Romania

3 inițiative turistice care arată cum trăiau românii în comunism

Turismul astăzi nu mai înseamnă exclusiv să vizitezi muzee, orașe sau plaje celebre, ci mai degrabă să trăiești experiențe. Atunci când călătoresc, mulți oameni caută să se conecteze într-un fel sau altul cu prezentul și trecutul locurilor pe care le vizitează. De aceea pe plan mondial au succes rețelele de cazare precum Airbnb, Couchsurfing sau tururile care oferă experiențe inedite în locuri până nu demult inaccesibile (de exemplu, excursiile la Cernobîl).

Într-o industrie a turismului în plină expansiune (1,4 miliarde de oameni din toată lumea au călătorit anul trecut), cererea de „experiențe” de tot felul este din ce în ce mai mare. Iar la capitolul ăsta, comunismul are locul său bine definit.

În țările foste comuniste din estul Europei au avut după 1990 sentimente contradictorii față de perioada de tristă amintire. Mai întâi, au vrut s-o șteargă pur și simplu din cartea de istorie. Dacă vă aduceți aminte, la începutul anilor 90, existau și în România voci care cereau demolarea, bucată cu bucată, a Casei Poporului, ca să nu le mai aducă aminte de Ceaușescu.

Apoi, pe măsură ce timpul a trecut și rănile s-au mai vindecat, țări precum Germania, Polonia, Cehia au realizat că dacă-și ascund trecutul nu au nimic de câștigat. Mai bine-l arată lumii, cu sinceritate, așa cum a fost, în toată splendoara sa: cu oameni triști și flămânzi, care tremurau de frig în case și se temeau de poliția politică.

Citește și: CUM A DEVENIT COMUNISMUL O CHESTIE COOL PENTRU TURIȘTI, INCLUSIV ÎN ROMÂNIA

Au apărut muzee ale traiului în comunism, inițiative ale statului sau ale întreprinzătorilor privați, care te ajută să înțelegi ce anume s-a întâmplat cu oamenii din spatele Cortinei de Fier. Mult mai târziu și mai timid, astfel de inițiative au apărut și în România. La noi, există în continuare teama că prin promovarea turistică a acestor lucruri s-ar putea uita cumva suferințele oamenilor din timpul dictaturii.

Pe de altă parte, genul ăsta de experiențe clarifică la fața locului niște lucruri care altfel ar rămâne confuze. Sau, mai rău, ar rămâne uitate: cozile la alimente, distrugerea satelor, urbanizarea forțată, lipsa de libertate, Securitatea.

În articolul și reportajul video de față, încercăm să explorăm trei dintre inițiativele private care vorbesc despre comunism în scop turistic: „Muzeul Traiului în Comunism” de la Brașov, realizat de publicitara Raluca Feher, Red Patrol-care organizează tururi ale comunismului cu mașini Dacia din anii 70 și 80 și „Ferestroika- The Museum of Family Life”, ultimele două din București.

Sunt doar trei exemple, pentru că în realitate, astfel de inițiative sunt numeroase.

Citește continuarea pe Hotnews.ro

Gabriel Bejan

Comentarii

  • Aceste initiative sunt extrem de bune. Pe langa faptul ca strainii au ocazia sa inteleaga ce a insemnat comunismul in Romania, si romanii din generatia Z au ocazia sa vada cum s-a trait aici cu foarte putin timp inainte sa se nasca ei. Mama cat de tare trebuie sa faci turul Bucurestiului intr-o Daciuca ca si cele pe care toti le-am avut in copilarie in familie. :)
    Felicitari!

Recente

Tunisia. Oamenii deșertului și planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor

Vremurile tulburi prin care trece acum Tunisia, după ce președintele ales Kais Saied a dizolvat…

4 luni in urma

“MAdC e și despre tine!” – o campanie de colectare de obiecte cu povești, demarată pentru Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

“MAdC e și despre tine!” este o campanie de colectare a unor obiecte însoțite de…

6 luni in urma

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

Când începi să crești în era Schumacher versus Hakkinen, iar două decenii mai târziu vine…

6 luni in urma

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și…

7 luni in urma

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să…

7 luni in urma

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Zborurile internaționale spre Maroc vor fi reluate pe 15 iunie 2021, ceea ce înseamnă că…

8 luni in urma