Categorii: AmericaExoticStory

Probleme în Templul Fotbalului? Cât de pregătită este Brazilia pentru Campionatul Mondial

Dacă spuneai în urmă cu câţiva ani că pe străzile din Rio de Janeiro vor ieşi oameni protestând împotriva organizării Campionatului Mondial de Fotbal, cu pancarte în mâini pe scrie „Theachers are worth more than Neymar” (Profesorii sunt mai valoroşi decât Neymar), ai fi fost considerat nebun.

Peste o lună vom vedea însă dacă jocul bun al vedetei echipei lor naţionale îi va face totuşi pe brazilieni să uite că statul lor a cheltuit 13 miliarde de dolari pentru acest eveniment, în timp ce profesorii fac grevă din cauza salariilor mici, iar spitalele sunt suprapopulate.

Fotbalul mondial a fost luat prin surprindere în 2013 şi 2014, când o mulţime de brazilieni au ieşit în stradă să protesteze împotriva a ceea ce era considerată o mândrie naţională: organizarea Campionatului Mondial de Fotbal. Scandalul a plecat însă tot de la o surpriză şi anume de la momentul în care oamenii au aflat că Guvernul minţea cu neruşinare atunci când a spus că nu va cheltui bani publici pentru acest eveniment.  Nota de plată, 29 de miliarde de reais (13 miliarde de dolari), i-a făcut pe iubitorii fotbalului să-şi aducă aminte că, deşi ţara lor e dată uneori exemplu de creştere economică, o mare parte din populaţie trăieşte în favele* (cartierele săracilor), salariile profesorilor sunt mărunţiş, iar la spital trebuie să stai la coadă cu zilele ca să te vadă un doctor. Învătământul brazilian este printre cele mai slabe lume- locul 88 din 122 de ţări măsurate, potrivit World Economic Forum’s 2013 Human Capital Index. Lucrurile s-au mai liniştit între timp, dar sondajele arată că acum mai puţin de jumătate din populaţie consideră campionatul mondial un lucru pozitiv pentru Brazilia.

„Brazilia este o ţară în care lucrurile se văd diferit, dar până la urmă totul iese bine”

Protestele din 2013 au făcut ca mulţi să se întrebe dacă a fost, totuşi, o idee bună ca acest eveniment sportiv să fie dat pe mâna brazilienilor. Dar cum se văd lucrurile acum, cu câteva zile înainte de începerea meciurilor? Cel mai bine pot răspunde localnicii, aşa că am stat de vorbă cu prietenul Burme Burmambert (Merdin), un român din Mangalia stabilit de multă vreme în Rio de Janeiro şi care conduce un hotel din acest oraş. Pe Burme l-am cunoscut în 2008 iar povestea lui poate fi citită aici

 

 

-Când ne-am cunoscut în 2008, în Rio de Janeiro, oamenii păreau foarte mândri că ţara lor organizează Campionatul Mondial de Fotbal. Îmi aduc aminte că aşa scria pe un panou mare la intrarea pe stadionul Maracana. Ce s-a schimbat între timp?

Burme: Brazilienii au aşteptat mult acest moment. Nu au uitat, după atâţia ani, cum au pierdut finala din jocul cu Uruguay din 1950, iar portarul Barbosa nu a fost iertat până astăzi pentru golul primit. În aceste condiţii, brazilienii vor să simtă gustul victoriei la ei acasă. Probleme au apărut însă pentru că Guvernul a spus că nu o să folosească bani de la stat- cea mai mare parte o să fie plătită de firme private- dar nu a fost aşa. Până acum s-au cheltuit 29 de miliarde de reais, în condiţiile în care aşa-numitele câştiguri pentru populaţie- infrastructură, aeroporturi moderne, spitale- lasă de dorit. De fapt, mai sunt multe lucruri de făcut, chiar şi pentru Mondial. Astăzi, la câteva zile înainte de începutul campionatului, două stadioane nu sunt încă gata.

– Se trăieşte mai rău acum decât în 2008?

Burme: Economia creşte cu 2-3% pe an, dar inflaţia oficială a ajuns la 6,5%. În buzunare simţim că nu e doar atât, e mai mare. Şomajul în ţară este de 6,5%, aici în Rio este de 3%. Salariile nu au ţinut însă pasul cu inflaţia.

– La proteste am văzut că oamenii invocau situaţia profesorilor, faptul că învăţământul brazilian este la pământ. Tu, care ai un copil la şcoală, cum vezi lucrurile astea?

Burme: Protestele au început sub pretextul că s-a scumpit biletul de autobuz cu 20 centavos (n.r.-subdiviziune a realului, moneda braziliană). Dar nu numai săracii au ieşit în stradă ci şi aşa-numita „clasă medie”. Oamenii sunt nemulţumiţi că învăţământul este la pământ, iar în spitale nu sunt doctori. Pentru că sunt prost plătiţi, profesorii au stat anul trecut trei luni în grevă. Îţi dai seama cât au pierdut elevii!

Eu sunt nevoit să plătesc pentru o şcoală particulară şi nu este deloc ieftin.

– Spitalele de stat cum sunt?

Burme: Aici sistemul public se numeşte sistemul unic de sănătate, SUS. Lasă mult de dorit. Sunt puţine spitale, pline de bolnavi, care stau la cozi imense ca să fie trataţi. Nu sunt doctori, în ultimul timp au început să aducă medici din Cuba. Există şi o mare corupţie în mijlocul sistemului.

 

Cartierele sărace se iţesc din spatele hotelurilor de pe plaja Copacabana

– Am citit că investitiile pe care le face statul brazilian pentru siguranţa pe străzi în timpul campionatului sunt uriaşe, peste 2 miliarde de dolari. Ce se întâmplă, a crescut violenţa pe stradă, în favele?

Burme: Există o mare îngrijorare că ar putea fi manifestaţii în timpul campionatului şi, da, a crescut şi infracţionalitatea. De exemplu, în cartierul în care este hotelul, furturile de maşini, telefoane mobile etc au crescut cu 70%. Guvernul a ocupat favelele strategice, cele aflate lângă cartiere în care vor fi turişti sau cele de lângă străzile principale. Aici au instalat unităţi speciale de poliţie UPP- Unidade de Policia Pacificadora. Din acest motiv, bandele au trebuit să caute alte locuri şi căi pentru a face bani. Nu cred însă că în timpul campionatului vor fi probleme cu violenţa pentru că autorităţile vor scoate şi forţele armate pe stradă.

– Un alt scandal a fost faptul că FIFA ar fi fost nemulţumită că unii hotelieri şi prestatori de servicii încearcă să facă speculă, să crească nejustificat tarifele pe perioada campionatului. Chiar este aşa?

Burme: Nu în totalitate. Hotelurile au mărit preţurile, e normal să se întâmple aşa în toate locurile unde sunt evenimente, vezi Londra la Olimpiadă, Africa de Sud, la Campionatul Mondial de Fotbal. FIFA nu are însă cum să fie supărată, ea câştigă. Agenţia oficială a FIFA, Match, este responsabilă pentru toate cazările din hoteluri şi câştigă un procent din vânzare. De fapt, ea cumpără de la hoteluri şi vinde la turişti cum vrea ea. Aş vrea să spun însă că doar un oraş are toate locurile de cazare ocupate, Rio de Janeiro-care este şi centrul oficial al campionatului, celelalte oraşe au camere libere. De exemplu, Sao Paulo are ocupate doar 50% din locuri. Din acest motiv, în zilele următoare sigur o să mai cadă preţurile.

– În concluzie, ce crezi, o să iasă bine acest campionat?

Burme: Deşi sunt o grămadă de probleme, sunt sigur că Brazilia o să organizeze un campionatul excelent. Brazilia este o ţară în care lucrurile sunt văzute diferit, dar până la urmă totul iese bine.

 

Stadionul Maracana s-a pregătit pentru finala din 2014

 

Maracana

Maracana, pe numele complet „Estadio Jornalista Mario Filho”, este probabil cel mai cunoscut stadion din lume, dar în prezent este departe de gloria de altădată. În 1950, când se disputa finala de coşmar Brazilia- Uruguay,  Maracana putea găzdui aproape 200.000 de spectatori. Acum, capacitatea maximă este de doar 76.935 oameni, fiind depăşit de multe arene din lume şi chiar din America de Sud. Pe Maracana joacă în acest moment cele patru echipe din Rio de Janeiro: Botafogo, Flamengo, Fluminense şi Vasco de Gama, înscrise în Campionatul Carioca (al Statului Rio de Janeiro).

La campionatul mondial, în faza grupelor, se vor disputa meciurile Argentina- Bosnia, Spania-Chile, Belgia- Rusia şi Ecuador- Franţa. Şi, bineînţeles, marea finală de pe 13 iulie. (Gabriel Bejan)

 

*Favele- cartierele săracilor din Brazilia. Citeşte aici povestea celei mai cunoscute favele.

 

 

 

Gabriel Bejan

Comentarii

Recente

Tunisia. Oamenii deșertului și planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor

Vremurile tulburi prin care trece acum Tunisia, după ce președintele ales Kais Saied a dizolvat…

5 luni in urma

“MAdC e și despre tine!” – o campanie de colectare de obiecte cu povești, demarată pentru Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

“MAdC e și despre tine!” este o campanie de colectare a unor obiecte însoțite de…

6 luni in urma

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

Când începi să crești în era Schumacher versus Hakkinen, iar două decenii mai târziu vine…

7 luni in urma

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și…

7 luni in urma

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să…

7 luni in urma

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Zborurile internaționale spre Maroc vor fi reluate pe 15 iunie 2021, ceea ce înseamnă că…

9 luni in urma