Dacă zilele astea s-a nimerit să fii prin Thailanda (de ce nu ai fi, doar e sezonul de mango), atunci vei avea multă treabă. Și asta pentru că thailandezii își încoronează noul rege, Rama X, la mai bine de doi ani după ce tatăl acestuia, Bhumibol Adulyadej, a murit la vârstă de 88 de ani. Festivitățile au început sâmbătă, 4 mai, și vor dura trei zile.

Thailandezii își respectă foarte mult monarhia, iar de lucrul ăsta te lovești imediat ce pui piciorul în țară. Îmi aduc aminte că, în urmă cu vreo trei ani, eram în autogara Mo Chit din Bangkok și, la un moment dat, s-a auzit din difuzoare imnul regal al Thailandei. Toți localnicii din jurul meu s-au transformat în statui, au încremenit cu telefoanele și trollerele în mână, în timp ce backpackerii străini se uitau uimiți în stânga și-n dreapta, neștiind ce se întâmplă.

Tablouri imense cu regele sunt pe toate instituțiile publice, în gări, pe poduri, în magazine și chiar pe tuk-tukuri. Există multe interdicții pentru străini în Thailanda, dar cele mai multe sunt negociabile. Nu și interdicția de a insulta, în orice fel, familia regală, faptă pentru care se dau pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Deși prin Constituție, puterile regelui sunt foarte limitate, în situația actuală din Thailanda, mulți oameni își leagă toate speranțele de monarhie. Și asta pentru că, dincolo de plajele superbe, oamenii zâmbitori, saloanele de masaj și mâncarea senzațională, Thailanda trece prin vremuri nu tocmai liniștite.

Din 2014, țara este condusă de o juntă militară care a preluat puterea prin lovitură de stat, într-un moment în care sute de mii de oameni protestau în marile orașe împotriva premierului, acuzat de corupție. Thailanda era atunci divizată, ca și acum, între două mari forțe politice: galbenii (urbani, susținători ai monarhiei) și roșii (partidul fostului premier, Yingluck Shinawatra, sprijinit în special de populația rurală).

După numeroase amânări, junta militară a organizat alegeri libere abia anul acesta, pe 24 martie. Totuși, Comisia Electorală a spus că rezultatele finale ale alegerilor vor fi anunțate pe 9 mai, după încoronarea regelui. Se știe însă că partidul pro-militar Palang Pracharat (galbenii) a câștigat votul popular, 8,4 milioane voturi, în timp ce partidul rival, Pheu Thai, a primit 7,9 milioane voturi. Ambele formațiuni s-au proclamat câștigătoare, iar acum încearcă să facă alianțe pentru a obține guvernarea.

Un moment stânjenitor pentru monarhie a avut loc în februarie, când sora mai mare a regelui s-a oferit să devină prim-ministru susținut de tabăra anti-militară din Thailanda. Regele a intervenit și a considerat gestul surorii sale nepotrivit și neconstituțional. Comisia electorală a interzis candidatura prințesei, iar partidul care o susținea a fost dizolvat.

Citește și: POVESTEA DE FILM A CELUI MAI IUBIT REGE DIN LUME ȘI A CELUI MAI BOGAT PRINŢ MOŞTENITOR

În condițiile în care se așteaptă ca partidul pro-armată și pro-monarhie să fie declarat câștigător al alegerilor, ar putea exista din nou proteste de stradă, care să arunce țara înapoi în anarhie. Dar, din nou, speranța este ca respectul pentru rege și emoția națională produsă de încoronare să prevaleze în fața disputelor politice. Ar fi totuși ciudat, chiar și pentru Thailanda ca, la câteva zile după ce oamenii și-au sărbătorit regele în stradă, să-i conteste decizia de a numi un prim ministru din rândul partidului care a obținut cele mai multe voturi în scrutinul popular. Ca o paranteză, iată ce valoare poate avea o monarhie respectată, chiar dacă potrivit Constituției, are puteri foarte limitate (mai mult simbolice).

Dar cum arată totuși profilul monarhului de care se leagă toate speranțele Thailandei?

Tablouri cu familia regală din Thailanda, într-un magazin din Chiang Mai.

Numele complet al regelui este Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun și are 67 de ani. Imediat după moartea tatălui său, care a domnit nu mai puțin de 69 de ani, Maha a declarat că nu dorește să preia încă tronul, pentru că are nevoie de o perioadă de doliu mai lungă.

În ultima perioadă, regele a locuit mai mult la Munchen, unde deține o proprietate de 13 milioane de dolari. Rama X este la a patra căsnicie, iar cu ultima soție, o fostă stewardeză, s-a căsătorit în urmă cu câteva zile.

S-a vorbit foarte mult despre viața sa aventuroasă de playboy. De exemplu, a treia căsătorie s-a încheiat în 2014, când printesei i s-a retras titlul regal. Acest lucru s-a întâmplat la câteva luni după ce, în toiul loviturii militare din 2014, a fost făcut publică o filmare în care prinţul moştenitor şi soţia sa dădeau o petrecere în onoarea căţelului lor, Foo Foo, în Palatul Regal. Prinţesa Srirasmi apărea în imagini dezbrăcată în timp ce îi dădea prăjituri căţelului, înainte ca cei doi să îi cânte acestuia la mulţi ani. Anterior difuzării acestui film, fostul ambasador al SUA la Bangkok a povestit că prinţesa i-a povestit la un dineu de stat că Foo Foo, căţelul princiar, fusese numit şef al Forţelor Aeriene.

Prinţul s-a născut în 1952 şi a crescut într-un mediu închis, înconjurat în permanenţă de suita de la curtea regală. El a povestit într-un interviu că la vârsta de 12 ani nu era capabil să-și lege singur şireturile de la pantofi din cauză că întotdeauna servitorii făcuseră asta pentru el.

Pregătirea lui pentru a fi rege a început de la vârsta de 10 ani. A fost făcut ofiţer în trei ramuri militare şi la 14 ani a fost trimis la internat în Anglia. Şi-a continuat studiile în Australia, la Colegiul Regal Militar şi a participat la câteva acţiuni militare împotriva facțiunilor comuniste din Thailanda.

În 1977, la cererea mami sale, s-a căsătorit cu o verişoară primară, Soamsawali Kitiyakara. Un an mai târziu, căsnicia s-a destrămat. Peste nouă luni, Prinţul a avut un fiu cu o femei obișnuită, care a devenit a doua sa soţie.

Propria sa mamă a declarat în 1982 despre fiul său că este un Don Juan.

Membrii casei regale l-au încurajat să îşi urmeze pasiunea pentru armată şi mai ales pentru zbor, prinţul devenind pilot de avion în SUA. A pilotat și avioane ale companiei naţionale Thai Airways, dar pasiunea sa a devenit celebră în 1992, când şi-a cumpărat, pentru uzul personal, un avion F16 în valoare de 20 de milioane de dolari.

Bhumibol Adulyadej, tatăl lui Rama X, a murit în octombrie 2016, la vârsta de 88 de ani.

Regele a avut o poveste extraordinară, fiind născut în SUA şi încoronat la numai 18 ani. A fost un anti-comunist convins şi considerat un reper moral al societăţii thailandeze. Bhumibol este cel mai bogat monarh din lume, având o avere de aproximativ 10 miliarde de dolari, în investiţii în finanţe şi agricultură.

Câteva lucruri despre ceremonia de încoronare

Festivitățile vor dura trei zile și vor costa 30 de milioane de dolari. Ceremoniile de încoronare sunt un amestec de ritualuri budiste și hinduse.

Pregătirile pentru eveniment au început în aprilie, când apa a fost colectată din 76 de provincii și binecuvântată într-un ritual sacru, iar apoi păstrată în Templul lui Buda de Smarald.

Regele a fost încoronat în Marele Palat din Bangkok.

Regele Rama X a primit un elefant alb, considerat o zeitate în Thailanda. Elefantul, în vârstă de 33 de ani, a fost descoperit anul trecut și se crede că aduce noroc. În budismul thailandez apariția unui elefant alb este un semn ceresc, care demonstrează monarhul din perioada respectivă este trimisul divinității.

Regele precedent a primit nu mai puțin de zece elefanți albi în timpul vieții. Elefantul nu e însă alb în adevăratul sens al cuvântului, ci este deschis la culoare, iar îngrijitorii i se adresează cu „Înălțimea sa”.

Participanții la ceremonia de încoronare au fost invitați să fie îmbrăcați în galben, culoarea casei regale.

Pentru acest articol am folosit ca surse: The Guardian, Reuters and BBC. Pe mine poți să mă urmărești și pe Facebook și Instagram.


Previous post

Tot ce trebuie să știi despre Sri Lanka, lovită de Paște de terorismul religios

Next post

Celebra plajă din The Beach, Thailanda, închisă până în 2021

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.