Culinare

Cele mai bune 11 feluri de mâncare din lume

Care sunt cele mai bune mâncăruri din lume? Nu este o întrebare la care se poate răspunde ușor, atâta vreme cât fiecare dintre noi are propriile preferințe. Ei bine, cu ceva timp în urmă, CNN Travel a încercat să răspundă la întrebare asta, cu ajutorul unor experți, și a făcut un clasament cu vreo 50 de feluri de mâncare din toată lumea. Noi le-am selectat pe primele 11. Iată-le mai jos.

Massaman curry

1.  Massaman curry, Thailanda

Massaman curry este un fel de mâncare thailandez dar care este orginar, se pare, din Persia, fiind adus în ”Țara zâmbetelor” în secolul 17. În fine, se spune că ar fi regele mâncărurilor de tip ”curry” și se gătește, în principal, cu carne de pui, dar și cu carne de vită, porc etc. Diferența ar consta în condimentele folosite la pasta de curry, care fac massaman curry cu adevărat specială.

Pizza Napoletana

2. Pizza napoletană

Cea mai bună pizza din lume a fost și este în continuare cea din Napoli. Pizza originală napoletană se bazează pe simplitate, se gătește doar în cuptoare cu lemne și folosește sare de mare, făină de gâu de calitate superioară, trei tipuri de roșii proaspete, iar aluatul este rulat manual. Ingredientele de bază sunt: aluat, roșii, ulei de măsline, sare și busuioc (pizza marinara nici nu conține brânză). Napoletanii au creat astfel o mâncare pe care puțini o fac cum trebuie, dar toată lumea o preferă în varianta ei originală.

3. Ciocolata, originară din Mexic

Nu sunt multe de spus despre ciocolată, pe care toată lumea o cunoaște și toată lumea o mănâncă. Din acest motiv nici nu ar avea cum să lipsească din acest top. Se spune că ciocolata a fost inventată pe teritorul Mexicului de astăzi de mayași, care o consumau sub formă lichidă.

Sushi

4. Sushi, Japonia

Când stai să te gândești că branduri uriașe precum Toyota, Sony, Nikon sau Yamaha au fost create de oameni care nu se hrănesc cu ceva complicat decât cu pește crud și orez, nu poți să nu te gândești că trebuie să existe o legătură între cele două lucruri. Apoi, japonezii nu degeaba trăiesc așa de mult- ei vor pur și simplu să aibă timp să mănânce o chestie atât de gustoasă.

Rață de Peking

5. Rața din Peking, China.

Tot secretul la acest fel de mâncare este glazura în care este învelită rața. Friptă la foc mic în cuptor, crocantă, pielea de pe rața de Peking este atât de bună încât restaurantele autentice servesc mai multă piele decât carne. Ai putea spune că, în afară de în zbor sau plutind pe apă, acesta este singurul mod în care dorești să vezi o rață.

6. Hamburgerul

Nu prea avem ce comenta despre ce hamburger. Dacă doar un singur producător, McDonald’s, vinde în fiecare an hamburgeri în valoare de 20 de miliarde de dolari atunci ăsta e un motiv suficient de puternic să-l includem în topul felurilor de mâncare preferate de oamenii din toată lumea.

Penang asam laksa

7. Penang assam laksa, Malaysia

Unul din cele mai cunoscute feluri de mâncare din Malaysia este o pastă de pește picant-acrișoară cu tăieței. Tamarind-ul este un ingredient esențial în acest fel de mâncare (”assam” înseamnă tamarind, iar Penang este un stat din Malaezia).

Tom yum goong

8. Tom yum goong

Tom yum goong este cea mai bună supă thailandeză care se face cu creveți, ciuperci, roșii, lemongrass, galangal și frunze de kaffir. De obicei se face și cu lapte de cocos. Tom yum goong adună la un loc cele mai bune gusturi thailandeze: acrișor, sărat, iute și dulce. Din fericire este și foarte ieftină.

9. Înghețata

Nici aici nu prea sunt multe de spus. Decât poate că cei mai mulți oameni o preferă pe cea în stil american cu nuci, bezea și sos de ciocolată.

Pui Muamba

10. Pui muamba din Gabon

O versiune mai occidentală a acestui fel de mâncare din Gabon este cea în care puiul se scufundă în unt de arahide. Rețeta originală din Africa presupune însă ca ingrediente: pui, ardei iute, usturoi, roșii, piper, sare, okra și unt de palmier (de fapt, untul de palmier este adevăratul secret al acestei minunății culinare).

Rendang

11. Rendang din Indonezia

Rețeta acestui fel de mâncare tradițional din Indonezia presupune, pe scurt, următoarele: Carnea de vită este fiartă lent, la foc mic cu lapte de cocos și cu un amestec de lemongrass, galangal, usturoi, turmeric, ghimbir și ardei iute. Se lasă la fiert câteva ore pentru a ajunge un fel de mâncare absolut divin. Se mănâncă imediat după ce este gătită, dar mulți cred că este mai bună dacă este lăsată peste noapte.


Adnana Mocan

Comentarii

Recente

Tunisia. Oamenii deșertului și planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor

Vremurile tulburi prin care trece acum Tunisia, după ce președintele ales Kais Saied a dizolvat…

4 luni in urma

“MAdC e și despre tine!” – o campanie de colectare de obiecte cu povești, demarată pentru Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

“MAdC e și despre tine!” este o campanie de colectare a unor obiecte însoțite de…

6 luni in urma

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

Când începi să crești în era Schumacher versus Hakkinen, iar două decenii mai târziu vine…

6 luni in urma

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și…

7 luni in urma

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să…

7 luni in urma

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Zborurile internaționale spre Maroc vor fi reluate pe 15 iunie 2021, ceea ce înseamnă că…

8 luni in urma