Categorii: Culinare

Reţeta zilei. „Devilled chicken” sau plăcerea care te face să scoţi flăcări pe gură în Sri Lanka

Bucătăria din Sri Lanka este cunoscută a fi printre cele mai „iuţi” din lume şi, poate nu întâmplător, există o sumedenie de feluri de mâncare numite”devilled”: cu carne de pui, peşte, calamar etc. Când un singalez îţi spune că o mâncare este iute trebuie să înţelegi că te paşte pericolul, la propriu, de a-ţi ieşi flăcări pe gură şi nas. De aceea, la restaurantele locale, puteţi să cereţi o variantă mai domoală, atunci când comandaţi spre exemplu „devilled chichen”.  Aceasta este una dintre cele mai gustoase şi mai uşor de gătit mâncăruri din Sri Lanka.

Ce-ţi trebuie?

– 500 grame de piept şi pulpe de pui

– o bucată de ghimbir dată prin răzătoare

– 4 căţei de usturoi pisaţi

– 2 ardei graşi mari

– 2-3 ardei iuţi verzi, tăiaţi fâşii

– o ceapă mare tăiată cuburi mari

– 2 roşii tăiate în patru

– patru linguri de pastă de tomate

– 2 linguriţe de praf de chilli (cine nu suportă mâncarea prea iute poate renunţa la praful de chilli sau la ardeii iuţi)

.- 2 linguri de sos de soia

Cum se face?

1. Puiul se taie cuburi, se condimentează cu sare şi praf de chilli şi se prăjeşte într-un wok. După ce este prăjit se scoate într-un vas şi se pune deoparte.

2. Pasta de tomate şi sosul de soia se amestecă într-un bol. Într-un vas antiaderent (teflon) se încinge puţin ulei şi se căleşte ghimbirul împreună cu usturoiul. Se adaugă praful de chilli şi se amestecă, apoi pasta de tomate cu sosul de soia. Se ţine la foc mare. Se omogenizează, apoi se toarnă carnea de pui şi legumele tocate. Se amestecă şi se mai lasă pe foc 2- 3 minute. Legumele trebuie să rămână aproape crude. Se mănâncă cu orez prăjit (fried rice).

Cum se face orezul prăjit?

O cană de orez se pune la fiert în trei căni de apă în care, înainte, s-a pus un cub de supă concentrată. După ce se fierbe se lasă la răcit. Când se răceşte orezul, într-un wok se pun la călit, un morcov tocat, o ceapă medie, tocată mărunt, o bucată de ghimbir tocată mărunt, doi căţei de usturoi tocaţi şi, opţional, jumătate de cană de mazăre şi jumătate de cană de boabe de porumb. Când legumele sunt călite, uşor aurii, se face un loc în mijloc şi se sparg două ouă. Se amestecă cu legumele. Imediat se adaugă o legătură de ceapă verde tocată mărunt şi orezul fiert. Se amestecă bine şi se prăjeşte orezul 3- 4 minute. Peste el se toarnă 2 linguri de sos de soia şi o lingură de sos de stridii. Se lasă aproximativ un minut şi este gata. (Travel Zoom)

Travel Zoom

Travel Zoom este un site de călătorii care îşi propune să ofere informaţii verificate şi recomandări utile turiştilor aflaţi în căutarea unor destinaţii ideale pentru vacanţă. Travel Zoom promovează turismul care dezvoltă caracterul geografic al unui loc-mediul, cultura, tradiţiile şi binele oamenilor- şi le recomandă turiştilor ca, prin tot ceea ce fac, să susţină identitatea, tradiţiile şi afacerile locale.

Comentarii

Recente

Tunisia. Oamenii deșertului și planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor

Vremurile tulburi prin care trece acum Tunisia, după ce președintele ales Kais Saied a dizolvat…

4 luni in urma

“MAdC e și despre tine!” – o campanie de colectare de obiecte cu povești, demarată pentru Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

“MAdC e și despre tine!” este o campanie de colectare a unor obiecte însoțite de…

6 luni in urma

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

Când începi să crești în era Schumacher versus Hakkinen, iar două decenii mai târziu vine…

6 luni in urma

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și…

7 luni in urma

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să…

7 luni in urma

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Zborurile internaționale spre Maroc vor fi reluate pe 15 iunie 2021, ceea ce înseamnă că…

8 luni in urma