Nu am fi ajuns prea curând în insula Langkawi din Malaezia, dacă nu ar fi dat peste noi o promoție de la Qatar Airways bunuță ca preț: 620 de euro de persoană, dus-întors. Dacă nu era oferta, mai degrabă ne-am fi dus în Penang, o insulă din Malaezia aflată mai la sud de Langkawi, tot în Marea Andaman.

Penang este mult mai cunoscută în Europa, dovadă și faptul că trei milioane de străini ajung aici în fiecare an, spre deosebire de Langkawi care, deocamdată, este o destinație de vacanță mai mult pentru localnici: 3,2 milioane de malaezieni în 2018 și doar vreo 300 de mii de străini.

La fața locului am descoperit însă o insulă cu natură splendidă, mult mai puțin afectată de turismul de masă decât insulele vecine din Thailanda, cu servicii relativ bune și prețuri mici. În același timp am dat peste o lumea conservatoare, religioasă musulmană, cu o viață de noapte liniștită, care m-a făcut pe alocuri să-mi fie dor de Phuket sau de Ao Nang, aflate o oră de mers cu ferry boat-ul de Langkawi.

Insula are însă farmecul ei și merită să petreci câteva zile din vacanță acolo. Nu multe, pentru că la un moment s-ar putea să te plictisești.

Cum ajungi în Langkawi?

Telecabina din Langkawi, Malaezia

Dacă nu ești chinez, ca să ai zbor direct de la tine de acasă până în insulă, atunci una dintre variante e Qatar Aiways. București- Doha-Kuala Lumpur- Langkawi pare la prima vedere un traseu cât se poate de sigur. Atenție însă că ultimul capăt de drum la dus și primul la întors vor fi făcute cu Malaysia Airlines și cu Malindo Air, o companie low-cost locală. Precizarea e importantă pentru că Malaysia Airlines ne-a pierdut unul din bagaje, la dus, iar Malindo a întârziat peste două ore la întoarcere, astfel încât am ratat toate legăturile către București.

Citește și: ÎN LANGKAWI, MALAEZIA, NU FACI SEX PE PLAJĂ, DAR POȚI SĂ BEI ALCOOL FĂRĂ TAXE

Nimic de zis, ne-au trimis pe cheltuiala lor la un hotel din Sepang, lângă aeroportul din Kuala Lumpur, până noaptea următoare, când ne-au cumpărat bilete la cursa Qatar spre București. Ce vreau să-ți spun este că Malindo are obiceiul să întârzie aproape zilnic, deci sfatul meu este să te uiți cu atenție la timpul de transfer de pe aeroportul din Kuala Lumpur. Dacă se poate să optezi pentru altă companie aeriană, eu îți sugerez să nu stai pe gânduri. Malindo nu e de încredere.

Cum e vremea? Când e mai bine să te duci?

Noi am fost în august și a fost sufocant de cald. Cald și foarte umed, ca să fiu mai precis. Nu aș putea să spun că ne-au deranjat cele câteva ploi care au fost în două săptămâni, ba chiar e reconfortant să dea peste tine un duș tropical într-o zi călduroasă.

De furtună am avut parte doar în ultima zi, când în decurs de câteva minute am trecut de la o liniște suspectă la un vânt care a întors pe dos barul în care ne savuram berea. În noaptea următoare, în drum spre aeroport, am văzut că furtuna făcuse ceva pagube în insulă: câteva acoperișuri smulse și aruncate pe șosea, vreo doi copaci scoși din rădăcini.

Probabil că cel mai bine e să mergi iarnă în Langkawi, când e mai răcoare, numai că atunci s-ar putea să fie mai aglomerat. Dacă vrei liniște și spațiu să respiri, atunci du-te vara, dar trebuie să suporți căldura.

Merită să-ți petreci vacanța doar în Langkawi?

Plaja Pantai Cenang, Langkawi-Malaezia

Răspunsul e nu. Langkawi e un arhipeleag, din care doar două insule sunt locuite, Langkawi și Tuba. Prima este turistică și are 25 de kilometri de la nord la sud, a doua e mai puțin turistică și mult mai mică.

În Langkawi vei găsi printre cele mai frumoase plaje din lume, păduri tropicale cu macaci obraznici, două orașe turistice cu magazine duty free și restaurante decente, plus multe alte atracții turistice, dar cam atât. De exemplu, dacă închiriezi o mașină cu șofer poți să vezi toate locurile turistice într-o zi. Inclusiv să ajungi la spectaculosul pod suspendat de pe vârful muntelui Machinchang, după ce te urci într-o telecabină care-ți va tăia răsuflarea.

În altă zi poți să faci un tur cu barca cu motor pe insulele din jur, în altă zi poți să mergi să faci snorkeling, iar în altă zi să vizitezi capitala insulei, Kuah, unde este Eagle Square. Dacă nu obișnuiești să zaci cu săptămânile pe plajă, cam 4-5 zile sunt suficiente să faci cam tot ce ai de făcut în Langkawi. Din fericire, insula e super bine conectată, așa că poți să iei un low-cost până în Kuala Lumpur sau să pleci cu ferry boat-ul pe insulele din jur, inclusiv în Thailanda.

Ce poți să faci pe insulă?

Lacul cu apă dulce de pe insula Dayang

Chiar dacă malaezienii i-au prevăzut insulei un destin sută la sută turistic, Langkawi este totuși locuită de aproximativ 100 de mii de localnici, cei mai mulți dintre ei musulmani și, mai important, destul de conservatori. Nu prea există viață de noapte în Langkawi. Nu am văzut oameni beți sau drogați, scandalagii, prostituate. Am văzut în schimb multe familii cu copii, în special din Malaezia, dar și din țările arabe, cu femei învelite în niqab, inclusiv pe plajă.

Nu poți să bei o bere chiar la orice colț de stradă, cele mai multe restaurante nici nu servesc alcool, la fel cum în multe locuri nici nu ești lăsat să fumezi pe terasă. Ideea e că te afli într-o țară musulmană conservatoare și nu prea poți să faci abstracție de asta.

Există însă foarte multe lucruri de făcut în Langkawi, pe lângă excursiile de care am scris mai sus, cum ar fi să mergi la shopping în magazinele din Pantai Cenang sau din Pantai Tengah. Insula are statut de duty-free pentru mai multe produse, printre care alcoolul, ciocolata sau electronicele. Sunt multe locuri de shopping în Pantai Cenang, centrul turistic al insulei, dar recomand, pentru prețuri bune și produse de calitate, magazinul The Zon Duty-Free, din apropierea Underwater World.

Muzeul acvatic nu-ți va stârni însă nicio plăcere, doar dacă nu cumva ai bucuria sadică să admiri pinguini din Antartica aduși la tropice, chinuiți și îngrămădiți într-un acvariu, foci stresate sau maimuțe ținute în cușcă. Sau pești de doi metri lungime băgați într-un acvariu de zece metri. Și mai plătești și aproape 50 de RM (50 de lei) de persoană pentru distracția asta, cu zece RM mai mult decât un localnic.

În schimb, în Pantai Cenang și în Pantai Tengah sunt multe spa-uri super profi, foarte bine cotate pe internet, unde o ședință e undeva pe la 100-120 de RM (100 de lei).

Ce prețuri sunt în Langkawi?

Insula Langkawi, Malaezia

Prețurile sunt ok în insulă. Cazare găsești mai mult decât decentă la 20-25 de dolari pe noapte. Sau poți să stai într-un resort cu piscină și cascade artificiale cu 250-300 de lei pe noapte, camera. Ofertele sunt chiar pentru toată lumea, iar prețurile mai mici decât în insulele thailandeze.

În ceea ce privește mâncarea, nici aici nu vei simți dureri în stomac când vei primi nota de plată: cu 25-27 de lei de persoană poți să mănânci decent la o masă de prânz.

Dacă ești backpacker atunci te vei bucura când vei citi că seara în Pantai Cenang este o piață în aer liber, cu tonete de mâncare, unde localnicii fac tot felul de minunății, la prețuri modice. Cu 2-3 RM poți să mănânci frigărui de calamar, pui, vită, oaie sau clătitele malaeziene, apam balik.

O excursie cu barca de jumătate de zi la trei insule turistice, printre care și una care este în formă de femeie însărcinată, a costat 55 de lei de persoană, iar un tur cu o mașină privată prin insulă, pentru o zi întreagă, a costat 350 de lei. Decent.

Ce bunătăți poți să mănânci în Langkawi?

Pantai Cenang, Langkawi-Malaezia

Deși îmi place foarte mult mâncarea din sud-estul Asiei, aș putea spune totuși că mâncarea malaeziană e, undeva, la coada listei. E cam grea pentru gustul meu și folosește foarte mult ouă. Din fericire, bucătăria malay abundă în lemongrass și galangal, ceea ce mai salvează lucrurile.

Am mâncat însă și chestii delicioase în Langkawi, cum ar fi masak lemak, un curry cu lapte de cocos, foarte condimentat; goreng kunyit, adică pui prăjit cu turmeric în stil malaezian; mee kari, un curry cu paste cu ou, de asemenea foarte condimentat.

Pe insulă sunt și foarte multe restaurante thailandeze, arăbești, tucești sau indiene. Deci dacă vrei să te simți ca acasă poți să mănânci liniștit o șaorma de la arabi. Sau un McDonalds de la mall.

Hartă Malaezia: Penang și Langkawi
Plaja Tanjung Rhu
Pantai Cenang, Langkawi-Malaezia

Pe mine poți să mă urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Previous post

Secretele neplăcute ale unui bilet de avion ieftin

Next post

Româncele din Fâșia Gaza care trăiesc între islamism și războaie

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.