Atacurile teroriste de astăzi din Sri Lanka și care, după primele estimări, s-au soldat cu cel puțin 138 de morți și sute de răniți ar putea confirma creșterea tensiunilor religioase din această insulă din Oceanul Indian.

Trei biserici catolice, unde se sărbătorea Paștele, și trei hoteluri din Colombo, capitala țării, au fost lovite de explozii. Ultimele date arată că au fost șapte explozii distincte în mai multe orașe din vestul insulei. Deocamdată nu se cunosc autorii atentatelor, dar acestea vin pe fondul unor conflicte între grupurile religioase principale din Sri Lanka: budiști, musulmani, hinduși și creștini.

Sri Lanka, fața turistică

Sri Lanka este una dintre țările care-ți rămân în suflet pe viață după ce o vizitezi. S-a refăcut cu greu după războiul civil de 26 de ani (1983-2009) dintre minoritarii tamili, din nord, și majoritarii singalezi și, la fel de greu, după tsunamiul care a lovit insula în decembrie 2004 și a lăsat în urmă 50 de mii de morți.

Singalezii au muncit mult la imaginea lor în lume, au încercat să demonstreze că pot fi o destinație turistică de top, iar rezultatele s-au văzut în cifre. Numărul turiștilor a început să crească în ultimii ani, cu 10-11% pe an, iar în 2018 au ajuns la 2,3 milioane. Cei mai mulți, din țara vecină de la nord, India, urmați de chinezi, britanici și germani.

Am fost în Sri Lanka în 2015 și am descoperit o țară cu plaje nesfârşite, vegetaţia spectaculoasă, trenuri incredibil de ieftine, oamenii prietenoşi şi guralivi. Plus elefanţi. Foarte mulți elefanți, care uneori mai scapă din rezervație și ajung pe marginea drumurilor naționale, de unde sunt luați cu binișorul de polițiști și duși înapoi în pădure.

Citește și OAMENI ŞI ELEFANŢI SAU ADEVĂRATELE NESTEMATE DIN SRI LANKA

Pentru că este ieftină și are plaje superbe, Sri Lanka este o super destinație pentru backpackeri din toată lumea. Hikkaduwa e cea mai cunoscută localitate printre hipsteri, în special pentru școlile de surfing, care stau aliniate, una lângă alta, pe plajă.

Citește și CUM ARATĂ ŞI CE POŢI SĂ FACI ÎN „VAMA VECHE” DIN SRI LANKA

Violențele împotriva musulmanilor din Sri Lanka

Dincolo de rezervații naturale, animale, plaje și prețuri mici, Sri Lanka este totuși o țară cu mari probleme. Salariul minim e vreo 80 de euro, cel mediu vreo 500 de euro. Dar, principalele probleme vin de la diferențele religioase dintre locuitorii insulei.

Religia majoritară este cea budistă, 70% din populație, dar mai există hinduși (tamilii din nord) peste 12%, musulmani- cam 10% și creștini- între 7 și 8 %. Potrivit unui sondaj internațional din 2008, Sri Lanka era a treia cea mai religioasă țară din lume (peste 99% din populație a răspuns că religia este parte importantă din viața de zi cu zi).

Primele conflicte religioase din Sri Lanka au fost asociate cu războiul tigrilor tamili (hinduși) pentru independență/ largă autonomie. Ca o paranteză, în acest război civil au apărut pentru prima dată în lume vestele sinucigașe, cu explozibil, care apoi au fost folosite de extremiștii musulmani din Orientul Mijlociu. Hindușii din nord au vrut să se separe de budiști, iar războiul lor de independență a durat până în 2009.

Hindușii tamili au avut o problemă și cu musulmanii, în anii 90, când au vrut să curețe etnic și religios provincia din nordul insulei, i-au alungat pe musulmani și le-au dat foc la moschei.

Mai aproape de zilele noastre, în 2018, autoritățile din Sri Lanka au declarat stare de urgență în regiunea Kandy (o destinație turistică de top a țării), după ce un grup extremist budist a atacat casele, magazinele și moscheile musulmanilor. Un tânăr de 27 de ani a fost ars de viu în timp ce se afla într-o clădire, în timpul atacului.

Ca răzbunare, grupuri de musulmani furioși au atacat un camion condus de un singalez budist. Acesta a murit în urma rănilor. Tensiunile dintre cele două comunități au continuat, iar polițiștii și forțele de ordine singaleze au fost acuzate că au asistat pasive la distrugerile caselor și moscheilor minorității musulmane.

Violențele de anul trecut vin după mai mulți ani în care tensiunile anti-musulmane au crescut în Sri Lanka. Interesant este că grupul extremist budist, Bodu Bala Sena, este condus de călugări, iar principala acuzație adusă musulmanilor a fost aceea că încearcă să-i convertească cu forța pe localnici la islam.

Violențe și presiuni împotriva creștinilor

Nu doar musulmanii s-au plâns de opresiunea majoritarilor, ci și creștinii. Totuși, tensiunile dintre budiști și creștini nu s-au ridicat niciodată la amploarea atentatelor de astăzi. Potrivit Alianței Naționale Creștin-Evanghelice din Sri Lanka, numai anul trecut au existat 86 de incidente (discriminări, violențe, amenințări) verificate împotriva creștinilor și a locurilor de cult creștine.

Luna trecută, mai mulți călugări budiști au încercat să întrerupă slujba religioasă dintr-o biserică creștină.

În raportul său din 2018 privind drepturile omului din Sri Lanka, Departamentul de Stat al SUA a remarcat faptul că unele grupuri și biserici creștine s-au plâns că au fost presate să încheie sau să renunțe la slujbele religioase, după ce autoritățile le-au catalogat drept „adunări neautorizate”.

Desigur, mai este mult până se vor afla autorii atentatelor din noapte de Paști a catolicilor, iar autoritățile din Sri Lanka fac apel la localnici că nu tragă concluzii pripite și să nu le răspândescă pe rețelele sociale. Pe bună dreptate, se tem că acestea ar putea da naștere la răzbunări și alte atacuri teroriste.

Indiferent cine ar fi vinovații, prin aceste atentate, turismul va avea de suferit mult în Sri Lanka. Și parcă nu merită să i se întâmple asta.

Pe mine poți să urmărești și pe Facebook și Instagram.

Previous post

11 lucruri despre Liban pe care nu le găsești în ghidurile turistice

Next post

Tot ce trebuie să știi despre încoronarea regelui Thailandei

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.