Ponturi

Cum scapi de problemele cauzate de schimbarea fusului orar (Jet Lag)

Din fericire, eu nu prea sufăr de Jet Lag, dar am văzut oameni în jurul meu care sunt pur și simplu distruși din cauza unei schimbări bruște de fus orar de 5-6 ore. Nu mai pot dormi, nici mânca, sunt irascibili și suferă de amețeli și dureri groaznice de cap. Jet Lag afectează majoritatea călătorilor, într-o măsură mai mică sau mai mare. Contează și direcția de mers, în timp ce unii își revin mai repede dacă zboară de la est la vest, alții, dimpotrivă, se descurcă mai ușor dacă zboară invers.

În fine, s-a mai constatat că oamenii cei mai afectați de Jet Lag sunt cei care au un program zilnic rigid. Spre exemplu, dacă ești genul care se trezește în fiecare dimineață la ora 7 și se culcă în fiecare seară la 22, atunci ești victimă sigură.

Ca regulă generală, se spune că ai avea nevoie cam de o zi de recuperare pentru fiecare oră schimbată. Adică dacă pleci din România și mergi în Thailanda, îți trebuie cam cinci zile până când organismul tău se adaptează noului fus orar.

Există totuși niște metode care te ajută să treci mai ușor peste Jet Lag. Am găsit câteva sfaturi în acest sens pe independenttraveler.com și am să le pun aici, în speranța că vor fi utile.

Înainte de plecarea în călătorie

Prima regulă este aceea că trebuie să fii într-o formă fizică bună înainte de a pleca într-o călătorie foarte lungă cu avionul. Cu alte cuvinte, trebuie să dormi bine, să mănânci bine, să fii hidratat corespunzător. Cel mai prost lucru pe care poți să-l faci este să te urci mahmur în avion. Știu că tentația e mare, dar mai bine te pui în cap după ce ajungi în vacanță și nu înainte.

Unii călători mai experimentați fac exerciții fizice înainte de a ajunge la aeroport, pentru a putea dormi mai bine în avion. Dacă nu ești genul care merge la sală, atunci poți face lucruri simple, cum ar fi să mergi pe jos și să urci scările din aeroport. Evită deci scările rulante și lifturile. Cică ajută.

În al doilea rând, e bine să-ți adaptezi obiceiurile zilnice sau, cum se spune, să-ți reglezi ceasul interior, cu câteva zile înainte de plecare. Dacă mergi, spre exemplu, de la est la vest și trebuie să suporți o schimbare de fus orar de 3 ore, încearcă să stai treaz până mai târziu decât de obicei și să dormi până mai târziu. Astfel, dacă te obișnuiești să te culci la 1 a.m și să te trezești la 9 a.m la tine acasă, vei fi pregătit să faci același lucru și la destinație, unde ora 1 înseamnă 10, iar 9 înseamnă ora 6 a.m. Dacă, dimpotrivă, călătorești de la vest la est trebuie să faci exact contrariul: să te trezești și să te culci mai devreme.

Cică ajută și dacă porți la tine două ceasuri, unul setat cu ora curentă și celălalt cu ora de la destinația ta. Această șmecherie te pregătește mental pentru noul fus orar.

În timpul zborului

Și aici, prima regulă este să ai grijă de corpul tău. Rămâi hidratat, nu consuma alcool și nici băuturi cu cafeină. Bea în schimb cât mai multă apă.

Ridică-te cât mai des de pe scaun, mergi, întinde-te. Încearcă să faci câteva exerciții fizice. Acestea ajută la circulația sângelui în tot corpul, stimulează circulația periferică, afectată într-o cabină presurizată.

Alte ponturi împotriva Jet Lag: ridică-te des pe scaun, mergi să-ți speli fața sau stai în picioare pentru câteva minute. Poartă haine lejere, folosește o pernă de gât, mască de față, bagă-ți căști în urechi împotriva zgomotului. De asemenea, evită încălțămintea care alunecă sau tocurile înalte.

Medicamente împotriva Jet Lag

Melatonina este o substanță care contribuie la un somn bun. Există sub formă de pastile și mulți călători spun că este foarte eficientă împotriva Jet Lag-ului. În orice caz, pe cât e de populară, pe atât e de controversată. Unele studii arată că folosită într-o doză incorectă, melatonina produce mai multă oboseală. Deci, înainte să iei aceste pastile, fii sigur că ai citit bine instrucțiunile.

Mai există un remediu homeopatic care se cheamă No-Jet-Lag. Compania producătoare spune că tabletele respective sunt bune împotriva tuturor simptomelor.

Un remediu natural 100%, folosit de mulți călători cu experiență, îl reprezintă o pungă de cireșe uscate.

Alți călători folosesc pastile de dormit pentru un somn odihnitor, atât în avion, cât și după ce au ajuns la hotel. Pe unii această metodă îi ajută, în timp ce pe alții îi face să se simtă groggy.

Tot un remediu natural, recomandat de unii cercetători, este să stai 15-20 de minute cu fața în lumina soarelui, fără ochelari de soare, imediat după ce aterizezi. Cică funcționează.

Aplicații de mobil anti-Jet Lag

Există mai multe aplicații dezvoltate în ultima perioadă împotriva Jet Lag. Spre exemplu, introdu-ți detaliile zborului în Jet Lag Rooster ori Entrain și îți va fi creat un program personalizat în care vei afla când să dormi, când să mănânci sau să iei melatonină pentru a fi pregătit de schimbarea orei. Ambele aplicații sunt valabile atât pe iPhone cât și Android.

Metode care țin de dietă

Așa-numita ”dietă Jet Lag”, care reprezintă o alternanță de masă copioasă și post, timp de trei zile, era foarte popular în urmă cu câțiva ani. Armata SUA ar fi testat-o și a ajuns la concluzia că nu are efectele scontate. Totuși, dieta a fost folosită de Ronald și Nancy Reagan pe când erau la Casa Albă, iar alți călători o folosesc în continuare. Poți să o încerci și tu, o găsești aici.

Ca regulă generală, înainte de a pleca într-o asemenea călătorie, trebuie să mănânci alimente ușor digerabile, care conțin fibre.

Cam astea ar fi în mare sfaturile anti-Jet Lag. Sper să folosească la ceva.

 

 

 

Gabriel Bejan

Recente

Tunisia. Oamenii deșertului și planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor

Vremurile tulburi prin care trece acum Tunisia, după ce președintele ales Kais Saied a dizolvat…

4 luni in urma

“MAdC e și despre tine!” – o campanie de colectare de obiecte cu povești, demarată pentru Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

“MAdC e și despre tine!” este o campanie de colectare a unor obiecte însoțite de…

6 luni in urma

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

Când începi să crești în era Schumacher versus Hakkinen, iar două decenii mai târziu vine…

6 luni in urma

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și…

7 luni in urma

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să…

7 luni in urma

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Zborurile internaționale spre Maroc vor fi reluate pe 15 iunie 2021, ceea ce înseamnă că…

8 luni in urma