Turismul astăzi nu mai înseamnă exclusiv să vizitezi muzee, orașe sau plaje celebre, ci mai degrabă să trăiești experiențe. Atunci când călătoresc, mulți oameni caută să se conecteze într-un fel sau altul cu prezentul și trecutul locurilor pe care le vizitează. De aceea pe plan mondial au succes rețelele de cazare precum Airbnb, Couchsurfing sau tururile care oferă experiențe inedite în locuri până nu demult inaccesibile (de exemplu, excursiile la Cernobîl).

Într-o industrie a turismului în plină expansiune (1,4 miliarde de oameni din toată lumea au călătorit anul trecut), cererea de „experiențe” de tot felul este din ce în ce mai mare. Iar la capitolul ăsta, comunismul are locul său bine definit.

În țările foste comuniste din estul Europei au avut după 1990 sentimente contradictorii față de perioada de tristă amintire. Mai întâi, au vrut s-o șteargă pur și simplu din cartea de istorie. Dacă vă aduceți aminte, la începutul anilor 90, existau și în România voci care cereau demolarea, bucată cu bucată, a Casei Poporului, ca să nu le mai aducă aminte de Ceaușescu.

Apoi, pe măsură ce timpul a trecut și rănile s-au mai vindecat, țări precum Germania, Polonia, Cehia au realizat că dacă-și ascund trecutul nu au nimic de câștigat. Mai bine-l arată lumii, cu sinceritate, așa cum a fost, în toată splendoara sa: cu oameni triști și flămânzi, care tremurau de frig în case și se temeau de poliția politică.

Citește și: CUM A DEVENIT COMUNISMUL O CHESTIE COOL PENTRU TURIȘTI, INCLUSIV ÎN ROMÂNIA

Au apărut muzee ale traiului în comunism, inițiative ale statului sau ale întreprinzătorilor privați, care te ajută să înțelegi ce anume s-a întâmplat cu oamenii din spatele Cortinei de Fier. Mult mai târziu și mai timid, astfel de inițiative au apărut și în România. La noi, există în continuare teama că prin promovarea turistică a acestor lucruri s-ar putea uita cumva suferințele oamenilor din timpul dictaturii.

Pe de altă parte, genul ăsta de experiențe clarifică la fața locului niște lucruri care altfel ar rămâne confuze. Sau, mai rău, ar rămâne uitate: cozile la alimente, distrugerea satelor, urbanizarea forțată, lipsa de libertate, Securitatea.

În articolul și reportajul video de față, încercăm să explorăm trei dintre inițiativele private care vorbesc despre comunism în scop turistic: „Muzeul Traiului în Comunism” de la Brașov, realizat de publicitara Raluca Feher, Red Patrol-care organizează tururi ale comunismului cu mașini Dacia din anii 70 și 80 și „Ferestroika- The Museum of Family Life”, ultimele două din București.

Sunt doar trei exemple, pentru că în realitate, astfel de inițiative sunt numeroase.

Citește continuarea pe Hotnews.ro

Previous post

Cum arată Târgul de Crăciun din Strasbourg, la un an după atentatul din 2018

Next post

This is the most recent story.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.