Categorii: AsiaCulinare

Reţeta zilei: Phat Si-io sau cum să combini tăieţeii prăjiţi, alunele caju şi sosurile din bucătăria thailandeză

Mâncărurile pe bază de tăieţei prăjiţi, Pad Thai, sunt nelipsite de pe străzile din Thailanda, unde conceptul de „street food” este la el acasă. În ciuda numelui- Pad Thai înseamnă „tăieţei prăjiţi, aşa cum fac thailandezii” – acesta este un fel de mâncare de inspiraţie chinezească şi a fost adus în Bangkok de imigranţii din această ţară. Există o varietate foarte mare de Pad Thai, iar unul dintre feluri se numeşte Phat Si-io, care face o combinaţie spectaculoasă între tăieţei prăjiţi, legume, ouă, alune caju şi sosurile de bază din bucătăria thailandeză.

 

Ce ingrediente sunt necesare pentru Phat Si-io

– o pungă de 300 grame de tăieţei de orez

– 500 grame de piept de pui dezosat

– un broccoli

– un mănunchi de frunze de kale (este un soi de varză chinezească, asemănătoare cu spanacul. Se găseşte în hipermarket-urile din Bucureşti în caserole. În caz că nu găsiţi kale, acestea pot fi înlocuite cu spanac verde)

– 2 ouă

– 3 căţei de usturoi

– o lingură de zahăr

– 100 grame de alune caju pisate

– sos de stridii

– sos de soia dulce

-sos de chili (chinezesc) dulce

– o lime

– un ardei iute

Important: In loc de carne de pui se poate folosi vită, porc sau fructe de mare.

 Cum se prepară

1. Pieptul de pui se taie fâşii cât mai subţiri, astfel încât să se poată prăji în maxim 5-6 minute. După ce este tăiat, puiul se pune la marinat cu o lingură de sos de soia, o lingură de sos de stridii, un albuş de ou, o lingură de făină de soia şi o lingură de zahăr.

2. Se pun tăieţeii la fiert, conform instrucţiunilor de pe pungă. Într-o altă oală se opăreşte broccoli, timp de aproximativ 5 minute, nu mai mult pentru că acesta trebuie să rămână crocant. De asemenea, tăieţeii nu trebuie fierţi mai mult de 7-8 minute.

3. Într-un wok se încinge ulei, se pune usturoiul pisat, până devine auriu şi se adaugă carnea de pui. Se lasă la prăjit şi se amestecă până este gata, maxim 5 minute. Se adaugă fâşii de ardei iute, după gust, şi sare, tot după gust. Când este gata, se trage tot acest amestec într-o parte a wok-ului şi se mai adaugă 2 linguri de ulei.

4. În partea rămasă liberă a wok-ului se sparg 2 ouă. Când ouăle sunt uşor făcute, la foc mare, se amestecă totul. Se adaugă tăieţeii şi iarăşi se amestecă. Se adaugă broccoli desfăcut bucheţele şi varza kale tăiată fâşii de 2 centimetri, apoi 2-3 linguri de sos de stridii, 2-3 linguri de sos de soia dulce şi sos de chilli şi, la final, alunele pisate. Se dă focul la maxim şi se amestecă timp de aproximativ un minut. Se serveşte cu zeamă de lime, după gust. (Travel Zoom)

Travel Zoom

Travel Zoom este un site de călătorii care îşi propune să ofere informaţii verificate şi recomandări utile turiştilor aflaţi în căutarea unor destinaţii ideale pentru vacanţă. Travel Zoom promovează turismul care dezvoltă caracterul geografic al unui loc-mediul, cultura, tradiţiile şi binele oamenilor- şi le recomandă turiştilor ca, prin tot ceea ce fac, să susţină identitatea, tradiţiile şi afacerile locale.

Comentarii

Recente

Tunisia. Oamenii deșertului și planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor

Vremurile tulburi prin care trece acum Tunisia, după ce președintele ales Kais Saied a dizolvat…

4 luni in urma

“MAdC e și despre tine!” – o campanie de colectare de obiecte cu povești, demarată pentru Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

“MAdC e și despre tine!” este o campanie de colectare a unor obiecte însoțite de…

6 luni in urma

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

Când începi să crești în era Schumacher versus Hakkinen, iar două decenii mai târziu vine…

6 luni in urma

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și…

7 luni in urma

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să…

7 luni in urma

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Zborurile internaționale spre Maroc vor fi reluate pe 15 iunie 2021, ceea ce înseamnă că…

8 luni in urma