Categorii: Story

De ce ard hotelurile în Dubai

Banii nu aduc întotdeauna și… siguranță în construcții. Așa ar putea suna un modern proverb din Dubai, după ce mai mulți zgârâie-nori din acest emirat au trecut, în ultimii ani, prin incendii serioase, cauzate de materialele folosite pentru construcția acestora. Focul care a cuprins în noaptea de Revelion una dintre cele mai înalte clădiri din lume este doar ultimul dintr-o serie mai lungă.

Pe scurt, Address Downtown este un hotel cu 63 de etaje, din categoria 5 stele premium. Incendiul din noaptea de 31 decembrie a izbucnit la nivelul 20 și, în mai puțin de 5 minute, focul s-a răspândit la alte 20 de etaje. Parcă după o schemă deja știută, flăcările s-au întins pe exteriorul clădirii, placat cu panouri făcute din aluminiu și un material poliuretanic, ușor inflamabil în condiții de aer uscat, cum e cel din deșertul Arabiei.

Address Hotel nu este însă primul zgârâie-nori din Dubai care pățește un asemenea necaz. Potrivit Gulfbusiness.com, în februarie 2015, un alt turn din Dubai a luat foc în condiții similare. Este vorba despre Torch Tower din Dubai Marina, înalt de 352 de metri, unul din cele mai mari din lume. Focul a izbucnit la etajul 50, într-un colț al clădirii, și s-a extins foarte repede și la alte etaje. Nu au fost victime, dar pagubele au fost majore.

Dacă mergem în urmă vedem că, în noiembrie 2012, Tamweel Tower, un alt zgârâie-nori din Dubai, pățește exact la fel. Incendiul a izbucnit de la o țigară aruncată aiurea la gunoi, focul răspândindu-se apoi prin scheletele de aluminiu de pe laturile turnului, până la acoperiș. Cauza oficială a extinderii incendiului de la Tamweel Tower a fost aceea că panourile din aluminiu compozit, folosite pentru îmbrăcarea exteriorului clădirii, nu erau rezistente la foc. Aceste panouri ar conține un amestec, potențial periculos, din aluminiu și poliuretan, scrie Gulfbusiness.com, citând oficiali din emirate. Materialul inflamabil este introdus între straturile de aluminiu, iar atunci când este expus la flacără sau la căldură extremă se aprinde. În unele cazuri, situația este agravată de faptul că aceste panouri au pungi de aer pe dedesubt, permițând astfel flăcărilor și căldurii să treacă pe partea cealaltă a panourilor.

În urma accidentului din 2012, autoritățile din Emirate au înăsprit regulile privind construcția clădirilor înalte. Astfel, din 2013, au fost introduse noi prevederi în legislația privind securitatea în caz de incendii, potrivit cărora toate clădirile mai înalte de 15 metri trebuie să aibă la exterior placaje făcute din materiale rezistente la foc. Unele emirate au introdus chiar reguli proprii prin care interziceau expres folosirea materialelor inflamabile la panourile exterioare ale clădirilor.

Partea proastă este însă că aceste reguli nu se aplică, evident, la clădirile deja construite. Iar în aceste condiții, se estimează că în Emiratele Arabe Unite există, în acest moment, sute de clădiri expuse riscului de incendiu.

 

 

 

Gabriel Bejan

Recente

Tunisia. Oamenii deșertului și planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor

Vremurile tulburi prin care trece acum Tunisia, după ce președintele ales Kais Saied a dizolvat…

6 luni in urma

“MAdC e și despre tine!” – o campanie de colectare de obiecte cu povești, demarată pentru Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

“MAdC e și despre tine!” este o campanie de colectare a unor obiecte însoțite de…

8 luni in urma

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

Când începi să crești în era Schumacher versus Hakkinen, iar două decenii mai târziu vine…

8 luni in urma

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și…

9 luni in urma

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să…

9 luni in urma

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Zborurile internaționale spre Maroc vor fi reluate pe 15 iunie 2021, ceea ce înseamnă că…

10 luni in urma