Ponturi

8 motive pentru care merită să mergi în Cipru în noiembrie

La final de octombrie şi început de noiembrie, Cipru este o soluție excelentă pentru o vacanță super-reușită. Eu am ales stațiunea Ayia Napa, un fel de Ibiza a estului, plină de cluburi, puburi şi cu o viață de noapte trepidantă. În extrasezon, lucrurile arată un pic altfel, dar schimbarea este în bine. Avantaje? Numeroase.

De Petre Bădică. Fotografiile aparțin autorului.

1. Poți rezerva zborul spre Cipru din timp (cu 1-2 luni în urmă) prin compania Wizz-Air, care face curse zilnice spre Larnaca, la prețul de 65 de euro de persoană, dus-întors. Pentru o călătorie de două ore este o ofertă fără concurenţă. Bun este și prețul drumului din Larnaca la Ayia Napa (35 de minute, 40 de kilometri). Recomand să fie făcut cu taxiul (10 euro de persoană, în caz că sunteți un grup de șase). Există autobuze directe la 6 euro, dar în extrasezon trebuie așteptate, pentru că sunt mai puţine curse.

2. Cazarea în această perioadă este pe alese. În două minute îţi faci un cont pe booking.com, iar peste câteva minute începi să înoţi printre superofertele de cazare pentru Ayia Napa. Pe lângă prețul redus din start cu 25-30% față de sezon, ai reduceri punctuale și substanțiale. Recomand hotelul Cleopatra, unde patru nopți m-au costat 144 de euro. Camerele sunt, de fapt, nişte apartamente uriașe cu două camere, iar micul dejun, foarte generos, tip bufet, merită cei cinci euro de persoană plătiți în plus.

3. Aglomerația lipsește cu desăvârșire la final de octombrie, început de noiembrie. Din iunie până în septembrie, Ayia Napa este o stațiune foarte zgomotoasă, cu petreceri care țin până în zori. Toamna nu există acea senzație inconfortabilă de cearșaf lângă cearșaf, iar plajele și străzile devin loc de promenadă ori șuetă.

4. Deși este ultra-extrasezon, toate barurile și restaurantele sunt deschise. E drept, sunt puține taverne tradiționale (vreo două), iar eu v-o recomand pe cea numită Taverna lui Tony. E un pic mai scumpă, dar face toți banii, deoarece poți alege preparate din oaie, vită, porc, fructe de mare sau chiar iepure. Prețurile la restaurante sunt asemănătoare cu cele din Grecia (din sezon). Un fel de mâncare este 10-12 euro, o bere la terasă 2-3 euro. Trebuie spus că există multe localuri kitch cu specific americănesc (spre exemplu unele care amintesc de lumea dispărută a dinozaurilor). De evitat restaurantele din port care nu își merită banii (scump), iar mâncarea e fără gust. Neaparat trebuie să gustați prăjiturile de la cele două cofetării deschise. Pentru doi euro ai parte de o surpriză minunată. Recomand să vă cumpărați bere de la supermarket (un euro cutia).

5. Puteți face o cură de shopping (pentru pasionați există și case de pariuri deschise). Vestea bună este că pretutindeni întâlnești reduceri foarte mari. Mi-am luat o pereche de bocanci mișto la 39 de euro și una de pantofi lejeri de vară la 9 euro. Prietena mea și-a cumpărat niște ghete, din pânză, la 5 euro. Magneți – un euro.

6. Plaja este cu nisip destul de fin, prețul unui șezlong fiind cam piperat – 2,5 euro, dar se poate sta și pe nisip. Apa este minunată, limpede, chiar dacă în anumite locuri sunt pietre pe fundul mării.

7. Dar poate cel mai important motiv pentru care merită să mergeţi în Cipru în această perioadă este temperatura: 25-28 de grade. Se poate face fără probleme plajă, dar și baie. Apa are temperatura de 24 de grade, cam ca la Marea Neagră în august. Adesea, apare câte o ploaie scurtă, dar într-o oră sau două poți reveni pe plajă. Dacă aveți chef, puteți sta și noaptea pe plajă. Noi am făcut și baie.

8. Pentru cei mai agitați, există și câteva cluburi și discoteci deschise. Noi le-am evitat, dar le puteți găsi după zgomot sau întrebând taximetriști.

Travel Zoom

Travel Zoom este un site de călătorii care îşi propune să ofere informaţii verificate şi recomandări utile turiştilor aflaţi în căutarea unor destinaţii ideale pentru vacanţă. Travel Zoom promovează turismul care dezvoltă caracterul geografic al unui loc-mediul, cultura, tradiţiile şi binele oamenilor- şi le recomandă turiştilor ca, prin tot ceea ce fac, să susţină identitatea, tradiţiile şi afacerile locale.

Comentarii

  • Foarte interesant tot comentariul,incercam Cipru luna viitoare in octombrie, se pare ca nu are rost sa ne facem probleme cu vremea,si hotelul pare ok,de mare ajutor toate informatiile.

  • Am fost in Cipru in Paphos in aprilie am facut baie in fiecare zi preturi f bune la cazare dar toate restaurantele mâncare proasta si scumpa am platit si 70 euro pt 2 persoane si am mincat niste resturi mentionez ca nu sunt pretentios la mincare dar se face o mare japca pe turisti . Eu vorbesc grecește am fost la o taverna unde am comandat aceiași mâncare ca un grup de ciprioti pentru ei au adus niste farfurii bogate ca in Grecia si noua niste resturi in rest bautura multa stil englezesc si ieftina labarurile englezesti

Recente

Tunisia. Oamenii deșertului și planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor

Vremurile tulburi prin care trece acum Tunisia, după ce președintele ales Kais Saied a dizolvat…

1 an in urma

“MAdC e și despre tine!” – o campanie de colectare de obiecte cu povești, demarată pentru Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

“MAdC e și despre tine!” este o campanie de colectare a unor obiecte însoțite de…

2 ani in urma

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

Când începi să crești în era Schumacher versus Hakkinen, iar două decenii mai târziu vine…

2 ani in urma

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și…

2 ani in urma

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să…

2 ani in urma

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Zborurile internaționale spre Maroc vor fi reluate pe 15 iunie 2021, ceea ce înseamnă că…

2 ani in urma