Categorii: AsiaCulinare

Reţeta zilei. Cum se face Tikka masala de pui, o mâncare indiană inventată în Marea Britanie

În mod curios, Tikka masala de pui (chicken tikka masala) este o mâncare indiană care a fost inventată însă în restaurantele indiene din Marea Britanie. Legenda spune că acest fel de mâncare a apărut din întâmplare, prin 1970, când un şofer de autobuz din Glasgow a intrat într-un restaurant indian şi a cerut chicken curry, dar a fost nemulţumit de cum arăta acesta (era prea uscat). În acel moment, bucătarului i-a venit ideea de a turna peste chicken curry puţină supă de roşii, în care a adăugat câteva condimente asiatice. Rezultatul a fost surprinzător. Popularitatea tikka masala s-a răspândit cu mare viteză în Regatul Unit şi este considerată acum de unii „mâncare naţională britanică”.


Ce-ţi trebuie pentru 6-8 porţii de tikka masala?

– 1,5 kilograme de pulpe sau piept de pui ( sau carne de curcan)

– 2 ardei graşi, tăiaţi cubuleţe

– 8 roşii, tăiate cubuleţe

– o bucată de ghimbir, dată prin răzătoare

– 6 căţei de usturoi striviţi

– 2 linguri de pastă de tomate

– o cutie de roşii decojite

– o cutie de smântână sau, dacă preferaţi, lapte de cocos- 2 cutii de 400 ml

– un ardei iute sau două linguriţe de praf de chilli.

– condimente: o lingură de praf de curry, o linguriţă de cardamon, o linguriţă de scorţişoară, o linguriţă de boabe de coriandru pisat, o linguriţă de chimen şi 2 cuişoare, o linguriţă de boia iute.

Tikka masala

Cum se face?

  1. Pentru un gust mai bun, carnea se pune întâi la marinat. Marinata se prepară dintr-un pahar de iaurt şi toate condimentele de mai sus. Carnea se amestecă bine cu pasta rezultată şi se pune la frigider, acoperită, câteva ore. Marinarea nu este însă obligatorie.
  2. Într-o cratiţă se pune la încins ulei de măsline (indienii folosesc unt). Se toarnă ceapa tocată, se amestecă până devine aurie, apoi usturoiul şi ghimbirul. Se lasă 3-4 minute până eliberează aromele, se adaugă ardeii tăiaţi şi se amestecă. Se pun cele două linguri de pastă de tomate, se toarnă roşiile din cutie şi apoi cele 8 roşii tocate, cu tot cu zeamă. Se pun toate condimentele peste legume şi se amestecă. În funcţie de iuţeala gustului (dată de praful de curry şi de coriandru) se adaugă sau nu ardeiul iute tocat.
  3. Peste legume se toarnă carnea şi se amestecă şi se lasă la fiert, la foc mediu.
  4. Când carnea este aproape făcută, se adaugă smântâna sau laptele de cocos (indienii folosesc smântână, dar laptele de cocos este mai aromat şi mai sănătos şi este folosit în variantele africane ale tikka masala). Se lasă totul la fiert, până scade sosul şi, după gust, se adaugă sare şi încă un praf de curry pentru o aromă mai puternică. La final, se ornează cu frunze de coriandru tocat sau cu pătrunjel verde.
  5. Se mănâncă cu orez, preferabil basmati, peste care se pune o linguriţă de „mango chutney” (este un sos condimentat, se găseşte la Mega Image)

Citește și Ghidul începătorului în bucătăria indiană. 11 feluri de mâncare de bază

 

 

Tikka masala

 

Adnana Mocan

Comentarii

Recente

Tunisia. Oamenii deșertului și planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor

Vremurile tulburi prin care trece acum Tunisia, după ce președintele ales Kais Saied a dizolvat…

4 luni in urma

“MAdC e și despre tine!” – o campanie de colectare de obiecte cu povești, demarată pentru Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

“MAdC e și despre tine!” este o campanie de colectare a unor obiecte însoțite de…

6 luni in urma

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

Când începi să crești în era Schumacher versus Hakkinen, iar două decenii mai târziu vine…

6 luni in urma

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și…

7 luni in urma

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să…

7 luni in urma

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Zborurile internaționale spre Maroc vor fi reluate pe 15 iunie 2021, ceea ce înseamnă că…

8 luni in urma