Categorii: AsiaCulinare

Rețeta zilei. Cum se face Amok cu pui, o mâncare tradițională din Cambodgia

Cel mai cunoscut fel de mâncare din Cambodgia este, fără îndoială, Amok, gătit în special cu pește, dar la fel de răspândită fiind și varianta cu carne de pui. Amok nu este altceva decât un curry în stil cambodgian, cu lapte de cocos. De multe ori, îl veți găsi prin restaurantele locale servit în frunze de bananier. Mai mult pentru marketing, deoarece este la fel de gustos și fără frunze :).

Ce-ți trebuie?

1. Pentru pasta de curry

-2 bucăți de ghimbir proaspăt, tăiate mărunt

– 1 tulpină de lemon grass, tăiată mărunt

– 1/2 lingură de praf de chilli

– 2 căței de usturoi, tăiați mărunt

– 1 rădăcină proaspătă de turmeric, curățată și tăiată (sau praf de turmeric)

2. Pentru Amok

– 450 de ml de lapte de cocos

– 2 buc piept de pui dezosat și tăiat în felii subțiri de 2,5 cm lungime

– un mănunchi de spanac

– o lingură de zahăr

– 2 linguri de sos de pește

– o lingură de sare

– 1/2 ceapă feliată

– 3 ciuperci mari, sfâșiate cu mâna

– o lingură de supă de pui

– 250 ml de apă

– (pentru prezentare: 8 frunze de bananier)

3. Orez basmati

Amok cu pui

Cum se prepară?

1. Se taie turmericul, usturoiul, ceapa, ghimbirul, lemon grass-ul și împreună cu praful de chilli se amestecă într-un blender.

2. Într-o tigaie (wok) se încinge jumătate din cantitatea de lapte de cocos, se adaugă apoi pasta de curry (cea de la punctul 1) și ceapa tocată.

3. Se dă focul mai încet și se adaugă puiul și ciupercile.

4. După câteva minute, se adaugă apa și se amestecă timp de un minut.

5. Se adaugă apoi spanacul, cealaltă jumătate din laptele de cocos, sarea și zahărul. Se lasă pe foc încă aproximativ 10 minute până ce compoziția se îngroașă.

6. Între timp, în cazul în care se folosește și varză, aceasta se pune într-o cratiță mare, se toarnă apă clocotită peste ea, apoi se scoate ca să se înmoaie. Dacă se folosesc frunze de bananier, acestea se taie în bucăți de 20 de centimetri.

7. Se adaugă sosul de pește peste compoziția de la punctul 5.

Se mănâncă cu orez fiert (de preferință basmati) și se servește în frunze de bananier prinse cu scobitori (dacă e cazul).

Mai jos, un tutorial despre cum se face ” amok cu pui”.

 

Adnana Mocan

Recente

Munții Al Hajar din emiratul Ras al Khaimah- sau cum ar arăta casele de vacanță ale oamenilor pe Lună

Casele de vacanță ale oamenilor din emiratul Ras al Khaimah, aruncate prin munții Al Hajar,…

10 luni in urma

Tunisia. Oamenii deșertului și planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor

Vremurile tulburi prin care trece acum Tunisia, după ce președintele ales Kais Saied a dizolvat…

2 ani in urma

“MAdC e și despre tine!” – o campanie de colectare de obiecte cu povești, demarată pentru Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov

“MAdC e și despre tine!” este o campanie de colectare a unor obiecte însoțite de…

3 ani in urma

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

Când începi să crești în era Schumacher versus Hakkinen, iar două decenii mai târziu vine…

3 ani in urma

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și…

3 ani in urma

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să…

3 ani in urma