altfel, din ce am vorbit cu alți străini veniți în Africa de Sud, mulți rămân doar aici. Mai mult, alături de Durban, de la Oceanul Indian, Cape Town este unul dintre locurile de vacanță preferate ale sud-africanilor. Deci, până la urmă, depinde de câți bani ai în buzunar. Noi am stat nouă zile în Mother City, după care ne-am mutat într-un orășel aflat de partea cealaltă a golfului Table Bay, Bloubergstrand.

surferi bloubergstrand
Bloubergstrand

3. Cât de scumpă este viața?

Cape Town are peste 3,5 milioane de locuitori (este al doilea ca mărime din Africa de Sud), la care se adaugă anual alte câteva milioane de vizitatori. Ca orice destinație turistică din Africa, prețurile sunt de la foarte mari la foarte mici. În ceea ce privește cazarea, noi am stat într-un hotel-zgârîie nori din centrul orașului, St. Georges, mai mult decât decent, pentru care am plătit în jur de 2100 de lei camera, 2 persoane, pentru 9 nopți. În Bloubergstrand, care este o stațiune mai exclusivistă, pentru kiteri și surferi, am găsit o pensiune care a costat cam 300 de lei pe noapte. Evident, peste tot sunt hoteluri și resorturi de lux, de mii de euro pe noapte, dar și hosteluri pentru backpackeri, în zone foarte bune și la prețuri decente.

hop on hop off
Autobuzele Hop on-hop off

Mâncarea este însă mai ieftină sau cel mult la fel ca în România, deși varietatea de restaurante și baruri nu suportă nici o comparație. Hai să-ți dau niște exemple: la ”Simple Asia”, un lanț de restaurante cu specific asiatic, cu 15-16 euro pot mânca lejer două persoane, două feluri de mâncare. La Ocean Basket în Blouberstrand, un lanț cunoscut în Africa de Sud specializat pe fructe de mare și pește, cel mai mult am plătit 140 de ranzi (cam 10 euro) pe o porție uriașă de pește, calamari și creveți cu orez și cartofi prăjiți care mi-a ajuns toată ziua. În Food Market-ul din ”Victoria& Alfred Waterfront”, cartierul de fițe din Cape Town, un platou de sushi a fost 120 de ranzi (8-9 euro). La băuturi locale, sud-africanii stau foarte bine la capitolul cidru, au două mărci foarte bune, Savanna și Hunter’s, care costă, la restaurant, cam 1,5 euro sticla de 330 ml.

Transportul e un pic mai scump, dar nu cine știe ce. O cartelă de autobuz cu 2 călătorii, MyCiti, e 30 de ranzi (2 euro), abonamentul pentru o zi la autobuzele descoperite, speciale pentru turiști, ”Hop on- Hop off”, costă 190 de ranzi (13 euro), dar în banii ăștia poți merge pe absolut toate traseele, atât pe cele din oraș, cât și din stațiunile de la ocean sau la fermele viticole din apropierea orașului. Pentru o excursie de o zi, cu o firmă locală, la Capul Bunei Speranțe și Cape Point, prin Parcul Național Table Mountain am plătit 1000 ranzi (70 de euro) de persoană.

Camps Bay 1

4. Am citit peste tot că în Africa de Sud criminalitatea este ridicată, cât de sigur este Cape Town?

Nu-ți ascund că siguranța a fost una dintre principalele noastre griji. Totuși, consider că avertismentele găsite pe unele site-uri sunt mult exagerate. Ne-am simțit, în general, safe și la fel ne-au dat de înțeles și localnicii. Totuși…Cape Town este un oraș cu foarte mulți oameni săraci și disperați și, în fiecare zi, ziarele locale scriau despre un atac armat sau un jaf ce avusese loc cu o zi înainte. În zona hotelului nostru, deși eram în buricul târgului, toate restaurantele și terasele se închideau la 7-8 seara, iar după apusul soarelui, străzile se goleau pur și simplu. Își făceau apariția o grămadă de cerșetori care-ți cereau mărunțiș și, destul de deprimant, vedeai mulți oameni care scotoceau prin tomberoanele de gunoi în căutare de mâncare. Cerșetorii sunt, în general, sâcâitori, dar pleacă imediat după ce le dai ceva mărunțiș sau dacă-i refuzi ferm.

Administratorii hotelului St. Georges desființaseră, spre exemplu, locul de fumat din fața imobilului (în privința fumatului, Africa de Sud are o lege la fel de dură ca în România) pentru că, după cum ne-au explicat, nu mai voiau ca cerșetorii sau hoții să aibă pretexte să se oprească în zonă și să intre în vorbă cu turiștii. Coboram de la etajul 8 și fumam cu scrumiera în mână, pentru că pe trotuar era o curățenie de-a dreptul stânjenitoare.

În același timp, prin suburbiile bogate ale orașului, aproape toate gardurile proprietăților au sârmă cu curent electric și mesaje cu avertismentul ”Armed Response”. În general, am evitat să ieșim noaptea, iar localnicii ne-au recomandat să folosim taxiurile locale, chiar și pentru distanțe scurte.

Cu toate acestea, din cele 5 țări africane pe care le-am vizitat până acum, Africa de Sud mi s-a părut că acordă cea mai mare importanță siguranței turiștilor.

pinguini 2
Pinguinii din Simon’s Town

5. Ce să faci în Mother City?

Poți să începi cu un tur extins al orașului, cu unul din autobuzele ”Hop on-Hop off”, să vezi unde sunt plajele minunate din Sea Point, Clifton sau stațiunea de bogătași Camps Bay. Te poți opri apoi să vizitezi celebra grădină botanică Kirstenbosch, de la poalele muntelului Devil’s Peak, una dintre cele mai spectaculoase din Africa.

Într-o zi fără nori, te urci cu telecabina pe Table Mountain, simbolul orașului, unde poți rămâne până seara, admirând priveliștea, pierzând vremea la restaurantele, magazinele și barurile de pe platoul de sus sau făcând plajă.

Apoi, musai trebuie să faci o excursie în Peninsulă, până la Capul Bunei Speranțe și Cape Point, unde se află și Parcul Național Table Mountain. În drum spre ceea ce portughezii au crezut că e cel mai sudic punct al Africii, am trecut și pe la colonia de pinguini africani din Simon’s Town. Dacă ai noroc s-ar putea să te întâlnești și cu niște babuini, pentru că aici este habitatul lor natural.

Celula lui Mandela
Celula din Robben Island unde Mandela a petrecut 18 ani

Un drum până la Robben Island, o insulă aflată cam la 10 kilometri de țărm, unde Nelson Mandela a stat închis timp de 18 ani în perioada apartheidului, este iarăși una dintre cele mai tari chestii pe care poți să le faci. Fosta închisoare a fost transformată în muzeu, o poți vizita însoțit de un ghid. Noi am dat peste un fost deținut politic care ne-a ținut o lecție de istorie, cam ”biased” după gustul meu, semn că, după 23 de ani, nu s-au vindecat încă rănile apartheidului.

Într-una din zile am fost și la celebrele ferme viticole Constantia, unde se ajunge cu autobuzul ”Hop on-Hop off”. Groot Constantia este cea mai veche fermă din Africa de Sud, unde se fac vinuri din secolul 17, iar aici poți vizita muzeul și degusta unele dintre cele mai cunoscute vinuri sud-africane. Eu am descoperit aici pinotage-ul, specific sud-african, plus încă vreo două soiuri roșii interesante (unul era mândria fermei, superpremiat și se numește Gouverneurs Reserve).

Groot Constantia
Groot Constantia

Waterfront este iarăși un cartier în care poți să-ți pierzi timpul, cu multe mall-uri și restaurante, cu multe trupe de cântăreți și dansatori stradali. Aici se află și un mall întreg, cu trei etaje, specializat pe mâncare din toată lumea. Food Market se numește.

6. Că tot veni vorba de mâncare…

Mâncarea e unul din punctele tari ale orașului. După primele alegeri libere, în 1994, Mandela a spus că sud-africanii trebuie să devină ”națiunea curcubeu”, unde toate etniile, albii și negrii, să trăiască în pace. Nu știu dacă le-a ieșit ca țară, dar când e vorba de mâncare, unirea asta a mers ca unsă. În Africa de Sud se întâlnesc toate bucătăriile planetei: asiatică, indiană, africană, europeană.

gradina botanica Kirstenbosch
Grădina botanică Kirstenbosch

În centrul bucătăriei locale sud-africane stau însă carnea de vită și de miel. Localnicii mănâncă și multă carne uscată de vită sau vânat- biltong se numește în limba afrikaans- uneori tăiată în felii subțiri. Este gustoasă, se găsește și la market-uri în pungi vidate, așa că poți să aduci și acasă, să-ți impresionezi prietenii. Fructele de mare sunt iarăși pe toate drumurile în Cape Town.

Bine, dacă te ține stomacul, poți să încerci și chestii tradiționale Xhosa, grup etnic din Africa de Sud, cum ar fi, spre exemplu, capul de oaie. Treaba astea se găsește, de regulă, prin townships, mahalalele din jurul orașului. Tot acolo poți să bei și o bere făcută doar de femeile din trib, după o rețetă proprie. Este o chestie foarte tulbure și albă, pe care nu am încercat-o, recunosc. Dar despre viața și culorile din mahalalele Cape Town-ului vom vorbi cu altă ocazie.

O altă specialitate locală e carnea de springbok, antilopa-simbol a Africii de Sud.

În fine, ai de unde alege ce să mănânci, și recomand cu cădură mall-ul de mâncare din cartierul Waterfront, Food Market, unde găsești aproape orice există pe pământ și în ocean.

cape point 2
Cape Point

7. Shopping și alte chestii

Nu ai cum să te întorci mâna goală din Cape Town. O zonă cu foarte multe magazine de artă africană, haine, bijuterii este Green Market Square. Produsele sunt mai ieftine aici și poți să negociezi prețurile cu vânzătorii. Dar locul specializat de shopping din Cape Town este cartierul ”Victoria& Alfred Waterfront” din port. Aici sunt mall-uri peste mall-uri, magazine peste magazine, cu bijuterii, haine de firmă, produse tradiționale africane și tot ce-ți trece prin cap. Prețurile sunt, în general, rezonabile.

Există totuși un domeniu unde, dacă nu ești atent, vei fi pur și simplu jefuit. Este vorba de casele de schimb valutar care percep comisioane mari, ce nu sunt afișate, și unde cursul de schimb poate varia foarte mult. Ca reguli generale: când vrei să schimbi euro sau dolari, caută în mai multe locuri un curs mai bun și, schimbă sume mari de cât mai puține ori. Nu știu să-ți explic cum sunt calculate comisioanele astea, dar am remarcat că ieși în pierdere, cu cât suma schimbată e mai mică.

Un alt pont ar fi acela că, dacă vrei să faci multe excursii, alege un hotel cât mai în centru. Orașul se întinde pe o suprafață foarte mare, iar companiile de turism vin să te ia de la hotel, doar dacă stai într-o zonă rezonabilă. Altfel, va trebui să ajungi dimineața singur la punctul de întâlnire. În general, traficul este relaxat, dar poți nimeri o zi mai proastă și nu ajungi la timp.

camps bay 2
Camps Bay

8. Poți să faci baie în ocean?

Și eu am așteptat cu nerăbdare să aflu răspunsul la această întrebare și, din păcate, răspunsul este: nu. Atlanticul de Sud este rece ca gheața și am înțeles că e chiar mai rece vara (adică în decembrie-februarie), decât iarna (iunie-august), pentru că vara se topesc ghețarii din Antarctica și temperatura apei scade. Am văzut totuși oameni care intrau în apă, fără costume de surfing, dar, în fine, și în România de Bobotează există oameni care se aruncă în Dunăre ca să prindă crucea popei. Oamenii obișnuiți nu pot înota în ocean, asta e clar. Sunt totuși piscine în aer liber, noi am găsi una foarte civilizată în cartierul Sea Point.

bloubergstrand 6

9. Cât de cald este atunci când e cald și cât de frig atunci când e frig?

Clima în Cape Town este foarte plăcută. În ianuarie este mijlocul verii, dar temperaturile maxime din timpul zilei au depășit foarte rar 30 de grade. Înțeleg că iarna nu coboară sub zece grade decât excepțional, deci clima seamănă cu cea din sudul Italiei sau din Spania.

Una peste alta, Cape Town este o super destinație de vacanță. Iar dacă textul de mai sus ți s-a părut prea lung, reține măcar următoarele cuvinte cheie: ”Qatar Airways” pentru zborul cu avionul,”Hop on-hop off” pentru transport local, ”Food Market”, ”springbok” și ”biltong” pentru mâncare, ”Groot Constantia” pentru vinuri, ”Waterfront” pentru shopping, ”City Center” zona unde să te cazezi, ”comisione mari” la schimb valutar, ”Cape Point” și ”Parcul Național Table Mountain”. Pe restul te las să le descoperi singur.

 

Previous post

17 reguli, din propria experiență, care te ajută să călătorești mai ieftin

Next post

Ce trebuie să știi înainte să mergi cu maică-ta în vacanță în Palestina (I)

7 Comments

 1. Maria Gherasim
  10 februarie 2017 at 16:58 — Răspunde

  Foarte interesanta povestirea . Desi nu am sa ajung pe acele meleaguri niciodata avand in vedere ca am 70 de ani,totusi am citit cu mare placere ce ati scris si v-am urmarit postarile pe Facebook atunci cand ati fost plecata.
  Pe scurt va multumesc pentru ca mi- ati dat posibilitatea sa va ,,indotesc ” in frumoasa calatorie si astept cu interes ve mai aveti de spus.Toate cele bune 🙂

  • 10 februarie 2017 at 21:16 — Răspunde

   Va multumim foarte mult de aprecieri si va asteptam sa cititi si alte articole de pe site-ul nostru.

 2. […] AfricaExoticFeatured […]

 3. Alex Lazar
  16 noiembrie 2017 at 23:16 — Răspunde

  Buna seara,

  Foarte interesant! As dori sa va intreb daca recomandati unei tata cu o fetita de 11 ani sa viziteze Cape Townul. Am inteles ca dupa ora 19.00 nu prea mai este sigur, deci pana la acea ora ne putem plimba linisiti (ma refer la zonele turistice) fara sa fim agasati de cersetori etc?
  Multumesc mult!

  • 17 noiembrie 2017 at 8:11 — Răspunde

   Da, puteți să vă plimbați liniștiți până când se întunecă. Din păcate, sunt cerșetori peste tot și în timpul zilei, dar nu sunt agresivi. Și locurile turistice sunt păzite. Din punctul meu de vedere, Cape Town este un oraș sigur pentru turiști.

 4. Lore
  21 ianuarie 2019 at 16:59 — Răspunde

  Poti merge cu camera de gat si filma cu telefonul? este safe? nu as vrea sa atrag atentia dar imi place mult sa surprind toate momentele.
  Este cumva riscul mai mare al inchirierii unei masini fata de tururi organizate cu diverse agentii? V-ati simtit in pericol vreodata? Unde ai schimbat bani? Multumesc!

  • 21 ianuarie 2019 at 17:15 — Răspunde

   Bună,

   Cape Town este un oraș mai safe decât restul Africii de Sud, dar totuși există foarte mulți hoți de buzunare și cerșetori care-ți pot crea probleme. În general, nu este recomandat să ieși pe străzi după căderea întunericului. Noi am stat într-un hotel din centru și când ieșeam la fumat noaptea, în fața hotelului, unul din angajați stătea tot timpul lângă noi pentru a nu veni cineva care să ne jefuiască.
   Ziua este ok, poți să mergi cu camera foto la tine, dar, evident, trebuie să ai mare grijă la hoți. Sunt mulți și iuți de mână :). Nu am avut probleme și, din experiența personală, cerșetorii renunță să te mai agaseze dacă ai o atitudine fermă față de ei. Un „nu” spus hotărât, direct în față, are darul să-l descurajeze. Altfel, cerșetorul te poate urmări kilometri întregi, insistând să-i dai ceva.
   Nu am închiriat mașină, am mers doar cu taxiuri sau cu microbuze cu șofer, înțeleg că există unele riscuri să fii jefuit în special pe autostrăzi. Am schimbat bani doar la bancă. Sunt multe bănci și sunt safe (securizate, cu agenți de pază etc).

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.